Διατροφή

Νίκος Κατσαρός: Φρούτα και λαχανικά δεν είναι προτεραιότητα στη διατροφή των Ελλήνων

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) η κατανάλωση λαχανικών μεταξύ των πολιτών των χωρών-μελών της Ε.Ε. Η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και κάτω από όλες τις Μεσογειακές Ευρωπαϊκές Χώρες, Ισπανία.Πορτογαλία .Γαλλία, Κύπρο, κλπ.

Σε μια χώρα με τόσο πλούτο και ποικιλία λαχανικών βλέπουμε τους Έλληνες πολίτες να καταναλώνουν λιγότερα λαχανικά από τους Σουηδούς, τους Ιρλανδούς, τους Βέλγους, τους Φιλανδούς κλπ. οπού τα προϊόντα αυτά είναι κυρίως εισαγόμενα.

Στην χώρα που αναδείχθηκε η κρητική διατροφή που κακώς ονομάσθηκε αργότερα Μεσογειακή Διατροφή και με αυτήν την ονομασία αναγνωρίσθηκε τον Νοέμβριο του 2010 από τηνUNESCO ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και διαχρονικό σύμβολο υγείας, ευζωίας και μακροζωίας, παρατηρούμε σήμερα ότι οι Έλληνες καταναλωτές περιφρονούν το βασικότερο στοιχείο της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής, τα λαχανικά.

Η έρευνα έγινε με βάση πέντε λαχανικά, την ντομάτα, την μελιτζάνα, τα καρότο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και μαρούλι και αυτό έγινε για να υπάρχει σύγκριση μεταξύ των χωρών-μελών. Έχω την πεποίθηση ότι ακόμα αν περιελάμβαναν στην έρευνα και άλλα λαχανικά η εικόνα δεν θα ήταν διαφορετική για τους Έλληνες καταναλωτές.

Χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Αγγλία και η Γαλλία έχουν επενδύσει στην προστασία της υγείας ιδιαίτερα των εφήβων , όπου στα σχολεία νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια τα γεύματα που προσφέρονται υποχρεωτικά περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά, το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε μια προσπάθεια διανομής φρούτων στα δημοτικά που απέτυχε πλήρως στην Ελλάδα διότι ήταν αποσπασματική, δεν είχε τα κατάλληλα προϊόντα και κυριότερα δεν συνδέθηκε με την εκπαίδευση. Σχεδόν κανένας δάσκαλος ή καθηγητής δεν μίλησε στους μαθητές για την αξία φρούτων και λαχανικών στην υγεία και την κρητική διατροφή και τα προσφερόμενα εδέσματα στα κυλικεία των σχολείων είναι αποτρεπτικά για τους μαθητές

Πριν μερικά χρόνια ξεκινήσαμε μια εκστρατεία ενημέρωσης για την ελληνική μεσογειακή διατροφή στα σχολεία Νοτιοανατολικής Αττικής μαζί με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών ,και έγκριση του Υπουργείου Παιδείας αλλά σύντομα διακόπηκε λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Έχω προτείνει επανηλλειμένα ότι η ελληνική μεσογειακή διατροφή δηλαδή η υγιεινή διατροφή να διδάσκεται οριζόντια σε όλα τα μαθήματα χωρίς αύξηση των ωρών διδασκαλίας π.χ. στο μάθημα γεωγραφίας ,διατροφικές συνήθειες διαφόρων λαών, στα θρησκευτικά η σημασία των νηστειών κλπ. Η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των πρωταθλητών στην παχυσαρκία των εφήβων στην Ε.Ε. Πρόσφατη έρευνα που έγινε μεταξύ 149 χωρών κατέληγε ότι ένας στους πέντε θανάτους οφείλεται στην κακή διατροφή και η χώρα μας κατέχει στην διεθνή κατάταξη μία θέση που μπορεί να βελτιωθεί.

Τα Υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν την μεγάλη ευθύνη να εφαρμόσουν εθνικό πρόγραμμα Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής ξεκινώντας από τα σχολεία. Θα τονώσουν μεταξύ άλλων και την ελληνική οικονομία.

Νίκος Κατσαρός Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας & Διαιτολογίας NewYorkCollege

Π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...