Κόσμος

Σρι Λάνκα: Παρακολουθούσαν επί χρόνια τον καμικάζι αλλά... τους ξέφυγε!

Δεν μπορεί να το χωρέσει ανθρώπινος νους. Τον ήξεραν, τον παρακολουθούσαν αλλά κατάφερε να αφαιρέσει τόσες ανθρώπινες ζωές.

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Σρι Λάνκα παρακολουθούσαν επί χρόνια έναν από τους βομβιστές που σκόρπισαν το θάνατο την Κυριακή του Πάσχα των καθολικών και όμως κατάφερε να ξεγλιστρήσει από τα δίχτυα τους.

Ο 36χρονος Αμπντούλ Λατίφ Τζαμίλ Μοχάμεντ, που σπούδασε αεροναυπηγός στη Βρετανία, ήταν επί χρόνια στη λίστα υπόπτων για τρομοκρατία της Σρι Λάνκα, σύμφωνα με πηγές του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Η αποκάλυψη εγείρει πρόσθετα ερωτηματικά για την ολιγωρία, την ανικανότητα ή τη σκοπιμότητα (;) κάποιων μέσα στις διωκτικές Αρχές της Σρι Λάνκα, μετά το σάλο που προκάλεσε η παραδοχή από πολιτικούς της χώρας ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες είχαν ειδοποιήσει τις αντίστοιχες της Σρι Λάνκα για ενεργό δίκτυο τρομοκρατών, που πιθανότατα ετοίμαζε χτυπήματα, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν το μακελειό στους ναούς και τα πολυτελή ξενοδοχεία στο Κολόμπο.

Ο Τζαμίλ Μοχάμεντ με καπέλο του μπέιζμπολ και γενειάδα κι ένα σακίδιο πλάτης, που πιστεύεται ότι περιείχε εκρηκτικά, στο ξενοδοχείο Taj της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα / Φωτογραφία: Sky News
Aίσθηση προκαλεί και το βίντεο που έφερε χθες (Πέμπτη) το βράδυ στη δημοσιότητα το Sky News και το οποίο δείχνει τον Τζαμίλ Μοχάμεντ μ’ ένα σακίδιο πλάτης γεμάτο εκρηκτικά και μια βαλίτσα στο ξενοδοχείο Taj της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα την Κυριακή του Πάσχα.

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούν τα άτομα με τα οποία ερχόταν σε επαφή ο Τζαμίλ Μοχάμεντ όσο σπούδαζε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δουν κατά πόσον ριζοσπαστικοποιήθηκε εκεί. Είχε πάει στη Βρετανία την Πρωτοχρονιά του 2006 και ζούσε στο Τούτινγκ του νότιου Λονδίνου προτού επιστρέψει στη Σρι Λάνκα στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2007. Ξαναγύρισε όμως τον επόμενο χρόνο στη Βρετανία όπου σπούδαζε αεροναυπηγός στο Πανεπιστήμιο Kingston - ένα από τα τέσσερα βρετανικά πανεπιστήμια που είχε καταγγείλει το 2015 ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ότι έδιναν συχνά βήμα σε εξτρεμιστές ομιλητές.

Ο Τζαμίλ Μοχάμεντ ριζοσπαστικοποιήθηκε ενόσω σπούδαζε στη Μελβούρνη, είπε μία από τις αδελφές του
Φίλοι της οικογένειας του Τζαμίλ Μοχάμεντ είπαν ότι τον παρακολουθούσε η αστυνομία της Σρι Λάνκα, ενώ εξύφαινε τα σχέδια των τρομοκρατικών επιθέσεων μαζι με άλλους επτά τζιχαντιστές. Άτομα που τον γνώριζαν είπαν ότι έτρεφε μεγάλη συμπάθεια προς το ISIS «αλλά δεν τον πήραμε ποτέ στα σοβαρά όταν μιλούσε για τις απόψεις του», όπως τόνισε παιδικός του φίλος. «Ποιος θα το πίστευε ότι θα είχαμε ανάμεσά μας έναν απ’ τους μανιακούς που έκαναν τέτοιες ωμότητες και σκότωσαν τόσους αθώους ανθρώπους»;

Η αστυνομία της Σρι Λάνκα συνέλαβε φίλους και συγγενείς του Τζαμίλ Μοχάμεντ για να τους ανακρίνει, ανάμεσά τους έναν μεγαλύτερο αδελφό του κι έναν κουνιάδο του. Η αδελφή του, Σαμσούλ Χιντάγια, είπε ότι Ταζμίλ ριζοσπαστικοποιήθηκε όταν σπούδαζε στο εξωτερικό, όχι όμως στο Λονδίνο, αλλά στη Μελβούρνη, όπου φοίτησε από το 2009-2013 στο Πανεπιστήμιο Swinburne. Όταν γύρισε από την Αυστραλία «ήταν αλλαγμένος», είπε η αδελφή του. «Άφησε μακριά γενειάδα, έχασε την αίσθηση του χιούμορ που τον διέκρινε, έγινε σοβαρός, απόμακρος, ούτε καν χαμογελούσε».

Ο Τζαμίλ Μοχάμεντ σκότωσε δύο ανθρώπους όταν πυροδότησε την βόμβα του σ’ έναν ξενώνα κοντά στο ζωολογικό κήπο της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα. Αρχικός του στόχος ήταν το πεντάστερο ξενοδοχείο The Taj Samudra, κοντά στα άλλα που έγιναν στόχοι των συντονισμένων επιθέσεων, αλλά η βόμβα του δεν εξερράγη και αναγκάστηκε να γυρίσει σε κρησφύγετο για να πάρει άλλη προκειμένου να εξαπολύσει τη νέα επίθεση.

Νεκρός ο αρχηγός των καμικάζι της Σρι Λάνκα
Όσον αφορά στον εγκέφαλο των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Σρι Λάνκα, τον φανατικό ισλαμιστή ιεροκήρυκα Ζαχράν Χασίμ, ο πρόεδρος της χώρας, Μαϊθριπάλα Σιρισένα, είπε ότι σκοτώθηκε σε ένα από τα χτυπήματα, όπως του είπαν από τις μυστικές υπηρεσίες.

Ο Μουλβί Ζαχράν Χασίμ, ηγέτης της ισλαμιστής οργάνωσης της Σρι Λάνκα National Thawheed Jamaath μαζί με τους άλλους καμικάζι της περασμένη Κυριακής ορκίζεται πίστη και αφοσίωση στον ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.
Ο Χασίμ θεωρείτο αρχηγός της ισλαμιστικής οργάνωσης Νational Thowheeth Jama'ath (NTJ), στην οποία οι Αρχές επέρριψαν την ευθύνη για το μακελειό. Ο Χασίμ είχε εμφανιστεί και στο βίντεο ανάληψης της ευθύνης των επιθέσεων που δημοσίευσε το προπαγανδιστικό δίκτυο Amaq του ISIS, να ορκίζεται αφοσίωση στον ηγέτη του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Πριν τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα ο Χασίμ ήταν μάλλον άγνωστος, αν και είχε χιλιάδες ακολούθους σε διαδικτυακά φόρα. Αναρτούσε συχνά εμπρηστικές ομιλίες στο YouTube και το Facebook, ενώ το 2014 ίδρυσε την NTJ.

Ο Χασίμ με τους καμικάζι στο βίντεο ανάληψης της ευθύνης από τον ISIS

Στις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα συμμετείχαν συνολικά εννέα καμικάζι. Οι Αρχές τους έχουν ταυτοποιήσει όλους, αλλά μέχρι στιγμής έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα μόνον τεσσάρων, του Χασίμ, των δύο γιων ενός πλούσιου εμπόρου μπαχαρικών και της συζύγου ενός εξ’ αυτών. Οι περισσότεροι από τους τρομοκράτες ήταν γόνοι ευκατάστατων οικογενειών και είχαν σπουδάσει στο εξωτερικό.

Για το φόβο πιθανών νέων κτυπημάτων οι δυνάμεις ασφαλείας της Σρι Λάνκα έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στους δρόμους του Κολόμπο. Πολλοί στρατιώτες περιπολούν κοντά στο ναό του Αγίου Αντωνίου -έναν από τους στόχους των καμικάζι την περασμένη Κυριακή-, καταστήματα της περιοχής παραμένουν κλειστά, ενώ οι Αρχές κάλεσαν τους μουσουλμάνους να μην πάνε σήμερα στα τεμένη για τις προσευχές της Παρασκευής, αλλά να μείνουν στα σπίτια τους να προσευχηθούν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ