Επιστήμη

Φωτογράφησαν μαύρη τρύπα οι αστρονόμοι; Μυστηριώδεις συναντήσεις επιστημόνων ανά τον κόσμο (εικόνες, βίντεο)

Επιστήμονες ανά τον κόσμο έχουν προγραμματίσει μυστηριώδεις συναντήσεις, με πληροφορίες ΜΜΕ να αναφέρουν πως το θέμα συζήτησης είναι η ανακοίνωση μιας «επαναστατικής» ανακάλυψης για τις μαύρες τρύπες.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Independent», διοργανώνονται συνεντεύξεις Τύπου σε διάφορες χώρες του κόσμου για να παρουσιαστεί μια φωτογραφία, που δεν αποκλείεται να αλλάξει όλα όσα ξέρουμε για το διάστημα.

Όπως γράφει η ίδια εφημερίδα, οι επιστήμονες ενδέχεται να έχουν πλέον στα χέρια τους την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας!

Το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο αποκάλυψε πως η ανακοίνωση σχετίζεται με το τηλεσκόπιο Event Horizon, το οποίο κατά πληροφορίες κατάφερε να εντοπίσει τα πρώτα του ευρήματα. Εδώ και μια δεκαετία, το εν λόγω τηλεσκόπιο προσπαθεί να φωτογραφήσει τις παρυφές μιας μαύρης τρύπας – κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Όπως έχει γίνει γνωστό παλαιότερα, οι ειδικοί προσπαθούσαν να φωτογραφήσουν τον «Τοξότης A*» -την τεράστια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο μέσο του γαλαξία μας.

Τι είναι οι μαύρες τρύπες
Μαύρη τρύπα ονομάζεται το σημείο του χωροχρόνου, στο οποίο οι βαρυτικές δυνάμεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε τίποτε -ούτε καν τα σωματίδια και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως το φως- να μην μπορεί να ξεφεύγει από αυτό.

Ο όρος «μαύρη τρύπα» είναι ευρύτατα διαδεδομένος και επινοήθηκε το 1967 από τον Αμερικανό αστρονόμο και θεωρητικό φυσικό, Τζον Γουίλερ.

https://youtu.be/v9gPAj7lXU0

Δεν αναφέρεται σε τρύπα με τη συνήθη έννοια (οπή), αλλά σε μια περιοχή του χώρου, από την οποία τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει.

Μία μαύρη τρύπα είναι το σημείο εκείνο του διαστήματος, όπου κάποτε υπήρχε ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου, ένας πυρήνας που περιείχε περισσότερο υλικό από δυόμισι ηλιακές μάζες και ο οποίος, στην τελική φάση της εξέλιξης του άστρου, έχασε την πάλη του ενάντια στη βαρύτητα, με αποτέλεσμα το υλικό του να καταρρεύσει και να συμπιεστεί περισσότερο ακόμα και από το υλικό ενός αστέρα νετρονίων.

Παρότι η επιστημονική κοινότητα αντιλαμβάνεται τις μαύρες τρύπες εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο επηρεάζεται η περιοχή γύρω από αυτές αλλά από τη φύση τους είναι αδύνατο να τις δούμε.

Ωστόσο, το τηλεσκόπιο ελπίζει να καταφέρει να απαθανατίσει τον ορίζοντα των γεγονότων(horizon event) –το σημείο στον χωροχρόνο εντός του οποίου τα γεγονότα δεν μπορούν να επηρεάσουν τον παρατηρητή, καθώς ισοδυναμεί με την καμπύλωση του χωροχρόνου.

https://youtu.be/-B0v2XypLqY

Πρόκειται ουσιαστικά για το «σημείο χωρίς επιστροφή», δηλαδή το σημείο στο οποίο η βαρυτική έλξη γίνεται τόσο δυνατή ώστε κάθε διαφυγή να είναι αδύνατη.

Η κεντρική συνέντευξη Τύπου για το περιστατικό είναι προγραμματισμένη για τις 10 Απριλίου στις Βρυξέλλες. Συνεντεύξεις Τύπου έχουν προγραμματιστεί και στη Χιλή, τη Σαγκάη, την Ιαπωνία αλλά και τις ΗΠΑ.

https://youtu.be/NmMRJJ9qktI

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...