Κοινωνία

Φοιτητικές εκλογές: Πρωτιά στη ΔΑΠ για 33η χρονιά - Καταποντίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρωτιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, για 33η χρονιά, δείχνουν τα αποτελέσματα από τις φοιτητικές εκλογές παρά τα διαφορετικά αποτελέσματα που δίνει, όπως κάθε χρονιά, η κάθε μια φοιτητική παράταξη. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ «όσο προχωρά η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων, τόσο παγιώνεται η απόλυτη κυριαρχία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, καταγράφοντας την 33η συνεχόμενη νίκη της».

Με την ενσωμάτωση να συνεχίζεται έως τα ξημερώματα, το ποσοστό της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ φτάνει ως και το 49% στις κάλπες των Πανεπιστημίων και το 62% στα ΤΕΙ.Στα Πανεπιστήμια η ΠΚΣ παγιώνεται ως δεύτερη δύναμη με ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 20%.

Τα ΕΑΑΚ βρίσκονται στο 9%, η ΠΑΣΠ περίπου στο 8%, ενώ περίπου 13% καταγράφουν διάφορα αυτόνομα σχήματα.Στα ΤΕΙ δεύτερη δύναμη είναι πάλι η ΠΚΣ με παρόμοιο ποσοστό, η ΠΑΣΠ κινείται στο 9% και 10% καταγράφουν διάφορα αυτόνομα σχήματα.

Για άλλη μια χρονιά, τέλος, το Μπλόκο, η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, καταποντίζεται, με ποσοστά οριακά πάνω από το 1% τόσο σε Πανεπιστήμια, όσο και σε ΤΕΙ.

Τα αποτελέσματα της ΔΑΠ

Η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι με ενσωματωμένο το 47% των αποτελεσμάτων στους φοιτητικούς συλλόγους των Πανεπιστημίων, η ίδιά συγκεντρώνει ποσοστό 48,76%, με δεύτερη την ΠΚΣ και 18,4% ενώ το «Μπλόκο» του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μόλις το 0,9%.

Στα ΤΕΙ με ενσωματωμένο το 64% των αποτελεσμάτων των φοιτητικών συλλόγων, η ΔΑΠ συγκεντρώνει 62,3%, με δεύτερη την ΠΚΣ με 19,81% και το «Μπλόκο» του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 0,72%.

dap-aei-1

Τα αποτελέσματα της ΠΣΚ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δίνει η Πανσπουδαστική, η παράταξη που πρόσκειτα στο ΚΚΕ με καταμετρημένα τα αποτελέσματα σε 199 από 202 τμήματα ΑΕΙ:

- Η ΔΑΠ συγκεντρώνει ποσοστό 39%

- Η ΠΚΣ συγκεντρώνει ποσοστό 24,8%

- Η ΠΑΣΠ συγκεντρώνει ποσοστό 11,22%

- Τα ΕΑΑΚ συγκεντρώνουν ποσοστό 6,81%

- Το Μπλόκο συγκεντρώνει ποσοστό 1,48%

Στα ΤΕΙ τα αποτελέσματα σε 41 από 42 τμήματα δίνουν:

- πρωτιά για τη ΔΑΠ με 42,6%

- δεύτερη θέση για την ΠΑΣΠ με 26,6%

- τρίτη θέση για την ΠΚΣ με 26,6%

- τέταρτη θέση για τα ΕΑΑΚ με 1,2%

- Πέμπτη θέση για το Μπλόκο με 1,65%

pks-tei

Τα αποτελέσματα των ΕΑΑΚ

Πρωτιά της ΔΑΠ στα ΑΕΙ δίνουν και τα ΕΑΑΚ με 37,26% με καταμετρημένα τα αποτελέσματα σε 112 σχολές. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΠΚΣ με 26,28%, τρίτα τα ΕΑΑΚ με 16,03%, τέταρτη θέση στην ΠΑΣΠ με 9,02% με το Μπλόκο να βρίσκεται στο 1,53%.

Προβληματισμένες οι παρατάξεις από τα γεγονότα σε Πάντειο και Οικονομικό

Από τις φετινές φοιτητικές εκλογές δεν έλειψαν οι εντάσεις καθώς στο Πάντειο, η εκλογική διαδικασία αναβλήθηκε, έπειτα από την εισβολή περίπου 50 αντιεξουσιαστών. Παρατράγουδα σημειώθηκαν και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο καθώς εκεί όπως επεσήμανε από χθες το protothema.gr για μια ακόμη χρονιά στήθηκαν διπλές κάλπες. Η μία στη Νομική και η δεύτερη, από τη ΔΑΠ, στο Ζάππειο!. Για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στήθηκαν διπλες κάλπες καθώς η ΠΑΣΠ έστησε κάλπη στο Σπόρτινγκ, αλλά καμία άλλη παράταξη δεν αναγνωρίζει την εκλογική διαδικασία για τη σχολή .Στις υπόλοιπες σχολές η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές κρινόταν ικανοποιητική και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η προσέλευση των φοιτητών ήταν μεγαλύτερη από πέρυσι.

Από επεισόδια στιγματίστηκε η διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με καταγγελίες μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, σπουδαστές της δέχτηκαν επίθεση από μέλη της ΚΝΕ που έφτασαν στο χώρο του Ιδρύματος στη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων. Από την επίθεση τραυματίστηκε ένας σπουδαστής και μετέβη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.Από την πλευρά τους μέλη της Πανσπουδαστικής Κίνησης καταγγέλλουν ότι οι ίδιοι ήταν τα θύματα της επίθεσης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας σπουδαστής της ΠΚΣ, δέχθηκε χτυπήματα και φέρει μώλωπες.Να σημειωθεί ότι τα μέλη της ΠΚΣ μετά το συμβάν αποχώρησαν συντονισμένα από τα ΤΕΙ και δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ στην Αθήνα πέρα από τα επεισόδια στο Πάντειο, σε γενικές γραμμές η διαδικασία ολοκληρώθηκε ομαλά.Η συμμετοχή ήταν αυξημένη, ειδικά στα περιφερειακά τμήματα, με αποτέλεσμα η φετινή συμμετοχή να είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, παρά την αναβολή των εκλογών σε ένα μαζικό τμήμα όπως το Πάντειο.

Ενδεικτικό της διάστασης απόψεων που παραδοσιακά υπάρχει για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών είναι ότι η ΚΝΕ παραπέμπει σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα για τα «μόνο έγκυρα και αξιόπιστα αποτελέσματα», ενώ η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανακοινώνει τα αποτελέσματα μέσω των λογαριασμών της στα social media.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ