Υγεία

Παρακεταμόλη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ουσία που περιέχεται στα παυσίπονα

Η παρακεταμόλη, είναι ίσως η πιο συνηθισμένη ουσία που λαμβάνουμε ως παυσίπονο. Όμως είναι η αλήθεια πως όσο "εύκολα" και να χρησιμοποιούμε παυσίπονα, λίγα πράγματα γνωρίζουμε γι' αυτά.

Στην πραγματικότητα, το μόνο που μας νοιάζει από τη στιγμή που θα βάλουμε το δισκίο στο στόμα μας, είναι πόση ώρα θα περάσει μέχρι να μας ανακουφίσει από τον πόνο. Οι ουσίες με τις περίεργες ονομασίες στη συσκευασία, μας είναι εντελώς άγνωστες, οπότε καταλήγουμε να «βαφτίζουμε» την ουσία με το ίδιο το όνομα του φαρμάκου που -φυσικά- μας είναι πολύ πιο γνώριμο.

Ποιο είναι, όμως, το μαγικό συστατικό που μας «βγάζει» κάθε φορά από τη δύσκολη θέση του πόνου και ανακουφίζει τον οργανισμό μας;

Η χημική ουσία που συναντάμε στα παυσίπονα είναι η ουσία της παρακεταμόλης (Paracetamol) με χημικό τύπο C8H9NO2 και είναι το πιο διαδεδομένο παυσίπονο. Πρόκειται μία ουσία με έντονη αναλγητική και αντιπυρετική δράση, που για να τη λάβει ένας ασθενής δεν χρειάζεται να διαθέτει συνταγή υπογεγραμμένη από το γιατρό. Στην παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη οφείλουμε την άμεση ανακούφιση μας από τον πόνο.

Οι ουσίες με τις περίεργες ονομασίες στη συσκευασία, μας είναι εντελώς άγνωστες, οπότε καταλήγουμε να «βαφτίζουμε» την ουσία με το ίδιο το όνομα του φαρμάκου που -φυσικά- μας είναι πολύ πιο γνώριμο. Ποιο είναι, όμως, το μαγικό συστατικό που μας «βγάζει» κάθε φορά από τη δύσκολη θέση του πόνου και ανακουφίζει τον οργανισμό μας;

Η χημική ουσία που συναντάμε στα παυσίπονα είναι η ουσία της παρακεταμόλης (Paracetamol) με χημικό τύπο C8H9NOκαι είναι το πιο διαδεδομένο παυσίπονο. Πρόκειται μία ουσία με έντονη αναλγητική και αντιπυρετική δράση, που για να τη λάβει ένας ασθενής δεν χρειάζεται να διαθέτει συνταγή υπογεγραμμένη από το γιατρό. Στην παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη οφείλουμε την άμεση ανακούφιση μας από τον πόνο.

Η δράση της παρακεταμόλης είναι αναλγητική και αντιπυρετική, παρόμοια με αυτή του ακετυλοσαλικυλικού οξέος, ενώ διαθέτει ασθενείς αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, δρα αναστέλλοντας τη σύνθεση προσταγλανδινών στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Έτσι, μπορεί να λειτουργήσει σαν αναλγητικό στον πονοκέφαλο, τους πόνους των αρθρώσεων, τις νευραλγίες, τον πονόδοντο, τους πόνους της περιόδου και τον πυρετό. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις συνδυάζεται με οπιοειδή αναλγητικά και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του έντονου πόνου, όπως αυτός που προκύπτει μετά από ένα χειρουργείο.

Η ουσία της παρακεταμόλης βρίσκεται σε σιρόπι για τις μικρότερες ηλικίες, ενώ για παιδιά από 12 ετών και πάνω υπάρχει σε μορφή απλού δισκίου, αναβράζοντος δισκίου και υπόθετου. Η απορρόφηση της παρακεταμόλης είναι ταχεία και πλήρης.

Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε τις ακριβείς ουσίες που υπάρχουν πίσω από τα φάρμακα που καταναλώνουμε, καθώς και πού εξυπηρετεί η καθεμία από αυτές. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία όμως έχει, να μην ξεχνάμε πριν τη λήψη να διαβάζουμε αναλυτικά το φυλλάδιο χρήσης ή να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ