Κόσμος

Τρομοκρατικές επιθέσεις στην Σρι Λάνκα: Στο ίδιο έργο θεατές-Οι δραματικές ομοιότητες

Του Μάνου Χατζηγιάννη

H συντονισμένη σειρά επιθέσεων σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα ανασύρει μνήμες από προηγούμενες αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η στοχοποίηση πιστών την ώρα της προσευχής, υπενθυμίζει καταρχάς τις πολύ πρόσφατες επιθέσεις στα τζαμιά του Christchurch της Νέας Ζηλανδίας στις 15 Μαρτίου.

Ομοιάζει επίσης με προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις επί των ημερών του Πάσχα ή των Χριστουγέννων όπως αυτές της Αιγύπτου το 2017.

Όσον αφορά στον συντονισμό και στον αριθμό των επιλεγμένων στόχων, οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα είναι παρόμοιες με τις επιθέσεις του Μουμπάι το 2008 που άφησαν πίσω 166 νεκρούς.

Είναι δυστυχώς ίδιον της εποχής μας ότι, όταν πρόκειται για μαζικές δολοφονίες και συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις, να βγάζουμε από τα συρτάρια έναν μακρύ κατάλογο από αντίστοιχες εμπειρίες του παρελθόντος.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο αυξανόμενος αριθμός τρομοκρατικών επιθέσεων, που πραγματοποιούνται περισσότερο από ισλαμιστές εξτρεμιστές, αλλά και άλλες που διαπράττονται από λευκούς εθνικιστές και άλλες ομάδες, έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο.

Την περασμένη εβδομάδα, ένοπλοι δολοφόνησαν 14 στο δυτικό Πακιστάν σε μια επίθεση εναντίον πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας που φέρεται ότι πραγματοποίησαν τρομοκράτες από το Ιράν. Νωρίτερα τον Απρίλιο, ένας βομβαρδισμός στην Κέτα (Quetta-Πακιστάν-Μπαλουχιστάν) αφορούσε Σιίτες και υποτίθεται ότι διεξήχθη από το Ισλαμικό Κράτος. Η επίθεση δεν αναφέρθηκε ευρέως εκτός Πακιστάν. Και υπήρξε ακόμη μια επίθεση την Παρασκευή στην Καμπούλ εναντίον κυβερνητικών θέσεων.

Όλα αυτά εμείς στην Δύση σπανίως τα μαθαίνουμε...

Όλες οι επιθέσεις δεν είναι οι ίδιες βέβαια. Για παράδειγμα αυτές στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν έπληξαν ειδικά τον στρατό και την κυβέρνηση. Η άλλη στην Quetta στόχο είχε τις μειονότητες. Αλλά υπάρχουν μέθοδοι που είναι παρόμοιες και υπάρχουν δίκτυα ομάδων που μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο, και μιλάμε βέβαια συγκεκριμένα για το ISIS και τους συνεργάτες του. Το ISIS βασίστηκε σε δεκαετίες εμπειρίας από την Αλ Κάιντα και από άλλες ομάδες που τελειοποίησαν τις μεθόδους μαζικών δολοφονιών.

Η πλήρης εικόνα των επιθέσεων της Σρι Λάνκα δεν είναι σαφής.

Η Σρι Λάνκα έχει μια μακρά ιστορία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά γενικά πολεμούσε εναντίον των “Απελευθερωτών Τίγρεων” του Tamil Eelam, ενός αυτονομιστικού κινήματος το οποίο κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να καταβάλλουν οι αρχές το 2009.

Οι μαχητές των Ταμίλ είχαν τις ρίζες τους στη μειονότητα των Ταμίλ Ινδουιστών της Βουδιστικής πλειοψηφίας της Σρι Λάνκα. Οι Χριστιανοί αποτελούν μόνο το 8% της χώρας και οι μουσουλμάνοι το 12%. Το 2016 η Σρι Λάνκα αποκάλυψε ότι 32 Σριλανκέζοι είχαν προσχωρήσει στο ISIS και εγκατέλειψαν τη χώρα. Πολλοί λέγεται ότι είναι από μορφωμένες οικογένειες, κάτι που εξέπληξε τις αρχές. Η τοπική μουσουλμανική κοινότητα καταδίκασε τις δηλώσεις της κυβέρνησης ως «αμαύρωση της εικόνας» των Μουσουλμάνων της Σρι Λάνκα.

Άλλες εκθέσεις ανέφεραν ότι τα μέλη του ISIS στην Ινδία είχαν διασυνδέσεις με τη Σρι Λάνκα και υπήρχαν ανησυχίες μετά την ήττα του ISIS σχετικά με τους επαναπατριζόμενους. Αυτό μοιάζει πολύ με τη διαδικασία ενίσχυσης του εξτρεμισμού στο Μπαγκλαντές πριν από την επίθεση της Dhaka το 2016 που πραγματοποιήθηκε από εκπαιδευμένους δράστες του ISIS.

Ενώ οι πασχαλινές επιθέσεις διεξάγονται από εξτρεμιστικές ομάδες ισλαμιστών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναφέρθηκαν παραπάνω στο Πακιστάν και στην Αίγυπτο, καθώς και μιας επίθεσης στο Ιράκ το 2011, ο σύνθετος και συντονισμένος χαρακτήρας της επίθεσης στη Σρι Λάνκα μοιάζει περισσότερο με τις επιθέσεις στη Βομβάη το 2008.

Κατά το έτος αυτό δώδεκα συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις έπληξαν τη Βομβάη, συμπεριλαμβανομένου ενός καφέ, του ξενοδοχείου Taj Mahal Palace, του ξενοδοχείου Oberoi Trident και ενός εβραϊκού οίκου Chabad. Η επίθεση αυτή συντονίστηκε από το Lashkar-e-Taiba (Ο Στρατός των Αγαθών ή ο Στρατός των Δικαιωμάτων, μια ισλαμική μαχητική οργάνωση που εδρεύει στο Πακιστάν). Σε αντίθεση με τις βομβιστικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, η επίθεση διεξήχθη από ένοπλους.

Οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα έπληξαν τρεις εκκλησίες. Το μακελειό περιελάμβανε την εκκλησία του Αγίου Σεμπαστιάν στο Νεγκόμπο, το ιερό του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο και την Εκκλησία της Σιών του Batticaloa. Επίσης τρία μεγάλα ξενοδοχεία χτυπήθηκαν στο Colombo, όλα σε μια γραμμή κατά μήκος ενός μεγάλου δρόμου που συνδέει πολλές σημαντικές κεντρικές περιοχές της πόλης. Αυτές περιλαμβάνουν το Cinnamon Grand, το Shangri-La και το Kingsbury.

Σύμφωνα με αναφορές, ο αρχηγός της αστυνομίας Pujuth Jayasundara προειδοποίησε τον Απρίλιο για απειλή επιθέσεων στις εκκλησίες και στοχοποίηση του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας της Ινδίας. Το γραφείο αυτό βρίσκεται κοντά στα ξενοδοχεία που στοχοποιήθηκαν. Στην αναφορά ασφαλείας του είχε επισημάνει μια τοπική ισλαμική ομάδα ως ύποπτη προγραμματισμού των επιθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση μετά την επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, έχει αυξηθεί η συνειδητοποίηση της απειλής των επιθέσεων εναντίον θρησκευτικών θέσεων και πιστών εν ώρα προσευχής. Η Σρι Λάνκα χρειάζεται την στήριξη όλων. Κι ας μην είναι Παναγία των Παρισίων.... Εάν ο αριθμός των νεκρών είναι τόσο υψηλός όσο οι αρχικές αναφορές δείχνουν, τότε επίθεση είναι μία από τις χειρότερες του είδους τα τελευταία χρόνια.

Το δράμα είναι πως οι επιθέσεις αυτές έχουν ολοένα και συχνότερες τα τελευταία χρόνια. Και ο προβληματισμός μεγαλώνει καθώς οι κυβερνήσεις δεν έχουν βρει τρόπο να τις αποτρέψουν, ακόμη και με την τελευταία τεχνολογία και την συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...