Ελληνοτουρκικά

Τον Ιούλιο οι S-400 στην Τουρκία - Θα βλέπουν Αιγαίο, Μακεδονία και Κύπρο

Η Ρωσία θα αρχίσει να στέλνει από τον Ιούλιο στην Τουρκία τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400, ενώ είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία την πώληση ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας οπλικών συστημάτων Rosoboronexprot Αλεξάντρ Μιχέγεφ στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. Αναφερόμενος στους S-400 ο Μιχέγεφ δήλωσε ότι «όλα είναι έτοιμα, έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί».

Παράλληλα, o Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία το ενδεχόμενο της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών.

«Εάν η τουρκική πλευρά απευθυνθεί σε εμάς για διαβουλεύσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε (την πώληση στην Τουρκία ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών-σ.σ) από κοινού με την UAC ( United Aircraft Corporation, η ρωσική εταιρεία αεροναυπηγικής βιομηχανίας) με βάση τις δυνατότητες μας», δήλωσε ο Μιχέγεφ απαντώντας στο ερώτημα αν η Μόσχα προτίθεται να πουλήσει στην Άγκυρα μαχητικά στην περίπτωση που οι ΗΠΑ παγώσουν τη συμφωνία για την πώληση μαχητικών F-35.

Η Τουρκία «κλειδώνει» το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με τους S-400 που δηλώνει έτοιμη να παραλάβει από τη Ρωσία. Στην Ελλάδα υπάρχει προβληματισμός, καθώς το αντιαεροπορικό σύστημα είναι μεγάλη απειλή και ανατρέπει τις ισορροπίες στο Αρχιπέλαγος, οπότε γίνονται συσκέψεις και σχεδιασμοί για να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής του.

Σε περίπτωση που η Τουρκία παραλάβει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μία από τις τέσσερις συστοιχίες που έχει παραγγείλει θα τοποθετηθούν στις μικρασιατικές ακτές και συγκεκριμένα απέναντι από Αιγαίο και Κύπρο.

Κάτι που επιβεβαίωσαν και οι Τούρκοι, καθώς ο Σελτσούκ Μποκέ, έγραψε στην εφημερίδα Τούρκιγιε -γνωστή για την εγγύτητα της στην κυβέρνηση- πως θα δοθούνε από την Ρωσία στην Τουρκία δύο συστήματα S-400 που αποτελούνται από 4 τμήματα. Συνολικά θα δοθούνε 197 πύραυλοι και ως περιοχές εγκατάστασης προβάλλονται 4 τοποθεσίες.

Αν και σε δήλωση που έκανε τις προηγούμενες ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Χουλουσί Ακάρ, είπε πως οι συστοιχίες των S-400 μπορεί να εγκατασταθούν σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, εν προκειμένω αναφέρεται πως μπορεί να εγκατασταθούν στην περιοχή του Αιγαίου και στα νότια σύνορα. Για τα νότια σύνορα αναφέρονται οι περιοχές Άντεπ ή Χατάι.

Αν και τα τελευταία 24ωρα παίζει το σενάριο η Άγκυρα να παραλάβει μεν τους S-400, αλλά να τους αναπτύξει στο Αζερμπαϊτζάν ή στη Συρία, αυτό θεωρείται δύσκολο και στόχο έχει, όπως εκτιμάται, να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το βεληνεκές των πυραύλων που θα παραλάβουν οι Τούρκοι είναι επίσης ένα βασικό ζητούμενο. Μέχρι στιγμής οι Ρώσοι φέρεται ότι έχουν αποδεσμεύσει βλήματα με εμβέλεια τα 40, τα 120 και τα 250 χιλιόμετρα. Αν παραλάβουν και τα βλήματα 40Ν6Ε, που έχουν εμβέλεια 400 χιλιομέτρων, τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για την Ελλάδα και την αεράμυνα της χώρας.

Κι αυτό γιατί από την Κωνσταντινούπολη θα μπορούν να χτυπήσουν στόχο στον Εβρο και μέχρι την… Καβάλα και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου από τη Σαμοθράκη και τον Aη Στράτη μέχρι τη Λέσβο και τη Χίο. Από τη Σμύρνη, οι S-400 θα μπορούσαν να καταρρίψουν στόχο πέραν του κεντρικού Αιγαίου σε ένα μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης, στην Τουρκία θα παραδοθούν δύο συστοιχίες S-400, οι οποίες αποτελούνται από 4 μπαταρίες. Σε πρώτη φάση δηλαδή, η Τουρκία θα αποκτήσει τέσσερις συστοιχίες, καθεμία εκ των οποίων θα αναπτυχθεί σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Μαζί θα παραδοθούν συνολικά 128 βλήματα/πύραυλοι διαφορετικού βεληνεκούς, καθώς και επιπλέον βλήματα/πύραυλοι, που θα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Αν υπολογιστεί ότι για κάθε βλήμα/πύραυλο θα πρέπει να υπάρχει κι ένα δεύτερο βλήμα αναμένεται να παραδοθούν τουλάχιστον 256 πύραυλοι στην Τουρκία.

Οι πύραυλοι που θα παραδοθούν θα είναι τέσσερις διαφορετικού βεληνεκούς. Πύραυλοι με βεληνεκές, 40, 120 και 250 χλμ., ενώ ακόμη εξετάζεται από την Ρωσία αν θα παραδώσει στην Τουρκία και πύραυλο βεληνεκούς 400 χλμ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...