Αρχείο

Ο Ερντογάν "τρέμει" τις ΗΠΑ - Άγκυρα: «Οι S-400 αφορούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας» - Υπάρχει σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης;

Σε μη αναστρέψιμη πορεία έχει εισέλθει πλέον η Άγκυρα με το θέμα των πυραύλων S-400 φέρνοντας στην επιφάνεια μια κατάσταση που θέτει σε επιφυλακή ολόκληρη την ΝΑ Μεσόγειο.

«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να μετατρέψουν τον ανταγωνισμό της αγοράς όπλων σε θέμα συμμαχίας του ΝΑΤΟ», δηλώνει ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης και εκπρόσωπος Ο.Τσελίκ.

«Η κατοχύρωση των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400 αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

«Ομοίως, η αμφισβήτηση της Τουρκίας σχετικά με το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35 είναι σαν να αμφισβητούμε τα κοινά σχέδια του ΝΑΤΟ και τη συλλογική έννοια της ασφάλειας», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ στους δημοσιογράφους στην έδρα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) στην Άγκυρα.

Η Ουάσιγκτον έχει αποκλείσει την αγορά του ρωσικού S-400 στην Τουρκία και την περασμένη εβδομάδα ανέστειλε την παράδοση εξαρτημάτων και υπηρεσιών για τα προηγμένα αεροσκάφη F-35.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πρότειναν στους "γείτονες" να αγοράσουν το αμερικανικό σύστημα πυραύλων Patriot και όχι τους ρωσικούς πυραύλους S-400, υποστηρίζοντας ότι είναι ασυμβίβαστοι  με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα εκθέσουν τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη F-35 σε υποκλοπές ίχνους και άλλων στοιχείων από τους Ρώσους.

Η Άγκυρα απάντησε αρνητικά στην πώληση των Patriot, προσθέτοντας ότι η Ρωσία της προσέφερε πολύ καλύτερη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς κρίσιμης τεχνολογίας.

«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να μετατρέψουν τον ανταγωνισμό της αγοράς όπλων σε ζήτημα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Τσελίκ καταδεικνύοντας την ειλημμένη απόφαση του ΑΚΡ να φτάσει στα άκρα με τις ΗΠΑ λόγω Κουρδιστάν και πολλών άλλων παραμέτρων, διότι δεν εξηγείται αλλιώς.

Οι ΗΠΑ τώρα, «περικυκλώνουν» από παντού τον Ερντογάν και την Τουρκία ειδικά το τελευταίο διάστημα και αυτό μας δείχνει πάρα πολλά για τις εξελίξεις που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα μιας και η απόφαση για την τύχη της χώρας αυτής, φέρεται να έχει παρθεί από την αμερικανική διπλωματία.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας με το οποίο επιβεβαιωνόμαστε, έξαλλοι ήταν και είναι οι Τούρκοι με το αμερικανικό Πεντάγωνο θεωρώντας ότι στοχεύει εδώ και μεγάλο διάστημα δυναμικά στο να αλλάξει τον χάρτη της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, δημιουργώντας έναν «αμερικανικό άξονα» που θα εκτείνεται από την Ουγγαρία μέχρι τον Περσικό κόλπο.

Οι ΗΠΑ στην ετήσια έκθεση τους για την Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (NSS), χαρακτήρισαν ν Κίνα και Ρωσία ως ανταγωνιστές, ενώ η Τουρκία δεν αναφέρεται στην μελέτη αυτή ούτε ως «αντίπαλος» ούτε ως σύμμαχος και αυτό προκάλεσε «έκρηξη» στην Άγκυρα, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο.

Η μελέτη των 68 σελίδων, η οποία κυκλοφόρησε από τον αμερικανικό τύπο, αναφέρει την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο μεταξύ των «φιλικών-συμμάχων» χωρών, όπως φυσικά και την Ελλάδα η θέση της οποίας αναβαθμίστηκε κατακόρυφα.

Η απουσία όμως οποιασδήποτε μνείας της Τουρκίας από τις ΗΠΑ στην έκθεση, παρά τις επανειλημμένες αντιρρήσεις της Άγκυρας, για παραβίαση της συμφωνίας για την Συρία και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), και οι συνεχείς προσπάθειές των ΗΠΑ να περικυκλώσουν το τουρκικό έδαφος με αύξηση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Η μεγαλύτερη αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Συρία παρουσιάζεται σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε τουρκικές βάσεις καθώς ο αριθμός διπλασιάστηκε παρά την δήλωση Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από την Συρία, ενώ τα φορτηγά με τα προηγμένα όπλα στους Σύρους Κούρδους πηγαινοέρχονται.

Αυτό σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των ΗΠΑ μετά τον ψυχρό πόλεμο, σε μια προσπάθεια να περικυκλωθεί η Τουρκία από τη δύση, αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα και πυρομαχικά στην Ανατολική Ευρώπη, σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία, μεταξύ άλλων.

Η τελευταία εκστρατεία του Πενταγώνου έχει ως στόχο να αλλάξει χάρτη της περιοχής, προκειμένου να περικυκλωθεί ολοκληρωτικά η Τουρκία με τη δημιουργία ενός «αμερικανικού Άξονα» που θα εκτείνεται από την Ουγγαρία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Λιβύη, την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία, σε όλη τη διαδρομή προς τον Περσικό Κόλπο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...