Κόσμος

Το έχετε σκεφτεί; - Γιατί είναι λευκά τα αεροπλάνα;

Άμα το καλοσκεφτείτε όλα τα αεροπλάνα είναι λευκά. Από μόδα ή υπάρχει πιο σοβαρός λόγος.

Γνωρίζατε ότι οι αεροπορικές εταιρείες ξοδεύουν πάνω από 75 γαλόνια λευκής μπογιάς για να βάψουν λευκά τα αεροσκάφη;

Συνήθως τα αεροπλάνα βάφονται λευκά ή σε ανοιχτά χρώματα για να μην απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και να μειώνουν τόσο την αύξηση της θερμοκρασίας όσο και τις πιθανές ζημιές που μπορεί να προκληθούν από τον ήλιο.

Ο χρωματισμός ενός αεροσκάφους κοστίζει από 50.000 μέχρι 200.000 δολάρια. Επίσης, οι αεροπορικές συνηθίζουν να μεταπωλούν μέρος του στόλου τους. Το εντελώς λευκό, κάνει τη μεταπώληση ευκολότερη.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω γιατί προτιμάται το λευκό:

Είναι πιο οικονομικό

Σύμφωνα με την Telegraph, το χρώμα προσθέτει βάρος σε ένα αεροσκάφος. Αυτό σημαίνει πως θα καίει και περισσότερο καύσιμο. Μάλιστα, όπως αναφέρει εκπρόσωπος της Boeing, ο χρωματισμός προσθέτει περίπου 273-544 κιλά στο "σώμα" του αεροσκάφους, κάτι που ισοδυναμεί σε οκτώ επιβάτες περίπου.

Και για τις αεροπορικές, τέτοιες "λεπτομέρειες" είναι πολύ σημαντικές. Στα 80s o Robert Crandall, πρώην CEO της American Airlines, διατεινόταν πως εξοικονόμησε 40,000 δολάρια το χρόνο αφαιρώντας μόλις μία... ελιά από την προσφερόμενη σαλάτα των πτήσεων.

Σε ό,τι αφορά τον χρωματισμό, το χρώμα πράγματι κοστίζει. Περίπου 450 λίτρα χρώματος χρησιμοποιούνται για ένα 747. Αντιστοίχως, 341 λίτρα για ένα 767 και 416 για ένα 777. Ο χρωματισμός ενός αεροσκάφους κοστίζει από 50.000 δολάρια μέχρι 200.000. Επίσης, οι αεροπορικές συνηθίζουν να μεταπωλούν μέρος του στόλου τους. Το εντελώς λευκό, κάνει τη μεταπώληση ευκολότερη.

Άλλωστε, τα χρωματιστά μέρη τείνουν, όπως είναι φυσικό, να ξεθωριάζουν και να χρειάζονται επιδιόρθωση, κάτι που κοστίζει επιπρόσθετα. Το λευκό είναι ένα χρώμα που είναι εύκολο να διατηρηθεί και συγκριτικά φαίνεται καλύτερο από ό, τι τα άλλα χρώματα, όταν φθείρεται.

Λόγοι θερμότητας

Επίσης, τα ανοιχτά χρώματα κρατούν το σώμα του αεροσκάφους πιο "δροσερό". "Ο κύριος λόγος που βάφονται λευκά ή με ανοιχτά χρώματα είναι γιατί αντανακλούν το φως του ήλιου και ελαχιστοποιούν την υπερθέρμανση και την έκθεση σε ακτινοβολίες", αναφέρει ο R. John Hansman, ειδικός αεροναυπηγικής στον Business Insider.

Τα κύρια υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα αεροσκάφη, όπως τα πλαστικά μέρη και εκείνα που είναι φτιαγμένα από ανθρακόνημα και υαλοβάμβακα, πρέπει να προστατεύονται από την υπερθέρμανση. Είναι δεδομένο πως τα σημεία εκείνα που αποτελούνται από αυτά τα υλικά, βάφονται λευκά.

Το Concorde έπρεπε να είναι βαμμένο με ένα ειδικό άσπρο χρώμα, έτσι ώστε να μπορεί να αντέξει τη θερμότητα που παράγεται κατά την υπερηχητική του πτήση. Μάλιστα, στη "μύτη" του η θερμοκρασία έφτανε τους 127°C.

Έλεγχος και εντοπισμός

Ένας άλλος λόγος, έχει να κάνει με τον καλύτερο έλεγχο.

Τα ελαττώματα και οι ζημιές αποτυπώνονται καλύτερα στο λευκό χρώμα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα.
Επίσης, με το λευκό χρώμα είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί ένα αεροσκάφος σε περίπτωση πτώσης ή αναγκαστικής προσγείωσης και προσθαλάσσωσης.

Τέλος, σύμφωνα με μελέτες το λευκό απομακρύνει πιο αποτελεσματικά τα πουλιά. "Τα σκουρότερα χρώματα του αεροσκάφους θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν την αντίθεση μεταξύ αεροσκάφους και οπτικού υποβάθρου και έτσι να μειώσουν αντιστοίχως και την ικανότητα των πτηνών να ανιχνεύουν τα αεροσκάφη εγκαίρως για να αποφύγουν μια σύγκρουση", αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2011 στο επιστημονικό Human-Wildlife Interactions.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...