Αυξημένους δασμούς σε 200 δισ. κινεζικών προϊόντων επέβαλε ο Τραμπ

Δημοσίευση: 10 Μαΐου 2019, 7:47 πμ

Σε ισχύ τέθηκαν πριν λίγη ώρα οι αυξημένοι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικές εξαγωγές αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εντείνοντας την εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη.


Ο συντελεστής αυξήθηκε στο 25%, έναντι 10% που ήταν έως σήμερα, και αφορά πληθώρα καταναλωτικών και ηλεκτρονικών αγαθών.

Η αύξηση των δασμών θέτει το σκηνικό για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και την Κίνα σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Οι επαφές άρχισαν χθες, δίχως όμως να υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να ανασταλεί η απόφαση Τραμπ για την επιβολή των αυξημένων φόρων στις εισαγωγές.

Ο κ. Τραμπ δήλωσε μάλιστα πως ο Λευκός Οίκος έχει κινήσει την γραφειοκρατική διαδικασία για την επιβολή δασμών 25% και στις κινεζικές εξαγωγές αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έως σήμερα δεν έχουν επηρεαστεί από την εμπορική σύγκρουση.


«Είμαι διαφορετικός από πολλούς ανθρώπους. Πιστεύω πως οι δασμοί για την χώρα μας είναι πολύ δυνατοί», ανέφερε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.