Τεχνολογία

Locked Shields 2019: Η άσκηση Κυβερνοασφάλειας του ΝΑΤΟ που στέλνει μήνυμα στη Ρωσία

Ο τομέας του κυβερνοχώρου του ΝΑΤΟ πρόκειται να ξεκινήσει μια τετραήμερη άσκηση στις 9 Απριλίου, η οποία θα προσομοιώνει την αντίδραση των χάκερ που σπείρουν το χάος σε μια πλασματική χώρα που διεξάγει εθνικές εκλογές.

Το σενάριο προβλέπει μια χώρα, ονόματι Berylia, βρίσκεται σε κατάσταση "επιδείνωσης της εθνικής ασφάλειας" καθώς οι πολίτες πηγαίνουν στις κάλπες. Εχθρικοί πράκτορες ξεκινούν συντονισμένες επιθέσεις εναντίον της επικοινωνιακής υποδομής της χώρας, προκαλώντας διαταραχές στα συστήματα καθαρισμού των υδάτων, το ηλεκτρικό δίκτυο, τα δίκτυα δημόσιας ασφάλειας 4G και άλλες βασικές υπηρεσίες. Οι πολιτικές αναταραχές εξαπλώνονται καθώς οι επιθέσεις αλλοιώνουν τη δημόσια αντίληψη των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η άσκηση αυτή, ονομάστηκε Locked Shields 2019, στην οποία θα συμμετάσχουν 6 ομάδες που θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους καθόλη τη διάρκεια της διεξαγωγής της.

Περισσότεροι από 1.000 εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου αναμένεται να συμμετάσχουν στην άσκηση, που θα γίνει στο Ταλίν της Εσθονίας, από το Κέντρο Συνεργασίας Αριστείας του Συνεργατικού Κέντρου Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Θα λάβουν μέρος επίσης οι Εργατικές Δυνάμεις της Εσθονίας, οι Φινλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Ινστιτούτο Ερευνών Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας.

Ο κύριος διοργανωτής της φετινής εκδήλωσης είναι η Lockheed Shields, μια ομάδα του ΝΑΤΟ που χτίστηκε γύρω από τον Οργανισμό Επικοινωνιών και Πληροφοριών της συμμαχίας, NCI.

Τόσο η άσκηση όσο και το μέρος διεξαγωγής της μόνο τυχαία δεν είναι. Το 2007 η Εσθονία είχε βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρών κυβερνοεπιθέσεων. Αν και ποτέ κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι πίσω από αυτές βρίσκονταν οι ρωσικές αρχές που ήθελαν να απειλήσουν τη γειτονική χώρα.

Έκτοτε η Εσθονία έχει αναπτύξει ένα αξιοζήλευτο σύστημα πληροφοριών καθώς και ψηφιοποίηση του Δημοσίου Τομέα και θεωρείται πλέον μια από τις πρωτοπόρες χώρες της Ευρώπης στους συγκεκριμένους τομείς. Η Εσθονία είναι επίσης μια χώρα με πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για επιχειρήσεις start up, το μοντέλο της οποία αντιγράφουν και άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ