Κόσμος

Brexit: Ξανά στη Βουλή η συμφωνία με εναλλακτικές προτάσεις

Η Βρετανία θα φέρει για άλλη μία φορά στη Βουλή την Συμφωνία για έξοδο από την ΕΕ. Αυτή τη φορά θα έχει και εναλλακτικές προτάσεις.

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι με το υπουργικό συμβούλιο να εμφανίζεται διχασμένο ανάμεσα στην πρόταση για ένα ήπιο Brexit και μία μεγάλη καθυστέρηση για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε.

Με την Τερέζα Μέι να προσπαθεί και αυτή την εβδομάδα να δώσει τέλος στο θρίλερ για το αν οι Βρετανοί θέλουν έξοδο από την Ε.Ε και με ποιους όρους, οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν εναλλακτικές προτάσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η υπομονή της Ευρώπης εξαντλείται ενώ οι Βρετανοί τρέχουν και δεν φθάνουν, αφού μέχρι τις 12 Απριλίου θα πρέπει να έχουν δηλώσει συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Χθες, ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκάουκ δήλωσε ότι η Συντηρητική πρωθυπουργός θα πρέπει να αποδεχθεί τη δυνατότητα υποστήριξης μιας τελωνειακής ένωσης, εάν οι βουλευτές υπερψηφίσουν την πρόταση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στην πρόταση αυτή αντιτίθενται όσοι θέλουν ένα σκληρό Brexit, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο υπουργικό συμβούλιο, οι οποίοι απείλησαν να παραιτηθούν εάν δεχτούν μια τελωνειακή ένωση ή μία καθυστέρηση πέραν της 22ης Μαΐου. Εκείνοι που απειλούν με παραίτηση είναι η Πένυ Μοντάουντ, υπουργός Ανάπτυξης και ο Κρις Γκρέιλινγκ, υπουργός Μεταφορών.

«Αν η Βουλή των Κοινοτήτων καταψηφίσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία και ταχθεί υπέρ ενός πιο μαλακού Brexit, τότε δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να αγνοήσουμε τη θέση του Κοινοβουλίου», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης.

Η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» επισημαίνει ότι οι «Remainers»- όσοι τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε- όπως και oι «Brexiteers»- όσοι θέλουν ένα σκληρό Brexit- πιέζουν τη Μέι να μην πάει σε εκλογές θεωρώντας ότι το κόμμα θα διασπαστεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ