Απόψεις

Πανηγυρική επιβεβαίωση ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για Ιντσιρλίκ - Τι αναφέρουν Ρωσικά ΜΜΕ

Πανηγυρική επιβεβαίωση για άλλη μια φορά για το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, καθώς Ρωσικά ΜΜΕ καλύπτουν σήμερα, το θέμα που ήδη είχε αποκαλύχει από χθες το site μας.

Τις αμερικανικές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία για την πρόθεσή της να αποκτήσει τους ρωσικούς S-400 επανέλαβε πρόσφατα ο Αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μπομπ Μενέντεζ.

«Δεν περιμένουμε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει έναν ανώμαλο δρόμο. Αν όμως το κάνει, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των συμμάχων μας», δήλωσε ο Μενέντεζ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι την Άγκυρα με επιβολή κυρώσεων καθώς και με αναστολή πώλησης των F-35, εφόσον προχωρήσει στην απόκτηση των S-400. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεταφοράς οπλισμού από τουρκική βάση στην Ελλάδα, εάν οι σχέσεις Ουάσινγκτον — Άγκυρας επιδεινωθούν.

Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, Βλαντίμιρ Εβσέεβ, επικεφαλής του τμήματος Ευρασιατικής Ενσωμάτωσης και Ανάπτυξης για τον ΟΣΣ (Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης), στο Ινστιτούτο CIS στη Μόσχα, παρατήρησε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού γερουσιαστή, Μπομπ Μενέντεζ, εντάσσονται στο πλαίσιο άσκησης πίεσης προς την Τουρκία.

«Ένα άλλο κράτος — μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, διαθέτει S-300 και αυτό δεν προκαλεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Επιπλέον, υπάρχει τέτοιο σύστημα στην Ουκρανία, η οποία επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό για κάποιον λόγο, για άλλη μια φορά, δεν προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία. Υπάρχει απλώς μια επιθυμία από τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα, αναγκάζοντας την Τουρκία να εγκαταλείψει τη ρωσική σύμβαση και να αγοράσει αμερικανικά όπλα», επισημαίνει ο Βλαντίμιρ Εβσέεβ, μιλώντας στο Sputnik.

Ο ειδικός είναι σίγουρος ότι η αγορά των S-400, σε αντίθεση με τις δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς, δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή για μέλη του ΝΑΤΟ: «Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τους S-400 για χάρη των Patriot». Ο Εβσέεβ παρατηρεί ότι τα συστήματα Patriot είναι κατώτερα των ρωσικών S-400: «Είναι κατώτερα τόσο στο εύρος ανίχνευσης στόχου όσο και στο ύψος ανίχνευσης και κυρίως οι S-400 είναι ικανοί να λειτουργήσουν υπό συνθήκες ισχυρής παρεμβολής που το σύστημα Patriot δεν παρέχει».

Μιλώντας για τις απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, ο Ρώσος εμπειρογνώμονας δήλωσε: «Έχουν επενδυθεί χρήματα και το ζήτημα της επιστροφής κεφαλαίων πρέπει τουλάχιστον να συζητηθεί. Δεύτερον, ακόμη κι αν το αμερικανικό Κογκρέσο μπλοκάρει τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία, τότε η Άγκυρα έχει πάντα μια εναλλακτική με τη μορφή των κατά πολύ ανώτερης ποιότητας SU-57».

Όσο για το προηγούμενο τελεσίγραφο «ή το ΝΑΤΟ ή οι S-400», ο Εβσέεβ το χαρακτηρίζει επίσης στοιχείο πίεσης και πιστεύει ότι η Τουρκία μπορεί επίσης να στείλει ένα τελεσίγραφο στο ΝΑΤΟ: «Η Τουρκία μπορεί επίσης να πει: "Αποφασίστε ότι είστε μαζί μας ή με τους Κούρδους της Συρίας, γιατί προμηθεύετε όπλα στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και τους παρέχετε αεροπορική κάλυψη;" Η Τουρκία έχει πολλούς λόγους να εκθέσει στις ΗΠΑ πολλές σημαντικές αξιώσεις. Οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ έχει το δικαίωμα να ακολουθήσει μια πολιτική που θεωρεί κατάλληλη, και αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Γενικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες παίζουν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι».

Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ, μιλώντας για την επιδείνωση των σχέσεων με την Άγκυρα, δεν απέκλεισε επίσης οι ΗΠΑ να μεταφέρουν οπλισμό στην Ελλάδα από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, και να χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις στην Ελλάδα για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων που βρίσκονται τώρα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Εβσέεβ, όλα αυτά εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο και όλα γίνονται ξανά για επιπλέον πίεση στην Τουρκία. «Πράγματι, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι πυρηνικές κεφαλές έχουν ήδη αποσυρθεί από το Ιντσιρλίκ, όμως όχι προς την Ελλάδα, (αλλά) προς τη Ρουμανία. Αν συγκρίνετε το επίπεδο επαφής σε ευαίσθητους τομείς των ΗΠΑ με την Ελλάδα και των ΗΠΑ με τη Ρουμανία, γίνεται σαφές ότι η στενότερη συνεργασία είναι μεταξύ Ουάσιγκτον και Ρουμανίας. Αυτός είναι ο λόγος που επίγειο σύστημα αεράμυνας αναπτύχθηκε εκεί. Η Ελλάδα εμφανίστηκε μόνο ως ένα επιπλέον στοιχείο πίεσης προς την Τουρκία, οι ΗΠΑ επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις αντιθέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ