Εκκλησία

Τα... “Ευαγγέλια” του Μαϊου: Συμμαχία με το Φανάρι, πόλεμος με την κυβέρνηση για την Εκκλησία της Ελλάδος

«Αγαπάμε τον Πατριάρχη και το Πατριαρχείο, το σεβόμαστε. Αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αγαπάμε πιο πολύ από όλους την Εκκλησία και την πατρίδα». Αυτή η περσινή λητή δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμου μετά και την ακύρωση της συνάντησης των δύο ανδρών στην ελληνική πρωτεύουσα, έδινε το στίγμα για τον νέο “ψυχρό πόλεμο” μεταξύ των δύο βασικών εκκλησιαστικών πόλων του ορθόδοξου ελληνισμού, της αυτοκέφαλης Αθήνας και του οικουμενικού Φαναρίου.

Αντιθέτως την ίδια περίοδο οι σχέσεις του κ. Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό ήταν ιδανικές, σε σημείο που μας “ξεφούρνισαν” την πρόταση συμφωνίας των 15 σημείων για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Σήμερα, τα πράγματα έχουν αντιστραφεί!

Έναν περίπου χρόνο πριν δεν μιλιούνταν καθόλου, ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πατριάρχης, και μάλιστα ο πρώτος δεν είχε παραβρεθεί στους εορτασμούς για τον Άγιο Γέροντα Τσαλίκη.

Την ίδια περίοδο οι σχέσεις της διοικούσας Εκκλησίας με την κυβέρνηση ήταν σε καλό επίπεδο, είχε διοριστεί και διοικητής του Αγίου Όρους ο συνεργάτης του κ. Ιερώνυμου Κωστής Δήμτσας, ΔΙΣ και Ιεραρχία έκαναν τα στραβά μάτια για τις αλλαγές στα Θρησκευτικά κλπ.

Σήμερα, τα πράγματα έχουν αντιστραφεί!

Μετά την τελευταία Ιεραρχία και τις “κόκκινες γραμμές” για την συμφωνία με την κυβέρνηση σχετικά με τις αλλαγές των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας και κυρίως για το μισθολογικό των κληρικών, οι σχέσεις των δύο πλευρών μπήκαν...στην κατάψυξη.

Ακολούθησε η νομοθετική ρύθμιση για αλλαγές στον ποινικό κώδικα με μεταξύ άλλων κατάργηση των κυρώσεων της βλασφημίας και κερασάκι στην τούρτα ήρθε η μέγιστη πρόκληση με το Άγιο Φως. Το «καψώνι» με την προβληματική μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα μέσω Ελευσίνας πέραν από το κόμπλεξ των ψευτοαριστερών δείχνει ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει εκ νέου την εκκλησία. Και σημειωτέον έρχεται και το τζαμί σε λίγες μέρες!!

Από την άλλη πλευρά παρατηρείται μια εν δυνάμει συμμαχία με το Φανάρι. Από την κοινή ανακοίνωση Εκκλησίας της Ελλάδος – Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας όταν αντιπροσωπεία του Φαναρίου ήταν στην Αθήνα και συνατήθηκε και με τον κ. Γαβρόγλου, διεφάνη πως κάτι αλλάζει στις σχέσεις των δύο πλευρών, οι οποίες ιδίως με αφορμή -και όχι αιτία-το κτήμα Προμπονά είχαν φτάσει μέχρι τις δικαστικές αίθουσες.

Πρόσφατα ο στενός συνεργάτης του κ. Ιερώνυμου , Επίσκοπος Θεσπιέων Συμεών βρέθηκε στο Φανάρι για να μεταφέρει πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος στον Οικουμενικό Πατριάρχη να προστεί των εγκαινίων Προνοιακού Ιδρύματος…

Πριν από λίγες ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποδέχτηκε με επίσημη επιστολή, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίδεται στο γεγονός πως η πρόσκληση δεν ήρθε με απλό...ταχυδρομείο, αλλά με ειδικό απεσταλμένο.

ΤΟ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ το έχει τονίσει επανειλημμένως πως κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στις σχέσεις Αθήνας-Φαναρίου, ιδίως μετά την κοινή τους ανακοίνωση για την πρόταση συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου και το μισθολογικό των ιερέων.

Στις 23 Μαϊου οι δύο προκαθήμενοι θα βρεθούν ο ένας παρά τω πλευρώ του άλλου κατά πως φαίνεται κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστηρίξεως «Άγιος Πορφύριος», στο Δήλεσι Βοιωτίας, παρουσία και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Καθ.Προκοπίου Παυλοπούλου.

Την ίδια στιγμή που πέφτουν οι γέφυρες μεταξύ Αθήνας και Φαναρίου , το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχίζει να πιέζει την Ελλαδική Εκκλησία για το ουκρανικό. Αρχές του μήνα νέα φαναριώτικη αντιπροσωπεία συναντήθηκε για το θέμα με τον κ. Ιερώνυμο.

Αυτό που μένει να δούμε είναι μέχρι που φτάνει η νέα εποχή στις σχέσεις των δύο πλευρών και αν θα επηρεαστεί και η στάση της Ελλαδικής Εκκλσίας στο ουκρανικό ζήτημα.

Όπως και να έχει πάντως τα “Ευαγγέλια” του Μαϊου θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τις σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με την κυβέρνηση, όσο και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...