Εκκλησία

«Ορφανοί από μία ακόμα Αγγελική μορφή»

To Σάββατο 13 Απριλίου 2019 και ώρα 6.00 μ.μ., ο Κύριος ημών Ιησούς κάλεσε κοντά Του την Γερόντισσα Ιωάννα, Καθηγουμένη του Ι. Ησυχαστηρίου «Παναγία, η Φοβερά Προστασία», της καθ’ημάς Θεοσώστου Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγ. Όρους & Αρδαμερίου. Η οσία Καθηγουμένη Ιωάννα είχε αγγελική βιοτή εν προσευχή και αγάπη, που ξεχυνόταν για όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει ουδείς άνθρωπος που να έχει -έστω και διερχόμενο εν τη διανοία του- λογισμό κατά της οσίας της ψυχής.

Οι πνευματικοί της αγώνες και η απαράμιλλη στάση της έναντι της ασθενείας της, δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα άρθρο· πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες που η μόνη λύπη που σου μένει είναι η δική σου ορφάνια, είναι η στέρησή σου από την παρουσία δίπλα σου ενός Αγγέλου. Κατά τα άλλα, απλά αγάλλεσαι στο να βλέπεις στην αγκαλιά του Κυρίου μας Ιησού, την αγαπημένη νύφη Του.

Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Είναι από τις λίγες φορές που διχάζεσαι σαν άνθρωπος και δεν ξέρεις αν πρέπει δοξολογικά να αγάλλεσαι ή να θλίβεσαι για τη δική σου πλέον ορφάνια.

Η μακαριστή Γερόντισσα Ιωάννα με την Αδελφότητα της Μονής είχε αγαπητική σχέση, όπου, ναι μεν, μπορούσες να ξεχωρίσεις σώματα, όμως ψυχή και θέλημα είχαν ένα. Μέχρι και τη στιγμή της κοιμήσεώς της, ασκούσε εν πλήρη διαυγεία τα διοικητικά και πνευματικά της καθήκοντα, παρά το βάρος που της προσέθετε η ασθένειά της. Η στάση της στην πολυχρόνια ασθένειά της είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ και πρότυπο προς μίμηση. Θύμιζε μάρτυρα εμβληθέντα στην κάμινο του πυρός την καιομένη, όπου διά της Χάριτος του Κυρίου μας Ιησού, την φλόγα, την ησθάνετο ως δρόσο ζωοποιό.

Μέσα στην κάμινο του πυρός ευρισκόμενη, ο αγγελικός της νους δεν εστρέφετο ούτε προς τον εαυτό της, ούτε προς τις φλόγες του πυρός της δοκιμασίας της· ήταν πάντα ερωτικά διακείμενος προς τον Κύριό της Ιησού, και εκείθεν διατρίβουσα η αγάπη της ξεχυνόταν στην Αδελφότητα της Μονής και σε όλη την Εκκλησία. Ουδέποτε βαρυγκόμησε, ουδέποτε απηύθυνε στον Θεό «γιατί», ουδέποτε απηύθυνε προσευχή στον Θεό, για να την κάνει καλά. Η οσία Γερόντισσα Ιωάννα μέσα στις φλόγες της δοκιμασίας, ως οι Τρεις Παίδες αισθανόταν καλά και δοξολογούσε τον γλυκύτατο Ιησού της. Η κοίμησή της είναι η τέλεια υλοποίηση της ευχής της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας: «ανώδυνη, ανεπαίσχυντη, ειρηνική, οσιακή».

Η σχέση της με τον Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο ήταν ΜΟΝΑΔΙΚΗ, πρότυπο στα εκκλησιαστικά δεδομένα. Ο Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος την αγαπούσε υπερβολικά και σαν στοργικός Πατέρας την αγκάλιαζε, ασπαζόταν το χέρι της και συνεχώς της έλεγε: «Γερόντισσά μου, ό,τι θέλεις θα μου το λες κι εγώ θα σου το κάνω. Δεν θέλω για τίποτα να μεριμνήσεις και να στενοχωρηθείς».

Σ’ αυτή την αγάπη του Μητροπολίτη μας, κ. Θεοκλήτου, η μακαριστή Γερόντισσα ανταποκρινομένη, κατά την εορτή της Αγίας Αικατερίνης ενώπιον πλήθους κόσμου του παρέδωσε τα κλειδιά του Ι. Ησυχαστηρίου «Παναγία, η Φοβερά Προστασία», λέγοντάς του ότι: «Ο Πατέρας πρέπει να έχει και κλειδιά από το σπίτι των παιδιών του, ώστε ανά πάσα στιγμή μόνος του να ανοίγει και να μπαίνει μέσα». Του γνωστοποίησε δε επανειλημμένως ότι: «όταν θα εισέρχεται εκ της πύλης του Ησυχαστηρίου εις αυτό, εκείνος μόνος θα είναι, ως Πατέρας, η Αρχή που θα λέει, και εμείς θα πράττουμε». Δημιουργήθηκε μία σχέση μεταξύ Μητροπολίτη και Καθηγουμένης (και Αδελφότητος), που δύσκολα συναντάς στα της Εκκλησίας μας δρώμενα. Υπήρξε χάριν της οσίας Καθηγουμένης Ιωάννας –και υπάρχει- μία συνεχής «διένεξη», μία συνεχής «αντιλογία»: Εκείνη ήθελε να βλέπει τι αναπαύει τον Μητροπολίτη Πατέρα της και ζητούσε να δει τι θέλει, και ο Μητροπολίτης μονίμως της έλεγε: «Ό,τι θέλεις εσύ Γερόντισσα, θα μου πεις κι εγώ θα το κάνω». Φρονούμε ότι αυτή η σχέση Μητροπολίτη και Καθηγουμένης, πρέπει να αποτελέσει πρότυπο. ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΣΧΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΑ.

Στις 16 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κ. Θεόκλητος, με Ιερείς, με τον Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μητροπόλεως Φωκίδος, σεβαστό π. Νεκτάριο Μουλατσιώτη κ.λ.π. και ευλαβές πλήρωμα της εκκλησίας, και παρεστώσης της Σεβαστής Καθηγουμένης Μόνικας και Μοναζουσών της Αδελφότητας του Ι. Ησυχαστηρίου Αγ. Νεκταρίου Τρικόρφου, της Ι. Μητροπόλεως Φωκίδος (με την οποία η μακαριστή Γερόντισσα Ιωάννα είχε πολύ στενή αδελφική σχέση), τέλεσε την εξόδιο Ακολουθία μέσα σε κλίμα ευλαβείας και κατανύξεως.

Παραθέτουμε κάτωθι τον επικήδειο που εκφώνησε ο Πνευματικός και Λειτουργός του Ι. Ησυχαστηρίου «Παναγία, η Φοβερά Προστασία», ο σεβαστός π. Χριστόδουλος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, για να κάνουμε μετόχους όσους δεν εδυνήθησαν να παραστούν.

https://www.youtube.com/watch?v=3J4UXnC5I_E

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...