Οικονομία

Ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού-Η στάση της Ελλάδας

Για σχεδόν μια δεκαετία, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες ήταν άπληστοι αγοραστές χρυσού. Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες το 2018 αυξήθηκαν κατά 36% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν πλέον 366 τόνους. Αυτές οι αγορές χρυσού είναι οι μεγαλύτερες από το 1971, όταν επί προέδρου πρόεδρος Nixon έπαψε να ισχύει η ισοτιμία μεταξύ δολαρίου ΗΠΑ και χρυσού, γεγονός που οδήγησε γρήγορα στην υποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ.

Γεγονός είναι πάντως πως δεν έχει ακολουθήσει αυτή την τάση κάθε κεντρική τράπεζα. Η Βενεζουέλα, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας οικονομικής κατάρρευσης, πώλησε 25 τόνους χρυσού το 2018 σε μια προσπάθεια να εξοφλήσει τα χρέη της. Αλλά η Βενεζουέλα είναι μια εξαίρεση. Άλλες κεντρικές τράπεζες είναι πρόθυμες να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό ως αντιστάθμισμα της οικονομικής αβεβαιότητας. Η κατοχή του χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες είναι σε ανώτερο επίπεδο 50ετίας, καθώς οι παγκόσμιες αγορές έχουν αυξηθεί κατά 75% το προηγούμενο έτος.

1. Ηνωμένες Πολιτείες
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διαθέτει τη μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού από οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα, 8133,5 τόνους. Αυτό είναι το 75,2% των συναλλαγματικών διαθεσίμων. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν έχει συμμετάσχει ενεργά στην αγορά χρυσού όπως άλλες χώρες σε μια προσπάθεια να σώσει το δολάριο από την υποτίμηση.

2. Γερμανία
Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας ήταν απασχολημένη με τον επαναπατρισμό 674 τόνων χρυσού από τη Banque de France και την Federal Reserve Bank. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο ρωσικός έλεγχος στην Ανατολική Γερμανία οδήγησε τη Γερμανία να αποθηκεύσει το χρυσό της σε άλλες χώρες. Τώρα, η Deutsche Bundesbank "επαναπατρίζει" το χρυσό της. Η κίνηση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Η Γερμανία κατέχει σήμερα 3 370 τόνους χρυσού, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της.

3. Ιταλία
Η Ιταλία σχεδιάζει να κρατήσει τους 2,451,8 τόνους χρυσού. Η Τράπεζα της Ιταλίας δήλωσε ότι θεωρεί ότι ο χρυσός είναι μια ασφαλής επένδυση σε περιόδους οικονομικής αναταραχής και μια εγγύηση έναντι της αστάθειας του αμερικανικού δολαρίου. Ο χρυσός αντιπροσωπεύει το 67,9% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ιταλίας.

4. Γαλλία
Η Γαλλία σταμάτησε σταδιακά να πωλεί τα αποθέματα χρυσού της σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τους 2.436,0 τόνους χρυσού που έχει αυτή τη στιγμή. Αυτό αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας.

5. Ρωσία
Η ρωσική κεντρική τράπεζα ήταν δραστήρια σε σχέση με το χρυσό για έξι χρόνια. Το 2017, ξεπέρασε την Κίνα για να γίνει ο πέμπτος μεγαλύτερος κάτοχος αποθεμάτων χρυσού. Πολλά από αυτά οφείλονται στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Πριν από δύο χρόνια, η Ρωσία αγόρασε 224 τόνους χρυσού και πώλησε πολλά από τα χρέη της στο Ταμείο των ΗΠΑ. Αυτή η κίνηση θεωρείται αμυντική προσπάθεια να αποδυναμώσει το δολάριο ΗΠΑ ως το κορυφαίο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Επί του παρόντος, η Ρωσία κατέχει 2,119,2 τόνους χρυσού σε αποθεματικά. Η ρωσική κεντρική τράπεζα είναι ηγέτης στην αγορά χρυσού στις προσπάθειές της να υποτιμήσει το δολάριο.

Δεδομένου ότι οι Η.Π.Α. έθεσαν οικονομικές κυρώσεις κατά της ρωσικής "αρκούδας", η κεντρική της τράπεζα έχει συσσωρεύσει χρυσό ως ένα δίχτυ ασφαλείας έναντι του παγώματος των περιουσιακών της στοιχείων. Το 2018, αγόρασε 8,8 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού.

6. Κίνα
Η Κίνα σήμερα κατέχει 1.864,3 τόνους χρυσού σε απόθεμα, ένα χαμηλό ποσό μεταξύ των κορυφαίων χωρών που κατέχουν χρυσό, αλλά υπάρχουν πολλές αναφορές ότι η χώρα έχει "διπλά βιβλία". Ωστόσο η Κίνα επεκτείνει αργά τα αποθέματά της. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο.

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες κατέχουν πλέον το μεγαλύτερο μερίδιο του χρυσού στον κόσμο, περίπου 33.800 τόνους. Ο χρυσός ήταν ένα κρίσιμο εργαλείο διαφοροποίησης, ένα αντιστάθμισμα ασφαλείας έναντι του πληθωρισμού ή ως εγγύηση για δάνεια.

Οι κεντρικές τράπεζες στην Αυστρία και στην Ελβετία ανέφεραν επίσης ότι θεωρούν το χρυσό βασικό αποθεματικό έναντι μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Η πολωνική κεντρική τράπεζα εξέφρασε την άποψη ότι τα αποθέματά τους χρυσού επιτρέπουν τη διαφοροποίηση και την μεγαλύτερη ανεξαρτησία και λιγότερη εξάρτηση από τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα άλλων χωρών.

Η Σουηδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν εκφράσει τις ίδιες θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο χρυσός είναι ένα καταφύγιο ασφάλειας κατά τη διάρκεια της οικονομικής ανατροπής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ