Κοινωνία

Με εκρηκτικά και καραμπίνες «τιμώρησαν» τον Ιούδα στο Ναύπλιο (βίντεο)


Το «μπελά» βρήκε ο Ιούδας στην Αργολίδα, καθώς δεκάδες οπλοφόροι, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, τήρησαν για ακόμη μια χρονιά το έθιμο του πυροβολισμού του προδότη του Ιησού Χριστού.

Το ενδιαφέρον αυτό το Πάσχα επικεντρώθηκε κυρίως στο χωριό Ασίνη του δήμου Ναυπλιέων, όπου ένα πλήθος οπλοφόρων «εκτέλεσε» τον Ιούδα, με μια ομοβροντία πυροβολισμών.

Οπλοφόροι από το χωριό Ασίνη τιμωρούν τον Ιούδα / Φωτογραφία: argolikeseidhseis.gr
Σύμφωνα με τις «Αργολικές Ειδήσεις», πρόκειται για ένα έθιμο του Πάσχα που κρατά από πάρα πολύ παλιά και οι νέοι της Ασίνης το αναβιώνουν κάθε χρόνο, με την συμμετοχή ακόμα και γυναικών!

https://www.youtube.com/embed/LAlEc1Gglq4

Κάτοικοι κουβαλούν το ομοίωμα του Ιούδα στο σημείο της... εκτέλεσης / Φωτογραφία: argolikeseidhseis.gr
Τι προβλέπει το έθιμο του πυροβολισμού του Ιούδα
Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα κάτοικοι περιφέρουν στο χωριό το ομοίωμα του Ιούδα και μετά την ακολουθία της Αγάπης που τελεί ο ιερέας του χωριού, τον κρεμάνε σε ένα ικρίωμα σε ερημική περιοχή.

Τότε στοιχίζονται σε σειρά και πυροβολούν το ομοίωμα του Ιούδα με κυνηγετικά όπλα (καραμπίνες και δίκαννα), μέχρι να διαλυθεί, τιμωρώντας τον με αυτόν τον τρόπο για την προδοσία του Χριστού.

Το έθιμο, κάθε Πάσχα, συγκεντρώνει εκατοντάδες ανθρώπων που το παρακολουθούν από απόσταση ασφαλείας.

Αναβίωσε το έθιμο της εκτέλεσης του Ιούδα και στα Λευκάκια
Οπως αναφέρουν οι «Αργολικές Ειδήσεις» το ίδιο έθιμο τελέστηκε φέτος ξανά, μετά από πολλά χρόνια, στο χωριό Λευκάκια του δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα.

H περιφορά του προδότη Ιούδα στα Λευκάκια / Φωτογραφία: argolikeseidhseis.gr/Studio B&G
Το έθιμο σύμφωνα με τους κατοίκους γινόταν παλιά στο χωριό την Κυριακή του Πάσχα αλλά τα τελευταία χρόνια είχε ατονίσει και οι νέοι του χωριού αποφάσισαν φέτος να το αναβιώσουν.

Η στιγμή που πυροβολούν τον Ιούδα στα Λευκάκια
Φωτογραφία: argolikeseidhseis.gr/Studio B&G
Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα νεαρά παιδιά με αγροτικό περιέφεραν το ομοίωμα του Ιούδα που είχαν ετοιμάσει και σε τοποθεσία κοντά στο γήπεδο του χωριού, τον πυροβόλησαν ενώ στο τέλος τον ανατίναξαν με εκρηκτικά!


Φωτογραφία: argolikeseidhseis.gr/Studio B&G

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ