Οικονομία

Ο «βασιλιάς» των εταιρειών του 1 ευρώ - Από τη Βενεζουέλα στην Κουμουνδούρου

Ποιος είναι ο βασιλιάς των ΙΚΕ (Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες) γνωστές και ως εταιρείες του ενός ευρώ; Πώς βρέθηκε από το Καράκας να αγοράζει ξενοδοχεία στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Πότε και πώς γνωρίστηκε με τον Τσίπρα;

Καμπανάκια έχουν κτυπήσει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για τον ομογενή επενδυτή εκ της Βενεζουέλας Θεόδωρο Δουζόγλου, ο οποίος την τελευταία τετραετία έχει προχωρήσει σε αγορές εμβληματικών ακινήτων όπως το πρώην ξενοδοχείο «Πεντελικό», το κτήριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου, το συγκρότημα κτηρίων που στεγάζονται τα Village Cinemas στο Φάληρο, το πρώην ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο, κ.ά.

Η ανησυχία των τραπεζών έχει να κάνει με το ότι στους λογαριασμούς εταιρειών συμφερόντων της οικογενείας Δουζόγλου έχουν εισρεύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τράπεζες του εξωτερικού κεφάλαια σημαντικού ύψους, άνω των 50 εκατ. ευρώ, η προέλευση των οποίων δεν είναι καθόλου σαφής.

Τραπεζίτης που μίλησε υπό πλήρη εμπιστευτικότητα στο Newsbomb.gr, χαρακτήρισε τον Θεόδωρο Δουζόγλου, ως τον «βασιλιά των ΙΚΕ» στην Ελλάδα. Όπως απεκάλυψε, οι εταιρείες ΙΚΕ συμφερόντων της οικογένειας Δουζόγλου, ξεπερνούν τις 40 και η πλειοψηφία τους δραστηριοποιείται στον κλάδο του real estate. Νόμιμος εκπρόσωπος των εταιρειών είναι ο υπέργηρος ξάδελφος του Δουζόγλου Χρήστος Στεφανίτσης, ενώ σε κάποιες αναφέρεται και το όνομα της μητέρας του Κυριακής Δουζόγλου.

Όπως προαναφέρθηκε, από τους λογαριασμούς των εταιρειών συμφερόντων της οικογενείας Δουζόγλου έχουν περάσει άνω των 50 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Ένα στοιχείο που έχει θορυβήσει τις εγχώριες τράπεζες είναι πως τα κεφάλαια προέρχονται κυρίως από μεταφορές ιδίων κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται στην UBS AG, Stamford Branch και στην UBS Financial Services Inc στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο αυτές μονάδες της ελβετική τράπεζας δέχθηκαν προ μηνών συστάσεις και κυρώσεις από τις αμερικανικές αρχές για τις αδύναμες δομές τους στην αντιμετώπιση υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος.

Άκρα μυστικότητα
Πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν πως όταν συγκεκριμένες τράπεζες επιχείρησαν να ζητήσουν στοιχεία για την πηγή προέλευσης των χρημάτων του κ. Δουζόγλου, τόσο των εταιρειών του Ομίλου Δουζόγλου, όσο και των φυσικών προσώπων που συνδέονται με αυτές, ενημερωθήκαν από πληρεξούσιο δικηγόρο, ότι προκειμένου να τους δοθούν περισσότερες πληροφορίες θα έπρεπε νε υπογράψουν Σύμβαση Εμπιστευτικότητας (non-disclosure agreement - NDA). Αν και κάποιες τράπεζες δέχθηκαν να το κάνουν ωστόσο η πλευρά του ομογενή επιχειρηματία δεν επανήλθε.

Από την έρευνα του Newsbomb.gr έχει προκύψει πως ο Θεόδωρος Δουζόγλου έχει εγκαταλείψει από το 2016 τη Βενεζουέλα και έκτοτε ζει ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα. Μάλιστα ο ίδιος φέρεται να έχει δύο εταιρείες στη Μεγαλόνησο την Pemovoria Limited και την SCD Group Ltd που δραστηριοποιούνται στον τομέα του real estate και στον κατασκευαστικό και ξενοδοχειακό κλάδο.

Πληροφορίες από τη Λατινική Αμερική υποστηρίζουν πως ο Δουζόγλου είχε επί σειρά ετών καλές σχέσεις με τον Rodolfo Marco Torres, πρώην στρατηγό, πρώην υπουργό Τροφίμων και πρώην επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA), άνθρωπο που ήταν κοντά στον Ούγκο Τσάβες.

Η σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ
Αν και ο Θεόδωρος Δουζόγλου δεν έχει φωτογραφηθεί ποτέ με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι από εκείνους που επιδιώκουν ανοικτά σχέσεις με πολιτικούς, αυτό δεν σημαίνει πως δεν διατηρεί και τέτοιες σχέσεις.

Πληροφορίες προερχόμενες από επενδυτικούς τραπεζίτες που συνεργάστηκαν με τον Δουζόγλου όταν εκείνος βολιδοσκοπούσε τη συμμετοχή του στο σχήμα που ήθελε να εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική, αναφέρουν πως ο ομογενής από τη Βενεζουέλα τους είχε αναφέρει πως όχι μόνον γνωρίζει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι ο Πρωθυπουργός είχε φιλοξενηθεί στο σπίτι του στο Καράκας σε μια από τις επισκέψεις του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ήταν ο Αλέξης Τσίπρας εκείνος που γνώρισε τον Δουζόγλου στον εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη, η εταιρεία του οποίου είχε μεσολαβήσει ως σύμβουλος για την επένδυση των Exin – Calamos στην Εθνική Ασφαλιστική.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ