Κόσμος

Πατέρας Ασάνζ: Το Εκουαδόρ αντάλλαξε τον γιο μου με το «ναι» των ΗΠΑ για δάνειο από το ΔΝΤ

Ο ιδρυτής των WikiLeaks συνελήφθη στις 11 Απριλίου από την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, αφού ήρθη το πολιτικό άσυλο που του είχε χορηγηθεί από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Την εκτίμηση ότι ο γιος του δόθηκε από το Εκουαδόρ ως αντάλλαγμα στις ΗΠΑ, προκειμένου η Ουάσιγκτον να εγκρίνει τη χορήγηση δανείου από το ΔΝΤ προς τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, εξέφρασε ο πατέρας του Τζούλιαν Ασάνζ, Τζον Σίπτον.

Μιλώντας στο Channel 9, ανέφερε ότι «το Εκουαδόρ δεν έχει δικό του νόμισμα, χρησιμοποιεί το δολάριο των ΗΠΑ… Δεν μπορείς να λάβεις δάνειο από το ΔΝΤ, αν δεν το εγκρίνουν οι ΗΠΑ».

Ο κ. Σίπτον έχει καλέσει τις αρχές της Αυστραλίας να φέρουν τον γιο του στη χώρα του.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks συνελήφθη στις 11 Απριλίου από την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου αφού ήρθη το πολιτικό άσυλο που του είχε χορηγηθεί από το Εκουαδόρ. Πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατηγορείται ότι βοήθησε την Τσέλσι Μάνινγκ να αποσπάσει διαβαθμισμένα αρχεία από κυβερνητικό υπολογιστή των ΗΠΑ.

Ο Ασάνζ, από την πλευρά του, δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου του Ουέστμινστερ ότι δεν είναι ένοχος για τη μη παράδοσή του. Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει μέχρι τις 12 Ιουνίου να υποβάλουν όλα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για έκδοση.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, από τον Ιούλιο του 2012. Εκείνη την περίοδο, ο ίδιος βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» των σουηδικών αρχών για την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης.

Η κατηγορία αυτή προέκυψε λίγο μετά τις αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων που αφορούσαν τους πολέμους των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Οι πληροφορίες αυτές, παράλληλα, είχαν ως αποτέλεσμα την έναρξη έρευνας κατά των WikiLeaks και προσωπικά του Ασάνζ, με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν την άσκηση ποινικής δίωξης με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...