Υγεία

Ο χυμός που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι φυσικοί χυμοί δεν βοηθούν μόνο στη διατήρηση του σωματικού βάρους αλλά και στην ευρύτερη υγεία.

Ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκάλι κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρων εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 25%, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition.

Ανέκαθεν οι φρέσκοι χυμοί φρούτων θεωρούνταν ιδιαίτερα επωφελείς για την υγεία, τα τελευταία χρόνια, όμως, οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να τους αποφεύγουν λόγω των προειδοποιήσεων σχετικά με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη. Ενδεικτικό είναι ότι οι πωλήσεις τέτοιου είδους χυμών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώνονται σταθερά από το 2011, όταν από τον αριθμό-ρεκόρ του ενός δισεκατομμυρίου λίτρων, έπεσαν στα 900 εκατομμύρια λίτρα το 2017.

Για να απαντήσει σε αυτή την τάση, η τελευταία μελέτη των ερευνητών από το Ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος στο Bilthoven παρακολούθησε σχεδόν 35.000 άντρες και γυναίκες ηλικίας από 20 έως 70 ετών για σχεδόν 15 χρόνια, συγκρίνοντας την κατανάλωση χυμών φρούτων (σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες) με τον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα αποτελέσματά τους, λοιπόν, έδειξαν ότι τέσσερα έως οκτώ ποτήρια χυμού πορτοκαλιού ή οποιουδήποτε άλλου χυμού φρούτων την εβδομάδα μείωνε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σχεδόν κατά ένα τέταρτο, ενώ ακόμα και ένα ποτήρι κάθε δεύτερη μέρα είχε εξίσου σημαντικά οφέλη, αφού περιόριζε τον κίνδυνο κατά 20%. Τα ποσοστά των καρδιαγγειακών παθήσεων μειώθηκαν επίσης σε όσους έπιναν τακτικά χυμούς φρούτων, περιορίζοντας τις πιθανές βλάβες στις αρτηρίες κατά 12% έως 13%.

Επιπλέον, θεωρείται ότι ο χυμός περιέχει πολλές από τις φυτικές ουσίες που απαντώνται στη φύση και συγκεκριμένα στους ολόκληρους καρπούς, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν τα αιμοφόρα αγγεία από τις ασθένειες. Εύκολα γίνεται κατανοητό, λοιπόν, ότι τα οφέλη του χυμού για την υγεία – και ειδικότερα για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου – θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους από την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Πάντως, οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη δήλωσαν ότι παρά τα προφανή οφέλη των χυμών, συνιστούν να τρώμε ολόκληρα φρούτα, καθώς υπάρχουν περισσότερες μελέτες που επιβεβαιώνουν τα οφέλη τους. Να προσθέσουμε ακόμη ότι τα οφέλη του χυμού αναμφίβολα είναι μεγαλύτερα όταν αυτός προέρχεται από φρέσκα φρούτα.

Μείζον πρόβλημα το εγκεφαλικό επεισόδιο
Περίπου το 85% των θυμάτων επηρεάζονται από ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, όπου ο θρόμβος φτάνει στον εγκέφαλο και διακόπτει την παροχή αίματος. Τα υπόλοιπα ονομάζονται αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, όπου ένα αιμοφόρο αγγείο διαρρηγνύεται στον εγκέφαλο, προκαλώντας δυνητικά θανατηφόρο αιμορραγία.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια και των δύο τύπων είναι υπεύθυνα για τον θάνατο περίπου 200 ανθρώπων κάθε μέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ακόμα περισσότεροι είναι εκείνοι που μένουν ανάπηροι μετά από ένα τέτοιο γεγονός και ζουν με το φόβο ότι ένα δεύτερο ή τρίτο επεισόδιο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο.

Πέρα από την ανθρώπινη ζωή, όμως, τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούν μεγάλα πλήγματα και στην οικονομία, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου για παράδειγμα, να ξοδεύει 2,3 δισ. λίρες ετησίως για τη νοσηλεία και τη φροντίδα όσων ήταν αρκετά τυχεροί για να επιβιώσουν ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...
Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ