Εκκλησία

Τι τρέχει με τους Ουκρανούς της νέας Εκκλησίας στο Άγιο Όρος;

Μετά την νευρικότητα και την τεταμένη κατάσταση που προκάλεσε η προηγούμενη επίσκεψη στο Άγιο Όρος μιας ομάδας κληρικών της μη αναγνωρισμένης νέας ουκρανικής εκκλησίας, ήρθαν στο φως πληροφορίες λεπτομέρειες περί δεύτερης επίσκεψης αντιπροσώπων της, η οποία φαίνεται να οδηγείται σε φιάσκο.

Στα τέλη Μαρτίου, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Μητροπολίτης Επιφάνιος, επικεφαλής της νέας εκκλησίας σκοπεύει να ταξιδέψει στον Άθωνα μετά το Πάσχα, και ενδεχομένως να τον συνοδεύσει ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Οι πληροφορίες ανέφεραν ακόμη ότι πριν από αυτό το πρώτο ταξίδι του, θα προηγηθεί μια επίσκεψη από μια άλλη αντιπροσωπεία της νέας εκκλησίας από τις 5 έως τις 9 Απριλίου "για να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη του προκαθημένου και ενδεχομένως του Πατριάρχη Βαρθολομαίου".

Σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές της Εκκλησίας, όλο αυτό το ταξίδι γίνεται σε κλίμα μυστικοπάθειας και οι ηγουμένοι των μοναστηριών δεν ενημερώνονται ούτε καν για τις επισκέψεις στα μοναστήρια τους.

Δεν είναι επίσης σαφές ποιοι συμμετέχουν στην αντιπροσωπεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει κάποιος που ονομάζεται Μιχαήλ, γνωστός στην Ουκρανία ως "Μητροπολίτης" Μιχαήλ Ζίντσεβιτς, ο οποίος πείστηκε από τον Φιλάρετο πριν από την Σύνοδο του Κιέβου τον Δεκέμβριο να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του για προκαθήμενος της νέας εκκλησίας. .

Οι εκπρόσωποι της νέας εκκλησίας δεν ήταν στους εορτασμούς του Ευαγγελισμού είτε στο Βατοπαίδι είτε στη μονή Φιλοθέου, όπου οι αδελφότητες γιόρταζαν πανηγυρικά. Βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη ότι δεν λειτούργησαν στην αγιορείτικη μονή Φιλοθέου, η οποία την προηγούμενη φορά έκλεισε τις πύλες της στην ουκρανική αντιπροσωπεία.

Οι δε εορτασμοί στην μονή Βατοπαιδίου τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνο της Ελληνικής Εκκλησίας, η οποία δεν αναγνωρίζει την νέα εκκλησία. Οι Ουκρανοί πάντως υπενθυμίζεται πως τέλεσαν Λειτουργία στο Βατοπαίδι στην προηγούμενη επίσκεψή τους.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες κάποιος από την νέα εκκλησία επισκέφθηκε εν κρυπτώ τη Μονή Διονυσίου.

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους έχει συζητήσει αρκετές φορές το ουκρανικό ζήτημα, αλλά δεν έχει πάρει καμία ουσιαστική απόφαση. Στις αρχές Μαρτίου, οι εκπρόσωποι αποφάσισαν ότι κάθε μοναστήρι θα αποφάσιζε μόνο του εάν θα δεχόταν ή όχι επισκέπτες από την εν λόγω εκκλησία, δείγμα της αναστάτωσης και του διχασμού που έχει επιφέρει το θέμα στο “περιβόλι της Παναγιάς”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ