Ένοπλες Συρράξεις

Στη "δίνη" εμφυλίου η Τρίπολη - Αιματηρές συγκρούσεις αφήνουν δεκάδες νεκρούς & τραυματίες - Σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Λιβύη

Το Υπουργείο Υγείας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Κυριακής ότι στις μάχες στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας της Λιβύης, της Τρίπολης, σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 23.

Το Υπουργείο Υγείας δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωση αυτή εάν τα θύματα ήταν άμαχοι ή αντιμαχόμενοι. Οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν, παρά την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

"Δεν υπήρξε εκεχειρία. Αλλά πάντα ελπίζουμε για μία θετική απάντηση" των δύο αντίπαλων πλευρών, δήλωσε στο AFP ο Ζαν Αλαμ, εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ.

"Μέχρι στιγμής, οι ομάδες μας δεν έχουν κατορθώσει να εισέλθουν στην ζώνη του συγκρούσεων" ανάμεσα στις λιβυκές εμπόλεμες πλευρές, δήλωσε από την πλευρά του ο Ουσάμα Αλι, εκπρόσωπος των υπηρεσιών Πρώτων Βοηθειών.

Εξάλλου, τη "βαθιά ανησυχία" των ΗΠΑ προκαλούν οι μάχες κοντά στην Τρίπολη και η Ουάσιγκτον ζητεί την "άμεση διακοπή" της εφόδου που διέταξε να γίνει στην πρωτεύουσα της Λιβύης ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, τόνισε την Κυριακή [σ.σ. τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Κύπρου] ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

"Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εναντιωνόμαστε στη στρατιωτική επίθεση των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ και προτρέπουμε να σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της λιβυκής πρωτεύουσας", ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Δεν υπάρχει "στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Λιβύη", ανέφερε στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Πομπέο, καλώντας όλα τα μέρη να προχωρήσουν "επειγόντως σε αποκλιμάκωση" της κατάστασης και να διεξαγάγουν συνομιλίες.

https://twitter.com/CalibreObscura/status/1115005077188698117

Η στρατιωτική επιχείρηση των δυνάμεων του 75χρονου Χάφταρ "θέτει σε κίνδυνο αμάχους και υπονομεύει την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους Λίβυους", επιμένει ο Πομπέο.

"Οι ΗΠΑ, μαζί με τους διεθνούς εταίρους τους, συνεχίζουν να πιέσουν τους Λίβυους ηγέτες να επιστρέψουν στις πολιτικές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα (του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες), του Γασάν Σαλάμε", προσθέτει.

Η "πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος να ενωθεί η χώρα και να καταρτιστεί ένα σχέδιο για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία για όλους τους Λίβυους", καταλήγει η ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η Ρωσία απέτρεψε χθες Κυριακή την υιοθέτηση Ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα καλούσε τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να σταματήσουν την προέλασή τους στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ζήταγε η επίσημη Ανακοίνωση του ΣΑ να προτρέπει όλες τις ένοπλες παρατάξεις στη Λιβύη, όχι μόνο τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χάφταρ, να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους, πρόσθεσαν οι διπλωματικές πηγές αυτές.

Όταν η ρωσική πρόταση να αλλάξει η διατύπωση της Ανακοίνωσης απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ, η Ρωσία εναντιώθηκε στην υιοθέτησή της, εξήγησαν οι ίδιες πηγές.

Έπειτα από μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών αφιερωμένη στην κρίση στη Λιβύη την Παρασκευή, το ΣΑ κάλεσε με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα τον ΛΕΣ να «παύσει τις στρατιωτικές του δραστηριότητες».

https://twitter.com/ConflictsW/status/1114804470322540544

Η Βρετανία πρότεινε κατόπιν να υιοθετηθεί πιο επίσημο κείμενο από τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ, που όμως συνάντησε την αντίσταση της Ρωσίας. Οι Ανακοινώσεις του Συμβουλίου γενικά πρέπει να εγκρίνονται συναινετικά.

Το κείμενο που καταρτίστηκε από τη βρετανική αντιπροσωπεία -- περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου -- καλούσε τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ να σταματήσουν την έφοδό τους και όλες τις λιβυκές ένοπλες παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένων όσων ορκίζονται πίστη στη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), να φροντίσουν να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Η ΚΕΕ, που εδρεύει στην Τρίπολη και επικεφαλής της είναι ο πρωθυπουργός Φάγεζ ας Σάρατζ, υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Το κείμενο που υπέβαλε η Βρετανία ανέφερε ότι «όσοι υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα της Λιβύης θα θεωρηθούν υπεύθυνοι», υπονοώντας σαφώς τον ΛΕΣ του στρατάρχη Χάφταρ, ενώ επαναλάμβανε την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στον εθνικό διάλογο που υποτίθεται ότι θα διεξαγόταν προσεχώς, για να οργανωθούν εκλογές στη Λιβύη.

Η ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία από την πλευρά της εισηγήθηκε το ΣΑ να προτρέψει όλες τις ένοπλες παρατάξεις της Λιβύης να αναστείλουν τις επιχειρήσεις τους, κάτι στο οποίο εναντιώθηκαν οι ΗΠΑ.

https://twitter.com/Lyobserver/status/1114981381749268481

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1114975475984683009

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ