Υγεία

Στοιχεία σοκ: 1 δισ. άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους - Πως θα προστατευτείτε

Μέτρα που πρέπει να λάβετε προκειμένου να αποφύγετε τα προβλήματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως ή το 50% όσων είναι 12-35 ετών κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους.

Με αφορμή τα ανησυχητικά στοιχεία, ο ειδικός Stephen Wheatley δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να προστατέψουμε την ακοή μας.

«Όταν χάσεις το φως σου, χάνεις την επαφή με τα πράγματα. Όταν χάσεις την ακοή σου, χάνεις την επαφή με τους ανθρώπους» αναφέρει.

Με δεδομένο ότι ο πλανήτης έχει γίνει περισσότερο θορυβώδης τα τελευταία 150 χρόνια, τόσο λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης όσο και λόγω των κινητών, το πρόβλημα της απώλειας της ακοής είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Προκειμένου να μπλοκάρετε τους θορύβους από το περιβάλλον, αρκετές φορές δυναμώνετε πολύ την ένταση στα ακουστικά σας με αποτέλεσμα να διατρέχετε σοβαρό κίνδυνο, καθώς ταλαιπωρείτε και εν τέλει καταστρέφετε τις νευρικές απολήξεις που βρίσκονται στα αυτιά σας και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στους δυνατούς ήχους. Επιπλέον, η μακροχρόνια έκθεση στη δυνατή μουσική μπορεί σταδιακά να εξασθενήσει την ακοή σας.

Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την ακοή σας:


Ήχος είναι μόνο αυτό που θέλετε να ακούσετε, όλα τα υπόλοιπα είναι θόρυβος, όπως για παράδειγμα όταν κάποιος μιλάει δυνατά δίπλα σας. Πρέπει να αντιλαμβάνεστε τον θόρυβο γύρω σας και να προστατεύετε τα αυτιά σας. Σε περιβάλλοντα με πολλή φασαρία, όπως το γυμναστήριο ή οι δημόσιες συγκοινωνίες, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε προστατευτικά ακουστικά ακύρωσης θορύβου.


Αν είστε υπερβολικά εκτεθειμένοι στον θόρυβο, «ξεκουράστε» τα αυτιά σας. Καθίστε κάπου ήσυχα και διαβάστε ένα βιβλίο ή επιλέξτε το πιο ήσυχο τμήμα ενός εστιατορίου.


Αποφεύγετε τη χρήση μπατονέτας. Το κερί αποτελεί μέρος της φυσικής διαδικασίας καθαρισμού του αυτιού. Εάν παρατηρείτε σημαντική συσσώρευση κεριού που επηρεάζει την ακοή σας, επισκεφθείτε έναν γιατρό για το να το αφαιρέσει.


Κοιμηθείτε καλά. Δημιουργήστε ένα ήσυχο περιβάλλον, που θα σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε. Αφαιρέστε όλες τις πηγές θορύβου, αν είναι δυνατόν. Εάν δεν μπορείτε να περιορίσετε τον θόρυβο, επειδή π.χ. μένετε κοντά σε ένα πολυσύχναστο δρόμο, δοκιμάστε να κοιμηθείτε με ωτοασπίδες.

onmed.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ