Υγεία

H πρωινή άσκηση είναι πιο επωφελής για την υγεία

Η άσκηση το πρωί μπορεί να είναι πιο επωφελής για την υγεία, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

«Οι προηγούμενες μελέτες από το εργαστήριό μας έχουν δείξει ότι τουλάχιστον το 50% του μεταβολισμού είναι κιρκαδικό ενώ το 50% των μεταβολιτών στο σώμα μας ταλαντεύεται με βάση τον κιρκαδικό κύκλο. Είναι λογικό ότι η άσκηση είναι ένα από τα πράγματα που επηρεάζονται», είπε ο επικεφαλής της μελέτης, ο Paolo Sassone-Corsi.

Τα μεταβολικά οφέλη από την άσκηση έχουν αποκαλυφθεί εκτενώς αλλά το ζήτημα του πότε είναι σκόπιμο να ασκηθεί κανείς έχει παραμείνει ουσιαστικά ανεξερεύνητο, γράφει το zougla.gr.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα έβαλε ποντίκια σε διάδρομους τρεξίματος και αξιολόγησε τις επιπτώσεις που είχε η άσκηση στον μεταβολισμό των σκελετικών μυών σε διαφορετικές ώρες. Δεδομένου ότι τα ποντίκια είναι νυκτερινά ζώα, η ομάδα "μετέφρασε" το χρονοδιάγραμμα του ποντικιού στον ανθρώπινο χρόνο.

Η μελέτη έδειξε ότι η άσκηση γύρω στα μέσα του πρωινού καταλήγει σε μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου που παραδίδεται στα κύτταρα και δίνει μια πιο αναζωογονητική επίδραση στο σώμα από την άσκηση το βράδυ.

Χρησιμοποιώντας μεταβολικές μεθόδους υψηλής απόδοσης για την εκτίμηση του μυϊκού ιστού των ζώων, οι ερευνητές αποκάλυψαν ξεχωριστές αλλαγές στο μεταβολισμό όταν οι ποντικοί ασκούνταν κατά τη διάρκεια της πρώιμης φάσης ανάπαυσης (ισοδύναμο με το βράδυ στους ανθρώπους) σε σύγκριση με την άσκηση κατά την πρώιμη ενεργή φάση (πρωί).

Σε σύγκριση με την άσκηση το βράδυ, η άσκηση το πρωί έκαψε περισσότερους υδατάνθρακες, κετόνες, λίπη και αμινοξέα. Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται HIF-1α (hypoxia-inducible factor 1-alpha) παίζει σημαντικό ρόλο, με την άσκηση να ενεργοποιεί την πρωτεΐνη με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Αυτή η πρωτεΐνη ενεργοποιεί ορισμένα γονίδια με βάση το επίπεδο οξυγόνου στους ιστούς.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ