Υγεία

Υπέρταση, άνοια, νόσος Πάρκινσον: Ένα φάρμακο που στοχεύει και στα τρία

Σωτήριο το νέο φάρμακο που έρχεται να τα βάλει με τρεις μεγάλες μάστιγες.

Ελπίδες για θεραπεία παθήσεων όπως η Νόσος Πάρκινσον, η Νόσος Huntington και κάποιες μορφές άνοιας δημιουργεί ένα φάρμακο που ήδη συνταγογραφείται για τη θεραπεία της υπέρτασης.

Εκτός από την αναζήτηση νέων φαρμάκων, οι επιστήμονες συχνά αναζητούν τρόπους να επαναχρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα για άλλους σκοπούς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φάρμακα αυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν ήδη πιστοποιηθεί για την ασφάλειά τους όσον αφορά τη λήψη τους από ανθρώπους. Εάν αποδειχθούν αποτελεσματικά και ενάντια στις ασθένειες που στοχεύουν, τότε η κλινική τους χρήση γίνεται άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας για την Άνοια και το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν, μέσω πειραμάτων σε ποντίκια, ότι η φελοδιπίνη (αγγειοεκλεκτικός ανταγωνιστής ασβεστίου), ένα φάρμακο κατά της υπέρτασης, ενδεχομένως να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και για άλλο σκοπό.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν ήδη υποδείξει την πιθανή σχέση μεταξύ του φαρμάκου και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον, αλλά τώρα οι ερευνητές αποδεικνύουν ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να προκαλέσει αυτοφαγία (μηχανισμός κατά τον οποίο ορισμένα κύτταρα διασπούν και καταστρέφουν επιβλαβή στοιχεία μέσα στον οργανισμό) σε αρκετές νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή David Rubinsztein χρησιμοποίησε ποντίκια, που είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να έχουν μεταλλάξεις που προκαλούν τη Νόσο του Huntington ή μια μορφή της νόσου Πάρκινσον, και ψάρια-ζεβρα ως μοντέλα για μια μορφή άνοιας.

Η φελοδιπίνη ήταν αποτελεσματική στη μείωση των συσσωματώσεων (η τάση κάποιων επιβλαβών πρωτεϊνών να συγκεντρώνονται σε μεγάλες ποσότητες στον εγκέφαλο) στα ποντίκια με τις μεταλλάξεις των νόσων Huntington και Πάρκινσον και στα ψάρια-ζέβρα με τη μετάλλαξη της άνοιας. Τα ζώα που έλαβαν θεραπεία παρουσίασαν επίσης λιγότερα συμπτώματα των ασθενειών.

Γεγονός, βέβαια, είναι ότι στις μελέτες σε ποντίκια συχνά χρησιμοποιούνται δόσεις πολύ υψηλότερες από αυτές που θεωρούνται ασφαλείς για τον άνθρωπο. Η ερευνητική ομάδα της μελέτης, ωστόσο, έδειξε ότι η φελοδιπίνη στα ποντίκια με νόσο Πάρκινσον είναι δυνατόν να έχει ευεργετικά αποτελέσματα ακόμα και σε συγκεντρώσεις αντίστοιχες με αυτές που δίνονται στους ανθρώπους.

«Είναι η πρώτη φορά που γνωρίζουμε ότι μια μελέτη έχει δείξει ότι ένα εγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει τη συσσώρευση επιβλαβών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο των ποντικών χρησιμοποιώντας δόσεις παρόμοιες με αυτές που δίνονται στους ανθρώπους. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι το φάρμακο θα πρέπει να δοκιμαστεί σε ασθενείς, για να διαπιστωθεί εάν έχει τα ίδια αποτελέσματα στον άνθρωπο όπως και στα ποντίκια», καταλήγει ο καθηγητής Rubinsztein.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...