Κόσμος

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του Περού που αυτοπυροβολήθηκε κατά τη σύλληψή του

Δραματική τροπή πήρε η υπόθεση του πρώην προέδρου του Περού, 'Αλαν Γκαρσία Πέρες, που αυτοκτόνησε, όταν αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του να τον συλλάβουν.

Ο Γκαρσία, που βρισκόταν στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για δωροδοκία, αυτοπυροβολήθηκε στο λαιμό, ενώ οι αστυνομικοί έφταναν σπίτι του για να του περάσουν χειροπέδες. Αμέσως μετά, διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Λίμα, γράφει η El Comercio, όπου και εξέπνευσε. Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσκοομείου, ο Άλαν Γκαρσία είχε διαμπερές τραύμα από σφαίρα στο κρανίο.

Οι αρχές ερευνούσαν εις βάρος του κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία, στο πλαίσιο σκανδάλου διαφθοράς.

Ο Εράσμο Ρέινα, δικηγόρος του Γκαρσία είπε στους δημοσιογράφους ότι μετά τον πυροβολισμό, η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου ήταν «εύθραυστη». «Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο χειρουργείο. Ας προσευχηθούμε στον Θεό να του δίνει δύναμη», είχε αναφέρει πριν τελικά εκπνεύσει.

Ποιος ήταν ο Άλαν Γκαρσία

Ο Άλαν Γκαρσία εξελέγη πρόεδρος του Περού δύο φορές. Την πρώτη, από το 1985 έως το 1990, ως επικεφαλής του άλλοτε πανίσχυρου εθνικιστικού κόμματος Arpa. Τη δεύτερη φορά εξελέγη το 2006, ενώ στο μεταξύ είχε τροποποιήσει τις θέσεις του, δηλώνοντας υποστηρικτής της ελεύθερης αγοράς.

Ο Γκαρσία βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας που συνδέεται με την κατασκευαστική εταιρεία της Βραζιλίας Odebrecht. Η εταιρεία προκάλεσε «σεισμό» όταν παραδέχθηκε δημόσια το 2016 ότι κατάφερε να εξασφαλίσει κερδοφόρες συμβάσεις στην περιοχή με δωροδοκίες.

Μετά από συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η εταιρεία ομολόγησε ότι κατέβαλε δωροδοκίες 800 εκατομμυρίων δολαρίων σε όλη τη Λατινή Αμερική, σε αντάλλαγμα μεγάλων συμβάσεων για υποδομές.

Πέρυσι, ο Γκαρσία ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ουρουγουάη, αφότου του απαγορεύτηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Η Ουρουγουάη αρνήθηκε το αίτημά του. Ο ίδιος επανειλημμένα είχε αρνηθεί τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...