Κυπριακό

Οχι από την Κυπριακή Δημοκρατία σε τουρκική πρόταση για τετραμερή διάσκεψη

Υποβαθμίζεται ο ρόλος του Νίκου Αναστασιάδη

Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ μετέφερε στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη εισήγηση για τετραμερή διάσκεψη (Ελλάδα – Τουρκία – Ελληνοκύπριοι – Τουρκοκύπριοι), που προφανώς πρέπει να έχει γίνει από την τουρκική πλευρά, δήλωσε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

«Είναι γνωστό ότι και στο παρελθόν υπήρχε αυτή η ιδέα (περί τετραμερούς διάσκεψης) η οποία βεβαίως δεν είναι ισορροπημένη. Η ισορροπία των πλευρών δεν εξασφαλίζεται με μια συνάντηση ανάμεσα στις δυο εγγυήτριες δυνάμεις και στις δυο κοινότητες στην Κύπρο», είπε ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας πως ο Νίκος Αναστασιάδης είναι πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπρόσβπος της ελληνοκυπριακής πλευρά. Συνεπώς μια τέτοια συνάντηση θα υποβάθμιζε τον κ. Αναστασιάδη στο επίπεδο του ηγέτη μιας κοινότητας.

Επεσήμανε πως αυτό που θα βοηθούσε αυτή τη στιγμή είναι μια συνάντηση των δυο ηγετών, Αναστασιάδη – Ακιντζί, εδώ με την κ. Λουτ για να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα.

Ο Κύπριος Εκπρόσωπος ανέφερε πως στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατ’ αρχάς τους ενημέρωσε για την τελευταία συνάντηση που είχε με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και τις προσπάθειες που γίνονται για να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ο κ. Προδρόμου είπε πως αυτό είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων.

Στις δηλώσεις του ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως κατά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταρχάς ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την τελευταία συνάντηση που είχε με την ειδική απεσταλμένη ου ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Λουτ και τις προσπάθειες που γίνονται για να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς.

«Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος επεσήμανε ότι από την πλευρά του κάνει κάθε προσπάθεια με θετική αντιμετώπιση, προτείνοντας στην κ. Λουτ ότι θα ήταν εποικοδομητικό να είχαμε θέσεις πάνω στις παραμέτρους του ΓΓ, όπως ο ίδιος είχε καταθέσει, όχι δεσμευτικές αλλά υπό την αίρεση τελικής αποφάσεως», ανέφερε.

«Αν είχαμε και αντίστοιχες θέσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά θα διευκολυνόταν η διαδικασία και η αποστολή της κ. Λουτ, όπως επίσης και αν μπορούσε να γίνει κάποια κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με την κ. Λουτ, για να γίνονται οι συνεννοήσεις πιο άμεσα και πιο παραγωγικά», είπε ο κ. Προδρόμου.

Ανέφερε πως «ταυτόχρονα, για να διευκολύνει επίσης τη διαδικασία και ενόψει του γεγονότος ότι από την τουρκική πλευρά ακούμε συνεχείς αναφορές μόνο για τη μια από τις παραμέτρους - την παράμετρο της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων και της πολιτικής ισότητας- επανήλθε, ανέπτυξε ξανά τις θέσεις, τις σκέψεις που έχει κάνει για αποκέντρωση, για να υποβοηθήσουμε το σύστημα».

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως ο πρόεδρος είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι υπογράμμισε (στην κ. Λουτ) πως η συζήτηση πρέπει να γίνει και οι όροι αναφοράς πρέπει να συμπεριλαμβάνουν, να αναφέρονται και στις έξι παραμέτρους με τις οποίες ο ΓΓ του ΟΗΕ θέλησε να υποβοηθήσει τη διαδικασία στο Κραν Μοντανά.

«Και, βεβαίως, ενόψει της αξίωσης για μια συνεχώς διευρυνόμενη έννοια της πολιτικής ισότητας - διότι η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που γίνεται συζήτηση διευρύνεται η αξίωση, σε σχέση με το τι είχε συζητηθεί στο παρελθόν - ο πρόεδρος αναφέρθηκε και σε παλαιότερη πρόταση που είχε καταθέσει που ίσως να έδινε κάποιες λύσεις, το να εξεταστεί κοινοβουλευτικό προεδρευόμενο σύστημα με συμβολική Προεδρία», είπε ο κ. Προδρόμου .

Πρόσθεσε πως «αναμένουμε στη συνέχεια βεβαίως την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ στις 15 Απριλίου και τη συνέχεια της προσπάθειας της κ Λουτ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...