Κόσμος

Στο εδώλιο οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ που φέρεται να μετείχαν στο σκάνδαλο με τα πανεπιστήμια-Εικόνες

Στη δικαιοσύνη θα οδηγηθούν μεταξύ άλλων και δύο διάσημες ηθοποιοί του Χόλιγουντ για την πολύκροτη υπόθεση απάτης με τα πανεπιστήμια στην Αμερική.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα πριν από ένα περίπου μήνα, όταν οι αρχές ξεσκέπασαν το δίκτυο που επιχειρούσε να εισάγει φοιτητές στα επιφανέστερα πανεπιστήμια της χώρας, με το αζημίωτο φυσικά. Υπολογίζεται πως 25 εκατ. δολάρια διακινήθηκαν από εύπορους γονείς προς προπονητές Κολεγίων και άλλους υπεύθυνους, προκειμένου να μπουν τα παιδιά τους από το «παράθυρο» σε ιδρύματα όπως το Χάρβαρντ και το Γέηλ. Το βασικό πλάνο, ήθελε τους επίδοξους φοιτητές να παίρνουν αθλητική υποτροφία, καθώς δημιουργούνταν ένα εικονικό αθλητικό προφίλ που τους έδινε μια θέση στο πανεπιστήμιο.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι βαθύπλουτοι γονείς πλήρωναν προκειμένου να αλλάξουν τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων και τα παιδιά τους να μπορούν να γίνουν δεκτά σε περιζήτητα πανεπιστήμια.

Με άρωμα Χόλιγουντ το κύκλωμα απάτης

Συνολικά, έχουν απαγγελθεί καταγγελίες σε 50 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και η Φελίσιτι Χάφμαν, 56 ετών, που έγινε γνωστή από την επιτυχημένη σειρά «Νοικοκυρές σε απόγνωση». Η έτερη επώνυμη που εμπλέκεται στο σκάνδαλο, είναι η Λόρι Λουλίν, 54 ετών, γνωστή από την οικογενειακή κωμωδία “Full House”. Η τελευταία, εμφανίστηκε ευδιάθετη και μοίρασε αυτόγραφα σε θαυμαστές της έξω από το δικαστήριο, κατά την πρώτη ακρόαση 13 εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, η Λουλίν και ο άντρας της κατηγορούνται πως κατέβαλαν μισό εκατομμύριο δολάρια, προκειμένου να δωροδοκήσουν όποιον χρειαζόταν ώστε να γίνει δεκτή η κόρη τους στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Αντίστοιχα, η Χάφμαν φέρεται να κατέβαλε 15.000 δολάρια στον Γουίλιαμ Ρικ Σίνγκερ – τον άνδρα που φαίνεται να οργάνωσε όλη αυτή την απάτη – ώστε να διορθώσει τα αποτελέσματα της κόρης της, που έδωσε εξετάσεις το 2017.

Η Λόρι Λουλίν κατά την προσέλευσή της στο δικαστήριο την Τετάρτη (Φωτογραφία: AP Photo/Steven Senne)

Οι δικαστικές αρχές κατάσχεσαν διαβατήρια και ταξιδιωτικά έγγραφα των κατηγορουμένων, απαγορεύοντας σε όλους την έξοδο από τη χώρα. Επιπλέον, ζήτησαν από τους γονείς να είναι φειδωλοί στις συζητήσεις τους για την υπόθεση με τα παιδιά τους. Όπως εξήγησαν οι δικαστές, τα παιδιά των κατηγορουμένων είναι μάρτυρες στην υπόθεση και οι συνομιλίες με τους γονείς τους μπορεί να οδηγήσουν σε παρακώλυση της δικαστικής διαδικασίας.

Εκτός ιδρυμάτων οι ύποπτοι φοιτητές

Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα του BBC, οι φοιτητές δεν συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των κατηγορουμένων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν γνώριζαν τίποτα για την υπόθεση. Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ωστόσο, ξεκίνησαν να ξηλώνουν φοιτητές που εισήχθησαν στις τάξεις τους, μέσω του κυκλώματος. Το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια δήλωσε πως θα ακυρώσει κάθε υποψήφιο που συνδέεται με την υπόθεση, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης όλων των εισαχθέντων με τον ίδιο τρόπο το περασμένο διάστημα.

Φοιτητής που σπούδαζε στο Γέηλ, φέρεται να απομακρύνθηκε μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως οι γονείς του κατέβαλαν 1,2 εκατ δολάρια σε “λάδωμα” προκειμένου να γίνει ο γιος τους αποδεκτός στο πανεπιστήμιο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...