Κόσμος

Πως η κόντρα Φαναρίου-Μόσχας εξυπηρετεί τα ρωσικά συμφέροντα στην Ασία

Του Άγγελου Ρούσσου

Ένας θρησκευτικός αγώνας εξουσίας, που έχει ρίζες στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, μεταδίδεται σταδιακά στην Ασία.

Η σύγκρουση περιλαμβάνει δύο πόλους. Από την μια την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία έχει στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, και από την άλλη τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, αναγνωρισμένου ως ανώτατη αρχή της επίσημης Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η ρωσική εκκλησία ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα από μόνη της την διαδικασία να ανοίξει μητροπόλεις στη Νοτιοανατολική Ασία. Αυτό συμβαίνει καθώς ταυτόχρονα το Κρεμλίνο προσπαθεί επίσης να ενισχύσει τις πολιτικές και οικονομικές του σχέσεις με την περιοχή, μεταξύ άλλων αυξάνοντας τις εξαγωγές όπλων. Όπως ισχυρίζονται επικριτές του Ρώσου προέδρου. Αναλυτές θεωρούν πως μια μεγαλύτερη θρησκευτική παρουσία θα μπορούσε να βοηθήσει τον Πούτιν να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή σε ολόκληρο το ασιατικό μπλοκ.

"Τέσσερις μητροπόλεις έχουν σχηματιστεί ως μέρος της Πατριαρχικής Εξαρχίας στη Νοτιοανατολική Ασία: της Σιγκαπούρης, της Κορέας, της Ταϊλάνδης και των Φιλιππίνων-Βιετναμ", δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Φεβρουάριο ο Βλαντιμίρ Λεγκούδα, επικεφαλής του Συνεδριακού Τμήματος της Εκκλησίας για τις σχέσεις με τα ΜΜΕ. .

"Αποφασίστηκε ότι ο Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Νοτιοανατολικής Ασίας Σεργκέι θα είναι ο επικεφαλής της επισκοπής και έχει επίσης ανατεθεί η προσωρινή λειτουργία των άλλων τριών", δήλωσε ακόμη..

Αυτό ουσιαστικά όμως παραβιάζει την περιφέρεια της Μητρόπολης Χονγκ Κονγκ και Νοτιοανατολικής Ασίας, που βρίσκεται υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η εκκλησιαστική διαμάχη στην Ουκρανία, όπως κάθε κοινός νους ανιτλαμβάνεται, έχει πολιτικές πτυχές.

Απορρίπτοντας κατηγορηματικά την απόφαση του Βαρθολομαίου σε συνέντευξη Τύπου στα τέλη του 2018, ο Πούτιν καταλόγισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη πως προσπαθούσε να επωφεληθεί με την υποταγή της ουκρανικής εκκλησίας με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, από την πλευρά της, δήλωσε ότι διακόπτει τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο η ρωσική εκκλησία κινήθηκε για να ιδρύσει τις μητροπόλεις στην Ασία. Τον Δεκέμβριο, η ρωσική Ιερά Σύνοδος δημιούργησε μια πατριαρχική εξαρχία στη Νοτιοανατολική Ασία, που καλύπτει τη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, την Ινδονησία, την Καμπότζη, το Λάος, τη Μαλαισία, την Μυανμάρ, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη, καθώς και την Κορεατική Χερσόνησο.

Η Ρωσική Εκκλησία "θα ενεργήσει τώρα σαν να μην υπάρχει καθόλου Κωνσταντινούπολη", δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του ρωσικού Συνεδριακού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων και Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας. "Ο σκοπός μας είναι ιεραποστολικός, στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε, και να δημιουργήσουμε αυτές τις δομές για ποιμαντική φροντίδα για το ποίμνιό μας, κι εδώ δεν μπορούν να υπάρξουν τέτοιοι αποτρεπτικοί παράγοντες".

Ο καθηγητής της Ρωσικής Σχολής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Μόσχας, Ρόμαν Σίλαντιεφ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ρωσίας ότι η εκκλησία αναλαμβάνει μια μεγάλη πρόκληση με την αποστολή στην Ασία, δεδομένης της διαφορετικότητας της περιοχής και των ορθόδοξων κοινοτήτων της.

"Οι εθνοφρουρές στην εξαρχία διαφέρουν", δήλωσε ο Σιλαντίεφ. "Υπάρχουν πολυεθνικές κοινότητες με κυρίαρχη ρωσική παρουσία και μονοεθνικές κοινότητες. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι ενορίτες μας στις Φιλιππίνες είναι κάτοικοι της περιοχής".

Από την άλλη, τόνισε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι νέα στην περιοχή. Έχει αναπτύξει την ασιατική ιεραποστολή της εδώ και αιώνες και έχει επιτύχει καλά αποτελέσματα.

Ο ίδιος ο Πούτιν έβαλε το θεμέλιο λίθο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Σιγκαπούρη, σε τελετή το περασμένο Νοέμβριο. Η εκκλησία θα χτιστεί στο έδαφος του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τότε δήλωσε: "Η κατασκευή ενός ρωσικού πολιτιστικού-θρησκευτικού συγκροτήματος στη Σιγκαπούρη θα δώσει μεγάλη ώθηση στις ανθρωπιστικές σχέσεις μεταξύ των λαών”.

Η δυναμική πάντως της Ρωσίας επεκτείνεται στην Ασία όπως και να έχει .

Συγκεκριμένα σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ η Κίνα θα αγοράσει από την Ρωσία μαχητικά Su-57 πέμπτης γενιάς σε μια κίνηση που θα επεκτείνει τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Viktor Kladov, διευθυντής για τη διεθνή συνεργασία και την περιφερειακή πολιτική της Rostec, ανακοίνωσε στη Μαλαισία, στο Διεθνές Ναυτιλιακό και Αεροδιαστημικό Κέντρο Langkawi , μια νέα έκδοση του Su-57, αποκαλούμενη Su-57E.

Ο κ. Κλάδοφ δήλωσε ότι "η Κίνα έχει πρόσφατα παραλάβει 24 αεροσκάφη Su-35 και τα επόμενα δύο χρόνια η Κίνα θα αποφασίσει να προμηθευτεί επιπλέον Su-35, να κατασκευάσει το Su-35 στην Κίνα ή να αγοράσει ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μια άλλη ευκαιρία για το Su-57E. "

Ωστόσο, ο Wang Yongqing, επικεφαλής σχεδιαστής της Shenyang Aircraft Corporation, δήλωσε ότι το Su-57E θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για μια "τεχνική μελέτη" σχετικά με τις τεχνολογίες απόκρυψης.

Ο Kladov είπε ακόμη ότι και οι πελάτες της Μέσης Ανατολής ενδιαφέρθηκαν για το Su-57E ως μια φθηνή εναλλακτική λύση αντίπαλον δέος στο F-35 Lightning II της Lockheed Martin.

Το αεροσκάφος αναμένεται να παρουσιαστεί στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι αργότερα φέτος. Ο Κλάδοφ δήλωσε ότι η Ινδία και η Κίνα αναμένεται να είναι οι πρώτοι πελάτες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Παρόλα αυτά πληροφορίες από την Κίνα αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποιες συγκρούσεις συμφερόντων επειδή η Κίνα έχει ήδη αναπτύξει το J-20.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...