Πατριαρχεία

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος: «Μέσα από το αίμα, τα καρφιά και τον Γολγοθά, η Ελλάδα ξέρει να ανασταίνεται…»

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα ξέρει να ανασταίνεται» μέσα από τις δυσκολίες της, έστειλε από την Αίγυπτο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.

Σηκώνοντας ο ίδιος στους ώμους του, τον Εσταυρωμένο Ιησού, ως άλλος Κυρηναίος, μέσα από τον εμβληματικό ναό της αιγυπτιώτικης ομογένειας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής μίλησε για τον Γολγοθά αλλά και για την ανάσταση της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα μας, αυτή η ευλογημένη χώρα, θα ανεβαίνει τον Γολγοθά της. Θα παίρνει, όμως, θάρρος, γιατί πάντα γνωρίζει να γιορτάζει το Πάσχα της αισιοδοξίας», τόνισε κατά την Ακολουθία των Παθών, κατά την Μ. Πέμπτη ο Προκαθήμενος του ιεραποστολικού Πατριαρχείου.

Και ο Πατριάρχης Θεόδωρος συνέχισε: «Μετράει πληγές, βλέπει τα χέρια του Κυρίου μας και τη λόγχη να τρυπάει την πλευρά Του, και μέσα από το αίμα, τα καρφιά, τον Γολγοθά, η Ελλάδα μας, ξέρει να ανασταίνεται. Να μετράει πληγές, να παίρνει κουράγιο και να προχωράει. Γιατί δεν την ίσκιασε ποτέ καμία φοβέρα. Και είναι μία ορθόδοξη χώρα, που φιλοξενεί ανθρώπους, πρόσφυγες πτωχούς, γιατί γνωρίζει πολύ καλά τί θα πει να βραδιάζει η ημέρα και να μην έχεις τί να φας…»

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος αναφέρθηκε και στο εθνικό θέμα της Κύπρου, χαρακτηρίζοντας «Πιλάτους» όσους αντιλαμβάνονται όλες τις πτυχές του προβλήματος και αντί να δώσουν λύση, νίπτουν τας χείρας των.

Είπε συγκεκριμένα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος:

«Η Κύπρος στέκεται απέναντι από τη δικαιοσύνη των μεγάλων και ισχυρών της γης. Περιμένει, περιμένει, περιμένει χρόνια, μήπως αποδώσουνε δικαιοσύνη. Και όλοι, οι περισσότεροι, γίνονται Πιλάτοι. Παίρνουν χαρτιά και διαβάζουν τί πρέπει να κάνουν. Αλλά, τελικά, αυτά τα χαρτιά γίνονται μία λεκάνη που πλένουν τα χέρια τους και αποποιούνται τις ευθύνες τους. Και δίδουν ελπίδες… Η Κύπρος μας, όμως, θα ελπίζει και θα ζήσει κάποια μέρα την Ανάσταση της δικαίωσης.»

Τέλος, αναφερόμενος στη Χώρα του Νείλου, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τόνισε ότι «η Αίγυπτός μας, η θεοβάδιστη, είναι ένα δυνατό παράδειγμα για τον κόσμο της Μέσης Ανατολής, καθώς πριν από μία εβδομάδα, οι τρεις Πατριάρχες των Παλαίφατων Πατριαρχείων, βρεθήκαμε στην Κύπρο, όπου Αλεξάνδρεια, Ιεροσόλυμα, Αντιόχεια υψώσαμε μία φωνή προς τον εσταυρωμένο Ιησού: «Γιατί διώκονται οι Χριστιανοί;»

Και παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιου Κοτσιώνη και του Κοινοτικού Επιτρόπου Αντρέα Βαφειάδη, που εκπροσωπούσε την πρεσβυγενή Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, ο Πατριάρχης του Δευτερόθρονου παλαίφατου Πατριαρχείου αναφέρθηκε στη σημασία της Μεσογείου, τονίζοντας: «Και τις τρεις αυτές χώρες θα τίς υλοχαρεί πάντα η Θάλασσα της Μεσογείου και θα τίς δίνει πάντα ένα μήνυμα: ότι είναι το πέλαγος της αγάπης, της ειρήνης και της ελπίδας των ανθρώπων…»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ