Κυβέρνηση

Ο "ηγέτης" Τσίπρας "κρίνει" & το Brexit: "Με σκληρή εμπειρία μάθαμε ότι το εθνικό συμφέρον είναι εντός ΕΕ" - Κοροϊδία μετά από μια 4ετία πολιτικών αποτυχιών

Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε εκλογές τον Οκτώβριο επαναλαμβάνει στους Financial Times ο Αλέξης Τσίπρας, προχωρώντας παράλληλα σε "σκληρή κριτική" κατά του Brexit. Η ειρωνία είναι ότι νομίζει πως έχει λύσει επαρκώς τα εθνικά μας θέματα και μπορεί να ασκεί κριτική, χωρίς να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για τη χώρα μας.

Με μια 4ετία με πλήρη αβεβαιότητα για την οικονομία και μια σειρά διπλωματικών αποτυχιών στα εθνικά θέματα, όπως ελληνοτουρκικά και Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και την τραγωδία στο Μάτι να έχει αφήσει 100 νεκρούς και καμία ποινή να μην έχει επιβληθεί στους υπεύθυνους, ο κ.Τσίπρας συμπεριφέρεται σαν μην έχει συμβεί τίποτα και πλέον "λύνει" και τα προβλήματα της Μ.Βρετανίας.

"Η Ελλάδα έμαθε μέσα από την σκληρή εμπειρία της, ότι η παραμονή της στην ευρωζώνη και την Ε.Ε., ήταν προς το εθνικό της συμφέρον", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στους Financial Times, αποδεικνύοντας πως όταν πρωτοήρθε στην εξουσία δεν είχε απολύτως καμία γνώση πολιτικής και διπλωματίας.

Χρειάστηκε να φέρει την Ελλάδα στα πρόθυρα της ολικής καταστροφής ωστέ τέσσερα χρόνια αργότερα να είναι σε θέση να "κρίνει" την πολιτική άλλων κρατών και να επισημαίνει το "συμφέρον" των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλλον ξεχνάει εύκολα ο πρωθυπουργός...

«Είναι κρίσιμο να έχουμε εκλογές σε έναν χρόνο στον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση το 2015 - όταν ήμασταν στο βαθύ σκοτάδι - με την τωρινή κατάσταση» δηλώνει ο κ. Τσίπρας.

«Μην ξεχνάτε ότι όταν ανέλαβα την εξουσία τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια... Υπήρχαν ημέρες που ήμασταν πολύ αγχωμένοι γιατί δεν είχαμε τρόπο να πληρώσουμε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις» υποστηρίζει ο πρωθυπουργός.

Τώρα, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και έχει χτίσει ένα «μαξιλαράκι» ρευστότητα «για περισσότερα από 45 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από κάθε περίοδο της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας» χάρη στην αυστηρή τήρηση των δημοσιονομικών πολιτικών που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές, όπως σημειώνουν οι FT.

Με αφορμή, δε, την αποπληρωμή μέρους του ύψους 9,5 δισ. ευρώ δανείου από το ΔΝΤ ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι «θα εξοικονομήσουμε ένα σημαντικό ποσό (σε τόκους) της τάξης άνω των 150 εκατ. ευρώ ανά έτος για τα επόμενα τρία χρόνια».

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει, ακόμα, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τον στόχο επίτευξης 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022, σε μια προσπάθεια, γράφουν οι FT, να υπογραμμίσει το μήνυμά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε σπατάλη επιδομάτων που σχετίζονται με τα εκλογικά έτη στην Ελλάδα.

«Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας στην Ευρώπη και με τους πιστωτές μας οπότε δεν θελήσαμε ποτέ να παραβιάσουμε τη συμφωνία (για το πλεόνασμα). Έχουμε πετύχει τους στόχους αυτούς, και τους έχουμε υπερβεί, για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Πρέπει να είμαστε σίγουροι γι' αυτό» δηλώνει ο κ. Τσίπρας.

Η ελπίδα του είναι, όπως λέει στους FT, ότι η Ελλάδα σύντομα θα μπορέσει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της «για ένα νέο μείγμα πολιτικής ώστε να πετύχουμε τους στόχους αλλά έναν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης».

Για να καταστεί αυτό εφικτό ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων και οι τράπεζες να κάνουν πρόοδο στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Βρισκόμαστε σε έναν ενάρετο κύκλο τώρα. Δεν θα χάσουμε τους στόχους μας αν έχουμε λιγότερη φορολογία αλλά θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα» καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας στους Financial Times.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Brexit λέγοντας ότι το αδιέξοδο τόνισε τα μειονεκτήματα της «εθνικιστικής προσέγγισης» και της «σωβινιστικής ρητορικής» στην ανιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το Brexit ήταν μια άσχημη εξέλιξη για την Ευρώπη και μια πολύ κακή εξέλιξη για την Βρετανία».

Οι FT υπενθυμίζουν, επίσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 ως ένας ριζοσπάστης αριστερός που αντιδρούσε έντονα στις απαιτήσεις των δανειστών της Ελλάδας «αλλά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο αποδέχθηκε το τρίτο πακέτο διάσωσης από το 2010 με όρους πιο αυστηρούς από αυτούς που του είχαν αρχικά προσφερθεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει μάθει με σκληρό τρόπο ότι ήταν προς το εθνικό της συμφέρον να παραμείνει στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο που αποτελεί μια τόσο σημαντική δύναμη, έχει τόσες δυσκολίες για να βρεί έναν τρόπο προς το Brexit, μπορείτε να φανταστείτε τι ίσχυε για την Ελλάδα;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τις ευρωεκλογές του Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας και τον κίυδυνο άνοδου των αντιευρωπαϊοκών λαϊκίστικών κομμάτων σημειώνει ότι «όλα έχουν να κάνουν με την τρέχουσες πολιτική λιτότητας και το πρόσωπο της Ευρώπης που δεν είναι τόσο ελκυστικές για τους Ευρωπαίους πολίτες. Η ΕΕ φαίνεται να μην είανι τόσο δημοκρατική και τόσο φιλική για τις ανάγκες των πολιτών».

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι δεν πρέπει κανείς να ξεγράψει τα αριστερά κόμματα για τα οποία υποστήριξε ότι επιστρέφουν σε χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία και η Ισπανία.

«Πιστεύω ότι το παιχνίδι είναι ακόμα ανοιχτό. Ακόμα και αν αυτή την περίοδο υπάρχει μια εντύπωση ότι η συντηρητική δξιά και τα ακραιά κόμματα σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις, πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα διαρκέσει για πάντα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...