Αρχείο

Παίζει με τη "φωτιά" η Άγκυρα: "Το ζήτημα των S-400 δε συνδέεται με τους Patriot" - Μυστική επίσκεψη του Χ.Φιντάν της ΜΙΤ στη Μόσχα

Κορυφώνεται η σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας για το ζήτημα των οπλικών συστημάτων, με την Άγκυρα να εμπαίζει τους Αμερικανούς αναφέροντας πως το ζήτημα των S-400 δεν σχετίζεται με την αγορά Patriot.

Παράλληλα, η επίσκεψη του επικεφαλής της ΜΙΤ στη Μόσχα, επιβεβαιώνει τα εναλλακτικά πλάνα των Τούρκων και την προσπάθεια να αυξηθεί κατακόρυφα η ρωσοτουρκική διπλωματική και στρατιωτική συνεργασία, ενώ παράλληλα η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ.

Συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον για την επίλυση των προβλημάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι ωστόσο πρόσθεσε ότι παρόλο που οι ΗΠΑ σε κάθε συνάντηση συνδέουν το ζήτημα των S-400 με τους Patriot η Τουρκία τους μεταφέρει ότι τα δύο ζητήματα δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Σε δηλώσεις του έπειτα από σύσκεψη στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ο Χαμί Ακσόι είπε συγκεκριμένα “δεν έχουμε πει πως δεν θα πάρουμε S-400. Ακόμη και αργά οι ΗΠΑ άρχισαν να υποβάλλουν πρόταση και το ενδιαφερόμενο υπουργείο συνεχίζει να την μελετά. Αυτή την πρόταση δεν την σκεφτόμαστε μαζί με τους S-400”.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι αναμένουν συγκεκριμένο βήμα από τις ΗΠΑ για το θέμα του YPG (Κούρδοι της Συρίας).

“Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν πάλι απειλητική γλώσσα. Δεν μπορούν να φτάσουν σε αποτέλεσμα με επιμονές. Η ζώνη ασφαλείας πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, δεν πρέπει να υπάρχει YPG και πρέπει να καλύπτει περιοχή 20 μιλίων, δηλαδή 32 χιλιομέτρων”, ανέφερε.

Για την επέτειο της 24ης Απριλίου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι “δεν θα ξεχάσουμε την ανακήρυξη από τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν της 24ης Απριλίου ως ημέρα μνήμης (για τη γενοκτονία των Αρμενίων)”, προσθέτοντας ότι “για τις βαριές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Γάλλος Πρόεδρος θα υπάρξει απάντηση”.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη που σίγουρα δεν είναι τυχαία, ο αρχηγός της τουρκικής ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, επισκέφθηκε εκτάκτως και υπό άκρα μυστικότητα τη Μόσχα.

Ο αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν επισκέφτηκε πρόσφατα την Μόσχα, σύμφωνα με πηγής που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

“Καθώς ο αρχηγός των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών συνόδευσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Χακάν Φιντάν και οι συνεργάτες του από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών συζήτησαν με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών τις λεπτομέρειες του πλαισίου των συμφωνιών, που υπογράφτηκαν μεταξύ των δύο προέδρων”, είπε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών αρνήθηκαν να σχολιάσουν, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχο αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός με "καυτή" ατζέντα για τις δύο χώρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ