Κόσμος

Ο Νέος IRA ανέλαβε την ευθύνη για τον φόνο 29χρονης δημοσιογράφου

Με επιστολή του σε Μέσα ενημέρωσης ο λεγόμενος Νέος IRA ανέλαβε την ευθύνη για τον φόνο της 29χρονης δημοσιογράφου Λάιρα ΜακΚί στη Βόρεια Ιρλανδία.

Υπενθυμίζεται ότι η άτυχη δημοσιογράφος έπεσε νεκρή όταν χτυπήθηκε από σφαίρα το βράδυ της Πέμπτης στο Λοντοντέρι, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ακολούθησαν επιχείρηση της αστυνομίας στην πόλη.

«Στη διάρκεια επίθεσης εναντίον του εχθρού, η Λάιρα ΜακΚί σκοτώθηκε με τραγικό τρόπο, καθώς βρισκόταν δίπλα σε εχθρικές δυνάμεις», ανέφερε η οργάνωση σε προκήρυξή της η οποία στάλθηκε στην εφημερίδα The Irish News και επαληθεύτηκε με τη χρήση προσυμφωνημένου κωδικού.

«Ο Νέος IRA απευθύνει απόλυτη και ειλικρινή συγγνώμη στον σύντροφο, στην οικογένεια και στους φίλους της Λάιρας ΜακΚί για τον θάνατό της», προστίθεται στην προκήρυξη.

Η 29χρονη βραβευμένη ρεπόρτερ στεκόταν κοντά σε αστυνομικούς όταν χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι αργά το βράδυ της Πέμπτης, περί τις 23:00 τοπική ώρα [02:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας] στο Κρέγκαν, προάστιο της πόλης που οι ιρλανδοί εθνικιστές αποκαλούν Ντέρι και οι ενωτικοί Λοντοντέρι.

Τα επεισόδια και ο θάνατος της ΜακΚί σημειώθηκαν την παραμονή του Σαββατοκύριακου του Πάσχα των καθολικών, κατά το οποίο οι οπαδοί της επανένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας τιμούν την επέτειο της Εξέγερσης του Πάσχα του 1916 εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας.

Ο Νέος IRA -- το διάδοχο σχήμα του «Αληθινού» και του «Προσωρινού» IRA περασμένων δεκαετιών, που έχει αποσχιστεί από τον IRA -- υποστήριξε στην προκήρυξή του ότι ο θάνατος της ΜακΚί «προκλήθηκε» από την αστυνομία.

«Μετά την εισβολή στο Κρέγκαν βαριά οπλισμένων δυνάμεων του βρετανικού στέμματος που προκάλεσαν επεισόδια, ο IRA ανέπτυξε εθελοντές για να εμπλακούν» σε μάχη εναντίον τους, ανέφερε.

«Δώσαμε οδηγίες στους εθελοντές μας να επιδεικνύουν τη μέγιστη προσοχή στο μέλλον όταν εμπλέκονται σε μάχες εναντίον του εχθρού και λάβαμε μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί αυτό», πρόσθεσε.

Ο Νέος IRA απορρίπτει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που έβαλε τέλος στις τρεις δεκαετίες του πολέμου χαμηλής έντασης στη Βόρεια Ιρλανδία με πάνω από 3.600 νεκρούς. Η οργάνωση έχει σκοπό να υπάρξει ενωμένη Ιρλανδία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ