Υγεία

Πέντε συμβουλές για να αγοράζουμε πιο υγιεινές τροφές στο σουπερμάρκετ

Τα ψώνια στο σουπερμάρκετ, πολλές φορές όσο οργανωμένοι αγοραστές και να είμαστε, καταλήγουν στο να έχουμε "φορτωθεί", πολλά άχρηστα και ανθυγιεινά προϊόντα. Με τις παρακάτω συμβουλές, θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τον τρόπο που ψωνίζουμε, αφού θα γλιτώσουμε αρκετά χρήματα αλλά και θα βοηθηθούμε στο να επιλέγουμε πιο υγιεινές τροφές!

5 συμβουλές για πιο έξυπνες και υγιεινές αγορές

– Οργανώστε το εβδομαδιαίο σας μενού. Το πρώτο βήμα στη διαδικασία του έξυπνου shopping είναι ίσως και το πιο σημαντικό. Προτού ξεκινήσετε για την αγορά, προγραμματίστε τα γεύματα της εβδομάδας –συμπεριλαμβανομένων και των ενδιάμεσων σνακς. Προσπαθήστε να κινηθείτε… μεσογειακά, δίνοντας έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και όσπρια. Επιπλέον, προτιμήστε το ψάρι και τα άπαχα πουλερικά, περιορίζοντας το κόκκινο επεξεργασμένο κρέας σε λιγότερο από 1 μερίδα την εβδομάδα.

– Στη συνέχεια, σύμφωνα με το παραπάνω μενού, δημιουργήστε μια λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεστε. Ίσως σας πάρει μερικά λεπτά να καταγράψετε τα προϊόντα, όμως η λίστα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις περιττές (και συχνά παχυντικές) αγορές. Το όφελος είναι διπλό: όχι μόνο θα να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, αλλά θα αποκτήσετε και καλύτερο έλεγχο του βάρους σας! Άλλη μια καλή ιδέα είναι να χωρίσετε τα τρόφιμα της λίστας σας ανά τμήμα π.χ. αρτοποιείο, κρεοπωλείο, τμήμα μαναβικής κλπ. έτσι ώστε να αποφύγετε τα άσκοπα πέρα-δώθε μέσα στο κατάστημα.

– Φάτε κάτι πριν τα ψώνια σας. Μια συμβουλή που ίσως έχετε ξανακούσει, όμως πλέον είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως το να πηγαίνετε για ψώνια με άδειο στομάχι όντως επηρεάζει το τι ψωνίζετε εν τέλει. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ερευνητές, όταν πεινάτε, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αγοράσετε όχι μόνο περισσότερα τρόφιμα –και μάλιστα υψηλής θερμιδικής αξίας- αλλά και προϊόντα που δεν είναι βρώσιμα, με αποτέλεσμα να ξοδεύετε περισσότερα χρήματα σε πράγματα που στην πραγματικότητα δε σας είναι απαραίτητα. Μια λύση, λοιπόν, είναι να πάτε για ψώνια μετά από κάποιο γεύμα, π.χ. το πρωινό ή το μεσημεριανό, ή ένα μικρότερο σνακ (π.χ. φρούτα, λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς, μια μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως κλπ.), το οποίο θα έχει καλύψει εν μέρει την πείνα σας.

– Αποφύγετε να ψωνίσετε σε ώρα αιχμής. Ίσως να μην το έχετε σκεφτεί ποτέ, αλλά αν επιλέξετε να κάνετε τις αγορές σας τις ώρες που υπάρχει αυξημένη κίνηση στο σούπερ μάρκετ, είναι πιο πιθανό να περιμένετε περισσότερο στο ταμείο, το οποίο είναι συχνά περιτριγυρισμένο με ανθυγιεινά σνακς. Επομένως, για να μειώσετε την έκθεση στους «πειρασμούς», εάν έχετε τη δυνατότητα, προτιμήστε ώρες με λιγότερο κόσμο.

– Δείτε τις προσφορές με κριτική ματιά! Σε όλους μας έχει συμβεί να αρπάξουμε από το ράφι ένα προϊόν χωρίς πολλή σκέψη, μόνο και μόνο επειδή η χαμηλή τιμή της μεγάλης συσκευασίας του μας φάνηκε δελεαστική. Ωστόσο, το πρόβλημα με αυτή τη συνήθεια είναι πως όταν αποθηκεύουμε τέτοιες μεγάλες ποσότητες τροφίμων στην κουζίνα μας, συνήθως καταλήγουμε είτε να τα τρώμε σε υπερβολικές ποσότητες, ξεφεύγοντας έτσι από το διατροφικό μας πλάνο, είτε να τα πετάμε γιατί λήγουν πριν προλάβουμε να τα φάμε. Επομένως, θα ήταν καλύτερο να επιλέγετε τις μικρότερες συσκευασίες προϊόντων, οι οποίες σας παρέχουν τις ποσότητες που όντως σας χρειάζονται στην καθημερινή σας διατροφή.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να βγείτε νικητές στη μάχη των καθημερινών αγορών κι έτσι να «σώσετε» την τσέπη σας, αλλά κυρίως να βελτιώσετε το βάρος και τη συνολική σας υγεία!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...