ΗΠΑ

F-35: Τρομακτική αύξηση στο κόστος παραγωγής - Πού οφείλεται

Κατά 100 εκατομμύρια δολάρια αυξάνεται το κόστος παραγωγής.

Αν και η Lockheed Martin αναφέρει πως τα νέα συμβόλαια προμηθευτών θα συμβάλουν στην «βελτίωση της ετοιμότητας και τη μείωση του κόστους» του αεροσκάφους F-35, τα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν το αντίθετο.

Η εκτιμώμενη συνολική τιμή έρευνας και προμηθειών αυξήθηκε κατά 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρέχοντα δολάρια προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια αξιολόγηση κόστους των μεγάλων έργων του Αμερικανικού Πενταγώνου. Η εκτίμηση για τη λειτουργία και την υποστήριξη του στόλου των μαχητικών για πάνω από έξι δεκαετίες αυξήθηκε κατά σχεδόν 73 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1.196 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Που οφείλεται η αύξηση
Η αύξηση σε κόστος 428,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 406,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος απόκτησης, περίπου 5,5 τοις εκατό, δεν οφείλεται σε κακές επιδόσεις, καθυστερήσεις ή υπερβολικό κόστος εργασίας ή υλικών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Τμήματος Άμυνας που στάλθηκε στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες της Bloomberg News.

Αντ’ αυτού, η αύξηση αντικατοπτρίζει για πρώτη φορά τις τρέχουσες εκτιμήσεις κόστους για ένα μεγάλο σύνολο αναβαθμίσεων που προγραμματίζονται στις προσεχείς τροποποιήσεις «Block 4», σύμφωνα με την έκθεση.

«Εξασφαλίζοντας ότι οι προσπάθειές μας στο Block 4 καταγράφονται στη βασική γραμμή των εξαγορών μας και τώρα στη SAR μας βοηθάμε να παρέχουμε πλήρη διαφάνεια και στην πρόοδο του εκσυγχρονισμού F-35», δήλωσε το γραφείο του F-35 του Πενταγώνου σε μια ηλεκτρονική δήλωση.

«Το πρόγραμμα F-35 παραμένει μέσα σε όλα τα όρια κόστους, χρονοδιαγράμματος και απόδοσης και συνεχίζει να σημειώνει σταθερή πρόοδο», ανέφερε το γραφείο του προγράμματος F-35 στη δήλωσή του. H εταιρεία «δεσμεύεται για σε όλους τους τομείς του προγράμματος».

Ωστόσο, η εκτίμηση κόστους για μεγάλο χρονικό διάστημα για τη λειτουργία του στόλου από το 2011 έως το 2077 ήταν προβληματική ακόμη και πριν από την τελευταία ανεξάρτητη προβολή κόστους του Πενταγώνου, η οποία ανήλθε σε 1.196 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αντίθετα, η τελευταία εκτίμηση του προγράμματος μειώθηκε κατά περίπου 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η αντίδραση των Αμερικανικών Αρχών
Η προβλεπόμενη αύξηση πιθανότατα θα εξεταστεί από τους νομοθέτες, τον επικεφαλής της εξαγοράς της Pentagon Ellen Lord και τον υπουργό Άμυνας Pat Shanahan, διότι πιέζουν το πρόγραμμα και τη Lockheed να μειώσουν τα προβλεπόμενα λειτουργικά κόστη.

Ως δυνητικό σημάδι ανησυχίας, το οικονομικό 2021 του Πενταγώνου πρότεινε προϋπολογισμό για 17 λιγότερες F-35 από τις προβλεπόμενες – 81, σύμφωνα με την Έκθεση Επιλεγμένης Απόκτησης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ