Αρχείο

"Τελειώνει" η Τουρκία: Lockheed Martin και Raytheon προετοιμάζονται για κρίση - Άγκυρα: "Διασφαλίζουμε δικαιώματα σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο"

Σε παραληρηματική κατάσταση βρίσκεται η κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς τα "χτυπήματα" από τις ΗΠΑ είναι ασταμάτητα. Εν μέσω σοβαρής κρίσης στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ λόγω των ρωσικών S-400, η Άγκυρα για ακόμα μια φορά επιλέγει να ξεσπάσει σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η εκπρόσωπος του Χ.Ακάρ, προχώρησε σε μια άκρως επιθετική - και πλέον γραφική - ρητορική κατά Ελλάδας και Κύπρου, με αναφορές στη "Γαλάζια Πατρίδα", τα ¨δικαιώματα" των Τούρκων στα κατεχόμενα, αλλά και το τουρκικό "μερίδιο" στα ενεργειακά.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως οι εταιρείες Lockheed Martin και Raytheon ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν ριζικές αλλαγές στις διαδικασίες παραγωγής λόγω επερχόμενης - τουλάχιστον διπλωματικής - κρίσης Τουρκίας και ΗΠΑ.

Η Άγκυρα κινδυνεύει να χάσει όχι μόνο τα αμερικανικά μαχητικά F-35, αλλά και τη θέση της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, και απειλείται με πλήρη γεωπολιτική απομόνωση στην περιοχή. Όλα αυτά δημιουργούν εκνευρισμό στο τουρκικό καθεστώς, το οποίο σε κάθε ευκαιρία απειλεί τη χώρα μας.

Τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας για τη "γαλάζια πατρίδα" επανέλαβε για άλλη μια φορά η Εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας Σεμπνέμ Ακτόπ, κατά την τακτική, μηνιαία ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει από την Τουρκία η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ Μαρία Ζαχαράκη.

Όπως ανέφερε, η Τουρκία θα συνεχίσει να προασπίζει τα δικαιώματα και συμφέροντά της σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο και δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα τετελεσμένο.

«Το πολεμικό μας ναυτικό, στο πλαίσιο της επιχείρησης ‘Ασπίδα της Μεσογείου’ στην ανατολική Μεσόγειο, εξακολουθεί με αποφασιστικό τρόπο να διασφαλίζει την ασφάλεια των θαλασσών και να προασπίζει τα δικαιώματα και συμφέροντά μας που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο, ενώ παράλληλα τα ερευνητικά μας πλοία και οι πλατφόρμες γεώτρησης συνεχίζουν με τη συνοδεία του πολεμικού ναυτικού τις δραστηριότητές τους για την προάσπιση και εξυπηρέτηση των εθνικών μας σκοπών».

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας επανέλαβε, επίσης, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματα των Τ/κ στην ανατ. Μεσόγειο.

«Στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και του ψευδοκράτους (της ΤΔΒΚ κατά το χαρακτηρισμό του), όπως επίσης και στην Κύπρο εξακολουθούν να εγγυώνται, στο πλαίσιο της συνθήκης των διεθνών εγγυήσεων και ασφάλειας, την ειρήνη και την ασφάλεια».

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου ανέφερε η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο.

«Όσον αφορά στις εξελίξεις στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη "Βόρεια Κύπρο", τις παρακολουθούμε από κοντά. Σκοπός μας, προσπάθειά μας και βασική μας προσέγγιση είναι στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο τα υπάρχοντα προβλήματα να επιλύονται στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και με ειρηνικό τρόπο. Παράλληλα, να καταστήσουμε σαφές ότι στην ανατ. Μεσόγειο και στο Αιγαίο καμία απόφαση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία ή συμφωνία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, ούτε να έχει κάποια ισχύ. Όπως επίσης και ότι κανένα τετελεσμένο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό στην περιοχή μας».

Τέλος, η Σεμπνέμ Ακτόπ συστήνει σε Ελλάδα και Κύπρο να συμπεριφέρονται ανάλογα.

«Θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο φυσικός πλούτος γύρω από το ψευδοκράτος θα πρέπει να μοιραστεί και ότι οι Τ/κ ως συνδικαιούχοι έχουν μερίδιο σε αυτόν και να συμπεριφέρονται ανάλογα».

Προετοιμασίες Lockheed Martin και Raytheon για κρίση με Τουρκία

Οι αμερικανικές αμυντικές εταιρείες Lockheed Martin και Raytheon ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τεράστιες προσαρμογές στις διαδικασίες παραγωγής τους, καθώς οι Η.Π.Α. προσπαθούν να πιέσουν την Τουρκία να μην αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC επικαλούμενο αξιόπιστες πηγές. Υπενθυμίζεται ότι η Lockheed Martin κατασκευάζει τα F-35, ενώ η Raytheon παράγει το σύστημα Patriot.

Εάν η Τουρκία εγκρίνει τη συμφωνία, η Lockheed Martin θα πρέπει να επανασχεδιάσει την αλυσίδα εφοδιασμού της με εξαρτήματα για το μαχητικό αεροσκάφος F-35, ενώ ταυτόχρονα θα κάνει αλλαγές στο πρόγραμμα παραγωγής του. Αν όμως η Τουρκία εγκαταλείψει τη συμφωνία της με τη Ρωσία, η Raytheon θα αναδιοργανώσει το πρόγραμμα παραγωγής του πυραυλικού αμυντικού συστήματος Patriot, για να εγγυηθεί ότι η Τουρκία θα μπορέσει να λάβει το σύστημα πυραύλων σε ταχύτερο χρονικό διάστημα.

Σήμερα, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ακύρωσης της παράδοσης αεροσκαφών F-35 που υποσχέθηκαν, την ακύρωση μιας συμφωνίας για τους πυραύλους Patriot, αλλά και την επιβολή κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και ενδεχόμενη έξοδο από το ΝΑΤΟ, εάν προχωρήσει στη συμφωνία με τη Ρωσία.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδό τους», δήλωσε ένας αξιωματούχος Άμυνας των ΗΠΑ στο CNBC, προσθέτοντας «Διακυβεύονται πάρα πολλά και η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι δεν πρόκειται για αβάσιμες απειλές».

Η Τουρκία βοήθησε στη χρηματοδότηση του προγράμματος F-35 του Lockheed Martin, του πιο ακριβού συστήματος όπλων της Αμερικής και του πιο εξελιγμένου αεριωθούμενου αεροσκάφους στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, για την Lockheed Martin, οι προσαρμογές περιλαμβάνουν την αντικατάσταση του ρόλου της Τουρκίας σε κατασκευαστικά μέρη, για τον σκελετό και το σύστημα προσγείωσης του F-35. Ως εκ τούτου, ένας νέος προμηθευτής θα πρέπει να αναλάβει την κατασκευή αυτών των συγκεκριμένων εξαρτημάτων.

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής του προγράμματος F-35 στο Πεντάγωνο δήλωσε στους νομοθέτες ότι τυχόν απομάκρυνση της Τουρκίας θα επηρεάσει τον ρυθμό παραγωγής αεροσκαφών και θα επιβαρύνει την περίπλοκη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

«Η αξιολόγηση της διακοπής της Τουρκίας θα έχει επιπτώσεις μεταξύ 50 και 75 αεροπλάνων σε διάστημα δύο ετών», δήλωσε ο Αντιναύαρχος Mat Winter, κατά τη διάρκεια ακρόασης της υποεπιτροπής House Armed Services.

«Από ένα χρονοδιάγραμμα θα δούμε μέσα σε 45 έως 90 ημέρες την επίδραση της επιβράδυνσης ή διακοπής αυτών των τμημάτων στις τρεις γραμμές παραγωγής», δήλωσε o Winter, προσθέτοντας ότι η Τουρκία παράγει περίπου το 7% των τμημάτων του αεροσκάφους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ