Αθλητισμός

Πιτίνο: Ανατρίχιασε όλο το αεροδρόμιο με αυτό που έκανε-Γιατί ο Ολυμπιακός θα κατεβάσει ομάδα στην Α2

Ο Ρικ Πιτίνο έχει έρθει στην Ελλάδα εδώ και κάποιους μήνες και δε διστάζει να μας δείχνει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και νοοτροπίας που έχει ως προπονητής σε σχέση με τα όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε.

Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά περιστατικά, που έγιναν τα τελευταία 24ωρα και δείχνουν τη διαφορετική νοοτροπία του Ρικ Πιτίνο. Δυο περιστατικά ασυνήθιστα για τα ελληνικά δεδομένα, που αποτυπώνουν τον διαφορετικό τρόπο σκέψης του 66χρονου τεχνικού.

Το πρώτο έχει να κάνει μια σκηνή από το αεροδρόμιο της Μαδρίτης. Οι «πράσινοι» αμέσως μετά το Game 2 μπήκαν στο πούλμαν και πήγαν στο αεροδρόμιο για να επιστρέψουν στην Αθήνα. Όπως καταλαβαίνετε, στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα το αεροδρόμιο ήταν ερημωμένο. Ο Πιτίνο, λοιπόν, έκατσε σε ένα κλειστό καφέ και λίγο πιο πέρα κάθισαν οι παίκτες του για να ξεκουραστούν.

Τι έκανε ο Αμερικανός τεχνικός; Άρχισε να σημειώνει σε ένα χαρτί. Μετά πήγαν στο τραπέζι οι συνεργάτες του και άνοιξαν το λάπτοπ. Είδαν όλοι μαζί το παιχνίδι σε fast forward και αφού πέρασαν περίπου 20', βλέποντας τις φάσεις και σημειώνοντας, ο Πιτίνο ξαφνικά σηκώθηκε. Ήταν φανερά αναστατωμένος. Πήγε στο ημίφως που ήταν οι παίκτες και κάλεσε γύρω του όλους τους αθλητές του. Σαν να ήταν σε μυστικό δείπνο, ένα πράγμα.

Κατευθείαν, λοιπόν, άρχισε να τους απαριθμεί τα λάθη που έγιναν στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς. Δεν περίμενε να έρθει η επόμενη μέρα. Άλλωστε, την επόμενη ο Παναθηναϊκός είχε ρεπό. Για παράδειγμα, τους έλεγε: «στην τάδε φάση το σκορ πήγε τόσο και ακολούθησε ένα terrible shot από τον τάδε παίκτη». Μέσα σε λίγα λεπτά είχε κάνει την περίληψη όλου του αγώνα, επισημαίνοντας ονομαστικά όλα τα λάθη.

Φυσικά, αυτή η συγκέντρωση μαγνήτισε το βλέμμα όσων ήταν στην αίθουσα, με τους φίλους του «τριφυλλιού» που ταξίδευαν με την ίδια πτήση να προσπαθούν να ακούσουν την ομιλία του Πιτίνο. Η μοναδική φωνή που ακουγόταν στο αεροδρόμιο ήταν εκείνη του Hall of Famer, δείγμα του σεβασμού που υπάρχει από όλους προς το πρόσωπό του.

Το δεύτερο περιστατικό, που επίσης είναι ασυνήθιστο, έχει να κάνει με το ταξίδι - αστραπή του έμπειρου τεχνικού στη Σαντορίνη, την ημέρα του ρεπό. Δύσκολα θα το δεις αυτό από Ευρωπαίο προπονητή. Φαντάζεστε τον Ομπράντοβιτς παραμονές του Game 3 να πήγαινε για Πάσχα στην Πάρο; Η λογική λέει ότι μάλλον δεν θα μπορούσε να κοιμηθεί από την έγνοια του. Όμως, ο τρόπος σκέψης του καθενός είναι διαφορετικός και σεβαστός. Εξάλλου τα αποτελέσματα μιλάνε για τη δουλειά του καθενός, όχι τα μέρη που επισκέπτεται και τι κάνει στο ρεπό του.

Η ανακοίνωση της FIBA για τους διαιτητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου δείχνει τη δυναμική και τον «σεβασμό» που (δεν) τυγχάνει η ελληνική ομοσπονδία στα γραφεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Τρεις Ιταλοί, δύο Ισπανοί, δύο Λετονοί, δύο Πολωνοί και ένας Έλληνας. Σαν ανέκδοτο ακούγεται. Σε διοργάνωση στην οποία όλοι ξέρουν ότι είναι καθοριστική η παρουσία Ελλήνων διαιτητών για λόγους που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε. Οι συσχετισμοί έχουν τεράστια σημασία ώστε να υπάρχουν εκεί Έλληνες, σε τέτοια πόστα. Μπορούν να παίξουν ρόλο ακόμα και στην πορεία της Εθνικής. Έξυπνοι αναγνώστες είστε, όλοι καταλαβαίνετε.

* Επειδή μερικοί μπερδεύουν τα ανδραγαθήματα της Εγκληματικής στο ποδόσφαιρο με τις διαιτησίες του μπάσκετ, η επιλογή του Πουρσανίδη (που δεν ήταν σε κανένα από τα πολυσυζητημένα ντέρμπι) μιλάει από μόνη της. Στο ποδόσφαιρο επιβραβεύονταν όσοι έκαναν εγκλήματα, εδώ πώς και δεν είναι στις επιλογές εκείνοι που κάνουν «δουλειές» όπως λένε; Μήπως δεν είναι και τόσο σύστημα; Κάπου πάσχουν τα επιχειρήματα σας παιδιά...

Το στοίχημα έχει μπει για τα καλά στις ζωής του μπάσκετ και πλέον τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Τα παιχνίδια ιστορικού συλλόγου ο ΟΠΑΠ δεν τα δέχεται τις τελευταίες αγωνιστικές προς στοιχηματισμό, καθώς όσα φαίνεται ότι δεν μπορεί να τα κερδίσει λόγω διαφοράς δυναμικότητας με τον αντίπαλο, τα αφήνει να πάνε... όσο πάνε. Είναι αυτό που λέμε: «Τι 30, τι 40, τι 50». Προχθές πάλι πολλά με λίγα έγραψε το κοντέρ.

Σε άλλο παιχνίδι, ο 3ος της βαθμολογίας έπαιζε με τον 7ο και για έναν περίεργο λόγο γκραν φαβορί ήταν ο 7ος. Ο 3ος προηγήθηκε σχεδόν με 20 πόντους στο ημίχρονο και με κάτι λιγότερο από 15 στο τρίτο δεκάλεπτο. Τελικά το παιχνίδι έγινε άσος. Αν ασχοληθεί κάποιος λειτουργός σοβαρά, θα τρέχει και δεν θα φτάνει όλο το μπάσκετ.

Καλά, τα προβλήματα που υπάρχουν σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ σε θέματα πληρωμών τα ξέρουμε όλοι. Όμως, υπάρχει και μια Αθηναϊκή ομάδα με ζητήματα με τις πληρωμές. Είναι σανίδα σωτηρίας ότι θα τελειώσει το πρωτάθλημα, γιατί η κατάσταση πήγαινε για αποχές. Το κρατάμε ενόψει της επόμενης σεζόν.

Όλα ανάποδα ήταν για τον Παναθηναϊκό στην Μαδρίτη. Στο πρώτο ματς έπαιξαν οι παίκτες και δεν έπαιξαν οι διαιτητές. Στο δεύτερο όλοι περίμεναν ότι θα παίξουν οι παίκτες, αλλά τελικά οι «πράσινοι» είχαν την καλύτερη εκτός έδρας διαιτησία των τελευταίων ετών. Η φασαρία μετά το Game 1 είχε αποτέλεσμα, ακόμα και στον Σάσα Πουκλ, που έδωσε και σπόρια στο «τριφύλλι». Αλλά σε τι ματς, έτσι; Σε ματς 15 πόντων.

Αυτή η ιστορία με τον ορισμό ή μη των τριών διαιτητών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την κατηγορία που θα παίζει ο Ολυμπιακός του χρόνου. Και δεν είναι αστείο, αυτό που γράφτηκε για αναπτυξιακή ομάδα. Αυτό είναι το σχέδιο: να υπάρχει μια 2η ομάδα του Ολυμπιακού, που θα πάρει μέρος στην Α2.

Γιατί γίνεται αυτό; Αν ο Ολυμπιακός δεν κατέβει καθόλου στο επόμενο πρωτάθλημα, τότε προβλέπεται διαγραφή από τα μητρώα του μπάσκετ, κάτι που σημαίνει πως το επόμενο βήμα είναι η κατώτερη κατηγορία του αθλήματος. Δηλαδή Δ´ Εσκανά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ