Εκκλησία

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση! Πως διαμορφώνονται οι ισορροπίες στο ουκρανικό 3 μήνες μετά την παράδοση του Τόμου

Δεν είναι πρωταπριλιάτικη φάρσα πως την 1η Απριλίου 2019 η Ορθοδοξία είναι πιο διχασμένη από ποτέ άλλοτε στην σύγχρονη ιστορία της.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρεις μήνες από την ιστορική παράδοση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ένα σχέδιο πολιτικής προελεύσεως με σφραγίδα Ποροσένκο. Χθες ο Ποροσένκο στις εκλογές στην Ουκρανία ήρθε δεύτερος και καταϊδρωμένος, αν και πέρασε στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 21 του μηνός. Αλλά διέλυσε την Ορθοδοξία για ένα...17%.

Επί του πρακτέου η παγκόσμια Ορθοδοξία είναι βαθιά πληγωμένη. Το ουκρανικό αυξάνει μέρα με την μέρα το χάσμα μεταξύ των Εκκλησιών και απομακρύνει τις περισσότερες από το Φανάρι.

Καμία Αυτοκέφαλη Εκκλησία δεν έχει αναγνωρίσει την νέα εκκλησιαστική δομή στην Ουκρανία και η συντριπτική πλειονότητά τους ζητάει συνεννόηση και διάλογο.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αρνείται πεισματικά.

Όσον αφορά στις επί μέρους αντιδράσεις αυτές ποικίλουν.

Στην Ελληνική Εκκλησία για παράδειγμα το ουκρανικό ζήτημα έχει παραπεμφθεί στις επιτροπές προς αξιολόγηση. Ζήσε Μάη μου, δηλαδή, που λέει και ο λαός.

Στην Αλβανία η νέα απάντηση του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου στις αιτιάσεις Βαρθολομαίου, όσο και αν διευκρινίζεται πως σε περίπτωση σχίσματος θα σταθεί παρά τω πλευρώ του Φαναρίου, είναι δείγμα διαφοροποίησης και σοβαρών ένστάσεων.

Από την άλλη η Σερβική Εκκλησία δηλώνει κάθετα αντίθετη, με την Δαμόκλειο σπάθη ακόμη και διακοπής κοινωνίας, να υφίσταται ως απειλή, από τα λεγόμενα των Σέρβων.

Στην Αντιόχεια, που αισθάνονται πληγωμένοι από την αδιαφορία του Φαναρίου για την κρίση με τα Ιεροσόλυμα εδώ και χρόνια, μοιάζουν να είναι πιο κοντά στην ρωσική πλευρά, αν και προσέγγιση από το Φανάρι επιχειρήθηκε την περασμένη εβδομάδα με αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιωάννη, αλλά και με την ευρύτερη δράση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Mike Pompeo στην περιοχή.

Οι Βούλγαροι βρίσκονται εν αναμονή, αλλά μάλλον αρνητικοί είναι και εκείνοι αν κρίνουμε κι από τις κλειστές πόρτες στην βουλγαρική αγιορείτικη Μονή Ζωγράφου προς την ουκρανική αντιπροσωπεία, η οποία βρέθηκε προ εβδομάδων στο “περιβόλι της Παναγιάς”

Την περασμένη εβδομάδα πάντως το Φανάρι επισκέφθηκε βουλγαρική αντιπροσωπεία όπως διαβάζουμε στο σχετικό ανακοινωθέν:

“Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Ρούσσης κ. Ναούμ, Ἱεράρχην τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Βουλγαρίας, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Χαραλάμπους Νίτσεφ, Κληρικοῦ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Προύσης, τοῦ Εὐλαβ. Διακόνου κ. Ἰωάννου Petkov, τοῦ Ἐντιμολ. κ. Δημητρίου Ἀθανάσωφ, Ἄρχοντος Πρωτεκδίκου τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας, καί τῶν Ἐντιμ. κ.κ. Boris Strahilov Tsetsov καί Dimitri Iotev”.

Στα Ιεροσόλυμα ο Πατριάρχης Θεόφιλος σημείωσε ότι η ουκρανική εκκλησιαστική κρίση αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την Ορθοδοξία. Επίσης εξέφρασε την έντονη ελπίδα ότι η Ορθόδοξη Οικουμενική Σύσταση θα βρει τη δύναμη και την ικανότητα να ξεπεράσει αυτούς τους πειρασμούς και να διατηρήσει την ενότητα της Εκκλησίας. Και αφού δεν δέχθηκε πρόσφατα αντιπροσωπεία της νέας ουκρανικής Εκκλησίας διαβεβαίωσε για τις προσευχές του για την Ουκρανία και την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ρουμανία και Κύπρος αντέδρασαν πρώτες με ισορροπιστικές ανακοινώσεις.

Συνιστούν στα Πατριαρχεία Μόσχας και Κωνσταντινούπολης να βρουν μια λύση στη σύγκρουση μέσω του διαλόγου, διατηρώντας την ενότητα της πίστης, σεβόμενα την διοικητική-ποιμαντική ελευθερία του κλήρου και των πιστών της Ουκρανίας (συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αυτοκεφαλίας) και την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας. Σε περίπτωση αποτυχίας του διμερούς διαλόγου, τότε θα χρειαστεί σύγκλιση Σύναξης των προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας για την επίλυση του προβλήματος.

Το Φανάρι, όμως, συνεχίζει να προκαλεί και να προσπαθεί να επιβάλλει με το έτσι θέλω την νέα εκκλησιαστική πραγματικότητα στην Ουκρανία και μετά το Άγιο Όρος έστειλε τους Ουκρανούς και στην Πάτμο.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στην Ουκρανία η βία συνεχίζεται ακατάπαυστα.

Ο προβληματισμός και η απογοήτευση στην Ουκρανία σχετικά με τα εκκλησιαστικά δρώμενα αποτυπώνεται με ψυχραιμία και χωρίς κορώνες ουσιωδώς σε άρθρο της Jalena Rakocevik για το VT Ukraine. “Μέχρι στιγμής, ο Τόμος, που δόθηκε τόσο γρήγορα από την Κωνσταντινούπολη, δεν έφερε την μακρόχρονη ειρήνη στην Ουκρανική Ορθοδοξία. Οι πιστοί εξακολουθούν να είναι διαιρεμένοι, η βία έχει αυξηθεί και η εξουσία των νέων εκκλησιαστικών ηγετών στην Ουκρανία είναι αδύναμη” σημειώνεται.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

 

Όλα δείχνουν πως βαδίζουμε προς ένα Πάσχα με βαριά σκιά για την παγκόσμια Ορθοδοξία, της οποίας η σταύρωση έχει επέλθει και αναμένουμε Ανάσταση...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ