Τεχνολογία

Πώς επηρεάζει η πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας τη θεωρία του Αϊνστάιν

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, είχε μιλήσει για το φαινόμενο των μαύρων τρυπών πολλά χρόνια πριν. Πλέον, αστρονόμοι από όλον τον κόσμο, κατάφεραν να απεικονίσουν για πρώτη φορά τη βίαιη περιοχή γύρω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

Παρατηρήσεις δεκαετιών αλλά και η πρώτη απεικόνιση μιας τεράστιας μαύρης τρύπας που αποκαλύφθηκε σήμερα από το επιτελείο του διεθνούς τηλεσκόπιο Event Horizon Telescope (EHT) φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τις θεωρίες του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

«Είδαμε αυτό που πιστεύαμε ότι ήταν αθέατο. Είδαμε και φωτογραφήσαμε μια μαύρη τρύπα. Νάτη», είπε ο Σέπερντ Ντουλμαν, επιστήμονας από το Χάρβαρντ.

Σε αντίθεση με τις μικρότερες μαύρες τρύπες που προέρχονται από τα αστέρια που έχουν «πεθάνει», οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες έχουν μυστηριώδη προέλευση.

Βρίσκονται στο κέντρο των περισσότερων γαλαξιών, συμπεριλαμβανομένων του δικού μας, και είναι τόσο πυκνές ώστε τίποτα, ούτε καν το φως, μπορεί να ξεφύγει από την βαρυτική έλξη τους.

Μάλιστα ο «ορίζοντας γεγονότος» της συγκεκριμένης τρύπας, η περιοχή γύρω από αυτή, όπου το φως και η ύλη αρχίζουν να πέφτουν στην άβυσσο της, είναι τόσο μεγάλος όσο ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα.

Η εικόνα που αποτυπώθηκε όταν οι αστρονόμοι είχαν «τέλειο καιρό σε όλο τον κόσμο και κυριολεκτικά όλα τα αστέρια ευθυγραμμισμένα» βοηθά στην επιβεβαίωση της γενικής θεωρίας σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Ο Αϊνστάιν πριν από έναν αιώνα πρόβλεψε ακόμη και το σχήμα που μόλις αποκάλυψαν οι επιστήμονες.

Η κόκκινη περιοχή γύρω από την τρύπα είναι το αέριο που δημιουργείται από την τριβή της όλο και πιο ισχυρής βαρύτητας της, ανέφεραν οι επιστήμονες, σύμφωνα με το AP.

Η πρώτη εικόνα μαύρης οπής που αποτυπώθηκε με επιτυχία παρουσιάστηκε σήμερα ταυτόχρονα σε έξι συνεντεύξεις Τύπου συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής και μη κοινότητας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ