Κόσμος

Τουρκία: «Οι Κούρδοι έβγαλαν δήμαρχο Κωνσταντινούπολης τον Πόντιο Ιμάμογλου», λέει το φιλοκυβερνητικό Habertürk

Έχει τρελάνει το ισλαμικό καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Πόντιος νικητής των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η Habertürk σε άρθρο γνώμης για τη νίκη Ιμάμογλου, την οποία αμφισβητεί το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τίτλο «Πώς ξάφνιασε ο Ιμάμογλου τους πάντες;», αναφέρεται στη διαδρομή και στον τρόπο που κατέκτησε τη νίκη ο υποψήφιος δήμαρχος των κεμαλικών κεντροαριστερών του CHP για τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Κατά τον αρθρογράφο, η επιτυχία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις ψήφους των Κούρδων.

Ο Ιμάμογλου αντιλήφθηκε ξεκινώντας την προεκλογική εκστρατεία τη σημασία της ψήφου τους, εντάσσοντας στο συνδυασμό του άτομα δημοφιλή στους κύκλους των Κούρδων ψηφοφόρων.

Η γνωστή αντιπάθεια των Κούρδων στο CHP, οι οποίοι ελλείψει κεντροδεξιάς συνήθως ψήφιζαν ΑΚΡ, κάνει ακόμη μεγαλύτερη την επιτυχία του να τους προσελκύσει.

Ένας επιπλέον παράγοντας κατά τον συντάκτη είναι και ο «κουρασμένος» υποψήφιος του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος του ΑΚΡ Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος αποδέχθηκε την υποψηφιότητα μόνο και μόνο επειδή είναι άνθρωπος του καθήκοντος.

Ενώ στην αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας, είχε μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό του, πηγές κοντινές στον Γιλντιρίμ, αναφέρουν ότι στην πορεία αναγνώριζε και ο ίδιος ότι κλείνει η ψαλίδα.

Η μεγάλη σημασία που επέδωσε η Άγκυρα (κυβέρνηση) στις τοπικές εκλογές σε μητροπολιτικούς δήμους, η στοχοποίηση των Κούρδων και η επίδοση του τίτλου «ΡΚΚ» στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης, λειτούργησαν τελικά κατά του Γιλντιρίμ.

Καταλυτικός παράγοντας κατά τον συντάκτη είναι και η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Κατά τη δική του εκτίμηση, η νίκη του Ιμάμογλου ήταν αμφίβολη ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα, καθώς χαρακτηρίζεται «συντηρητικός αλλά αριστερός».

Καθώς η Δεξιά έριχνε στη μάχη το χαρτί του Ισλάμ, η Αριστερά έπρεπε να αποδείξει ότι είναι ποιοτικά καλύτερη.

Πιθανολογεί ότι όπως και με το παράδειγμα του ισλαμιστή Μελίχ Γκιοκτσέκ στην Άγκυρα που είχε προσβάλει τις ψήφους και ανακηρύχτηκε νικητής, μπορεί να συμβεί το ίδιο και σε αυτήν την περίπτωση.

Αν και μετά την ομιλία του Προέδρου που αποδέχθηκε την ήττα και εξύμνησε τη δημοκρατία δεν θεωρεί ότι θα αλλάξει το αποτέλεσμα.

Κλείνοντας αναφέρει ότι είναι καλό να αλλάζουν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις κυρίως στους μητροπολιτικούς δήμους, καθώς και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση με τις ήττες βελτιώνονται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ