Κόσμος

"Ο κύβος ερρίφθη" - Κρεμλίνο: "Είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε μαχητικά στην Τουρκία" - Έσκασε "βόμβα" για το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ και η Τουρκία καλούνται πλέον να πάρουν οριστικές αποφάσεις, καθώς το ενδεχόμενο για αγορά ρωσικών μαχητικών από την Άγκυρα είναι επίσημα ανοικτό, ενώ τόσο Τούρκοι όσο και Ρώσοι φαίνονται θετικοί σε μια τέτοια εξέλιξη.

Εφόσον υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκία θα διαλυθούν πλήρως και η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Τα πάντα θα αλλάξουν στην περιοχή καθώς η Ελλάδα και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναθεωρήσουν ολόκληρη τη στρατηγική άμυνας απέναντι στην Τουρκία.

Το γάντι από τον Τσαβούσογλου σήκωσε η Μόσχα, όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε προειδοποιήσει τους Αμερικανούς πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αγορά ρωσικών μαχητικών εάν αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35.

Η Ρωσία θα αρχίσει να στέλνει από τον Ιούλιο στην Τουρκία τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400, ενώ είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία την πώληση ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας οπλικών συστημάτων Rosoboronexprot Αλεξάντρ Μιχέγεφ στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Αναφερόμενος στους S-400 ο Μιχέγεφ δήλωσε ότι «όλα είναι έτοιμα, έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί».

Παράλληλα o Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία το ενδεχόμενο της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών.

«Εάν η τουρκική πλευρά απευθυνθεί σε εμάς για διαβουλεύσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε (την πώληση στην Τουρκία ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών-σ.σ) από κοινού με την UAC ( United Aircraft Corporation, η ρωσική εταιρεία αεροναυπηγικής βιομηχανίας) με βάση τις δυνατότητες μας», δήλωσε ο Μιχέγεφ απαντώντας στο ερώτημα αν η Μόσχα προτίθεται να πουλήσει στην Άγκυρα μαχητικά στην περίπτωση που οι ΗΠΑ παγώσουν τη συμφωνία για την πώληση μαχητικών F-35.

Στην περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αρνηθούν να προμηθεύσουν την Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη F-35, η Άγκυρα θα ικανοποιήσει την ανάγκη για να εξοπλιστεί με τέτοια αεροσκάφη στρεφόμενη σε άλλη χώρα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Η Τουρκία «κλειδώνει» το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με τους S-400 που δηλώνει έτοιμη να παραλάβει από τη Ρωσία. Στην Ελλάδα υπάρχει προβληματισμός, καθώς το αντιαεροπορικό σύστημα είναι μεγάλη απειλή και ανατρέπει τις ισορροπίες στο Αρχιπέλαγος, οπότε γίνονται συσκέψεις και σχεδιασμοί για να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής του.

Σε περίπτωση που η Τουρκία παραλάβει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μία από τις τέσσερις συστοιχίες που έχει παραγγείλει θα τοποθετηθούν στις μικρασιατικές ακτές και συγκεκριμένα απέναντι από Αιγαίο και Κύπρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...