Οικονομία

Με λουκέτο κινδυνεύει η ΔΕΗ! Είχε ζημιές 542 εκατ. ευρώ το 2018

Ουσιώδης αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΔΕΗ, διαπιστώνουν οι ορκωτοί ελεγκτές της Ernst & Young που υπογράφουν τις λογιστικές καταστάσεις της Επιχείρησης για την περσινή οικονομική χρήση.

«Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι ανωτέρω συνθήκες οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους…. υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Η γνώμη μας δεν τροποποιείται σε σχέση με το θέμα αυτό», αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου.

Οι ορκωτοί ελεγκτές στις παρατηρήσεις τους, σημειώνουν ότι η ΔΕΗ παρουσιάζει μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίες προ φόρων, ενώ «οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της εταιρείας και του ομίλου κατά την εξεταζόμενη χρήση, υπολείπονταν κατά 949 εκατ. ευρώ και 708 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα».

Πού οφείλονται οι ζημιές της ΔΕΗ

Πέντε είναι οι κυριότερες αιτίες που οδήγησαν στις μεγάλες ζημιές την ΔΕΗ, μετατρέποντας την επιχείρηση σε ωρολογιακή βόμβα που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να απασφαλίσει.

Στον σχηματισμό πρόβλεψης 164 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις προσωπικού, στην αρνητική επίπτωση κατά 196 εκατ. ευρώ από την πρόσθετη χρέωση των προμηθευτών για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ (ΠΧΕΦΕΛ), η οποία καταργήθηκε από αρχές του έτους, αλλά και στην αυξημένη δαπάνη κατά 146 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης των τιμών CO2 (με άμεση επίπτωση και στην αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος -ΟΤΣ), το μεγαλύτερο μέρος της οποίας, όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, δεν μετακυλήθηκε στους καταναλωτές δεδομένου ότι δεν υφίσταται ρήτρα CO2 ή ΟΤΣ στα τιμολόγια χαμηλής τάσης της ΔΕΗ.

Επιπλέον, στην αρνητική επίπτωση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας «ΝΟΜΕ» που ζημίωσαν τη ΔΕΗ κατά 223,8 εκατ. και τέλος στον σχηματισμό πρόβλεψης ύψους 78,7 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί βάσει εξώδικου ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ από τη συμμετοχή της στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως σημειώνεται στις λογιστικές καταστάσεις, «το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της μητρικής εταιρείας υπερβαίνουν το σύνολο του βραχυπρόθεσμου ενεργητικού κατά το ποσό των περίπου 708 εκατ. και 949 εκατ., αντίστοιχα». Η διαφορά αυτή, οφείλεται κυρίως στη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας, την υποχρέωση αποπληρωμής εντός της χρήσης 2019 μακροπρόθεσμου δανεισμού ύψους 725,8 εκατ. ευρώ ενώ σημαντικό μέρος επίσης αποτελεί η πρόσθετη υποχρέωση για αγορές δικαιωμάτων CO2 λόγω της ραγδαίας αύξησης των διεθνών τιμών εντός του 2018.

ΝΔ: Η ΔΕΗ οδηγείται στην καταστροφή με απόλυτη ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ

Απόδοση ευθυνών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις ζημίες που έχει υποστεί η ΔΕΗ προαναγγέλλει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, που τονίζει ότι «η ΔΕΗ οδηγείται στην καταστροφή με απόλυτη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβα τη ΔΕΗ με κέρδη 90 εκατομμυρίων και την παραδίδει με 900 εκατομμύρια ζημιές. «Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, αφήνει πίσω του μια ωρολογιακή βόμβα στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Οι πολίτες να είναι βέβαιοι ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν», καταλήγει.

Αναλυτικά, η κυρία Ζαχαράκη αναφέρει στη δήλωσή της:

«Η ΔΕΗ, οδηγείται στην καταστροφή με απόλυτη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα την παρέλαβε με 90 εκατομμύρια κέρδη και την παραδίδει με 900 εκατομμύρια ζημιές.

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, αφήνει πίσω του μια ωρολογιακή βόμβα στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.

Οι πολίτες να είναι βέβαιοι ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν».

Βουτιά στη μετοχή της ΔΕΗ

Ψύχραιμα αντέδρασε η ελληνική αγορά απέναντι στο blackout της ΔΕΗ και παρά την βουτιά της μετοχής δεν έχασε την επαφή με τις 770 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 772,66 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,48%, ενώ αρχικά η αγορά έχανε έως 2%.

Για δεύτερη ημέρα, η ΔΕΗ σημείωσε βουτιά 17,93% κλείνοντας στα 1,30 ευρώ ενώ οι απώλειες είχαν φθάσει και πάνω από 20% .

Οι τραπεζικές μετοχές μετά από μια αρχική βουτιά αντέδρασαν και βγήκαν αγοραστές. Άλλωστε η περίπτωση της ΔΕΗ ήταν γνωστή σε επενδυτές στις τράπεζες, και κυρίως στην κυβέρνηση.

Η αγορά λοιπόν κράτησε τις 770 μονάδες και μένει να δούμε πως θα αντιδράσει λίγο πριν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και πριν την εισροή κεφαλαίων λόγω αναβάθμισης των ελληνικών τραπεζών.

Κέρδη 2,03% για την Motor Oil στα 22,16 ευρώ, Άνοδος της Μπέλα στα 16,20 ευρώ με κέρδη 2,82%. Πτώση 0,69% για την Alpha bank στα 1,435 ευρώ. Κέρδη 0,79% για την Εθνική στα 1,98 ευρώ. Με πτώση 0,34% η Eurobank στα 0,737 ευρώ. Πτώση 2,37% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,811 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα64 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,8 εκατ. ευρώ ήταν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών, κυρίως, σε ΜΠΕΛΑ, Οτε, Πειραιώς και Alpha bank.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ