Κόσμος

33 χρόνια από την καταστροφή του Τσερνομπίλ-Από την τραγωδία στην...τουριστική εκμετάλλευση (ΒΙΝΤΕΟ)

26 Απριλίου 1986... Το Τσερνομπίλ θεωρείται ότι είναι η χειρότερη από τις βιομηχανικές πυρηνικές καταστροφές στον κόσμο. Το περιστατικό συνέβη τη νύχτα της 25ης προς 26η Απριλίου 1986 στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Τσερνομπίλ, κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής ασφαλείας αργά τη νύχτα.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ βρίσκεται κοντά στην πόλη Pripyat στην Ουκρανία. Σημειώθηκαν 2 ισχυρές εκρήξεις με έντονη ακτινοβολία. Πιστεύεται ότι η ποσότητα του ραδιενεργού υλικού που διασκορπίστηκε στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του ατυχήματος ήταν ίση με εκείνη μιας πυρηνικής βόμβας. Αυτά τα ραδιενεργά υλικά διασκορπίστηκαν στη γειτονική Σοβιετική Ένωση και σε άλλα ευρωπαϊκά έθνη, με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες ζωών.

Επίσημα, σκοτώθηκαν 31 άτομα, αλλά παρόλο που δεν υπάρχουν συμφωνημένα στατιστικά στοιχεία, είναι γενικά αποδεκτό ότι χιλιάδες περισσότεροι πέθαναν αργότερα, άμεσα ή έμμεσα, ως αποτέλεσμα της έκθεσης στη ραδιενέργεια.

Και όπως κάθε τραγωδία είναι για κάποιους ευκαιρία για κέρδος έτσι και το Τσέρνομπιλ.

Από τότε που η ουκρανική κυβέρνηση άνοιξε το Τσερνομπίλ στους τουρίστες το 2011, ο αριθμός των ετήσιων επισκεπτών συνεχίζει να ανεβαίνει. Πέρυσι, η κυβέρνηση ανέφερε σχεδόν 72.000 επισκέπτες, από 50.000 το προηγούμενο έτος.

"Ο ταξιδιώτης στην Ουκρανία έχει γίνει φθηνός", δήλωσε ο Sergii Ivanchuk, ιδιοκτήτης της εταιρίας τουρισμού SoloEast, η οποία πέρυσι μετακίνησε περίπου 12.000 τουρίστες στο χώρο της περίφημης πυρηνικής καταστροφής. "Δεν έχουμε πια την Κριμαία και όλο και λιγότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τη θρησκεία και τις εκκλησίες. Αλλά έχουμε φθηνή μπύρα και Τσερνομπίλ. " είπε χαρακτηριστικά.

Οι διήμερες ξεναγήσεις κοστίζουν $ 200 έως $ 300 ανά άτομο για μια ομάδα 12 ατόμων και περιλαμβάνουν διανυκτέρευση σε ένα ξενοδοχείο στην πόλη Τσερνομπίλ, περίπου 12 μίλια από τον αντιδραστήρα. Παρέχονται επίσης ημερήσιες εκδρομές. Δεκάδες εταιρείες εκτελούν ταξίδια στην περιοχή. Τα τουριστικά λεωφορεία, συχνά βαμμένα με γκράφιτι με μάσκες αερίου και σύμβολα ακτινοβολίας, παραλαμβάνουν πελάτες από την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

Οι τουρίστες ενημερώνονται για τα θερμά σημεία ακτινοβολίας, συμπεριλαμβανομένου του "κόκκινου δάσους", όπου τα δέντρα είχαν γίνει κόκκινα και πορτοκαλί.

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=WDYfxoZeSvA

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...