Κόσμος

Στενό Χορμούζ: Τι αλλαγές έχουν επέλθει μετά την επιδείνωση των σχέσεων Ιράν – ΗΠΑ

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να "τιμωρήσει" όσες χώρες εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν, η Τεχεράνη προέβη σε δηλώσεις περί κλεισίματος του στονού Χορμουζ, διάλου του 1/3 του θαλάσσιου πετρελαίου παγκοσμίως. 

Η απόφαση της Ουάσινγκτον στις 22 Απριλίου να τερματίσει την ανοχή της σε όσους εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν, έκανε ανώτερους αξιωματούχους στην Τεχεράνη να απειλήσουν με το κλείσιμο του στενού, σε περίπτωση που το Ιράν δεν είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την πλωτή οδό.

Το Στενό του Hormuz φέρνει καθημερινά περίπου το ένα τρίτο του θαλάσσιου πετρελαίου παγκοσμίως και συνδέει τους παραγωγούς αργού στη Μέση Ανατολή – συμπεριλαμβανομένου του Ιράν – στις αγορές της Ασίας-Ειρηνικού, της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και πέραν αυτής.

Την Κυριακή, το ιρανικό πρακτορείο "Φαρς" ανέφερε ότι το Ιράν δεν προτίθεται να κλείσει το στενό «εκτός αν οι εχθροπραξίες φθάσουν σε ένα επίπεδο όπου αυτό δεν θα μπορεί να αποφευχθεί».

«Εάν το πετρέλαιο μας δεν περάσει, ούτε το πετρέλαιο των άλλων θα περάσει τότε από το Στενό του χορμούζ», δήλωσε στο φαρς ανώτατος αξιωματούχος του ιρανικού στρατού.

Η αλληλεπίδραση του ναυτικού στόλου των ΗΠΑ στα στενά του Χορμούζ του Κόλπου με το Σώμα Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν (IRGC) παραμένει αμετάβλητη, παρά την απόφαση της Ουάσινγκτον να συμπεριλάβει τους IRGC ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση».

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράν,  Μοχάμαντ Μπακέρι, δήλωσε την Κυριακή ότι το σώμα των IRGC – που διασφαλίζει την ασφάλεια στα ύδατα του Κόλπου και το Στενό του Ορμούζ για το Ιράν – δεν είχε παρατηρήσει καμία αλλαγή στη συμπεριφορά των αμερικανικών στρατευμάτων προς τη δύναμη μετά την εισαγωγή τους στη μαύρη λίστα.

«Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένα να απαντήσουν στο IRGC για τη διέλευση των στενών του Hormuz … και μέχρι χθες απαντούσαν κανονικά στις ερωτήσεις του IRGC. Δεν έχουμε δει αλλαγές στη  διαδικασία», δήλωσε ο Baqeri.

Το αν η κατάσταση παραμείνει έτσι ή οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε πιο εχθρικές ενέργειες στην περιοχή θα φανεί στο μέλλον. Προς το παρόν πάντως βρισκόμαστε περισσότερο σε έναν πόλεμο επικοινωνίας

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...