Πολιτική

“Μεγάλη Εβδομάδα” και για τις σχέσεις Εκκλησίας-κυβέρνησης-Τα “ιερά κηρύγματα” φοβίζουν το Μαξίμου-Νέες αιχμές Γαβρόγλου

Από την στιγμή που ναυάγησε η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου και αφότου η Ιεραρχία έθεσε ξεκάθαρα τις “κόκκινες γραμμές” οι σχέσεις κυβέρνησης-Εκκλησίας διάγουν εκ νέου περίοδο “ψυχρού πολέμου”.

Και μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος ως συνήθως να διατηρεί χαμηλούς τόνους και να εμφανίζεται ενωτικός αλλά τα ανοιχτά μέτωπα με την κυβέρνηση πληθαίνουν. Σε αυτά ήρθε πρόσφατα να προστεθεί και το ζήτημα της κατάργησης της βλασφημίας.

Ούτως ή άλλως οι περισσότεροι εκ των Ιεραρχών δεν χάνουν ευκαιρία να ξιφουλκούν με κάθε αφορμή κατά της κυβέρνησης.

Επίσης η Εκκλησία ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες δηλώνει ακόμη μια φορά παρούσα με το φιλανθρωπικό της έργο μοιράζοντας χιλιάδες σακούλες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ενώ στην κυβέρνηση ακόμη τρώγονται με τα ρούχα τους μοιράζοντας προεκλογικές υποσχέσεις απογοητέυοντας και εξοργίζοντας για πολλοστή φορά την κοινωνία

Όπως και να έχει πλέον ένας μοίχειος φόβος έχει καταλάβει το επιτελείο του πρωθυπουργού σχετικά με την επερχόμενη περίοδο των εορτών. Στο Μαξίμου λοιπόν ανησυχούν πως πολλοί Ιεράρχες θα βρουν την ευκαιρία στα κηρύγματά τους καθόλη τη διάρκεια της Εβδομάδα των Παθών για να ξεσπαθώσουν κατά της κυβέρνησης δημιουργώντας αρνητικό κλίμα. Και αυτό έχει ιδαίτερη βαρύτητα ειδικά την παρούσα φάση που οδεύομεν προς εκλογάς!

Οι κυβερνώντες προβληματίζονται μήπως από άμβωνος η μαχόμενη και όχι η διοικούσα Εκκλησία ξεκινήσει τον ανένδοτο κατά της κυβέρνησης. Κι αυτό κοστίζει… Και σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά και ουσίας.

Επομένως αυτό που σκέφτονται στο Μαξίμου είναι μήπως αυτές τις Άγιες μέρες που ο κόσμος συρρέει στις εκκλησιές για τα Πάθη του Θεανθρώπου και την Ανάστασή Του, ακούσει κηρύγματα πολιτικού περιεχομένου, τα οποία θα επηρεάσουν την ούτως ή άλλως αρνητική κρίση του.

Τα πρώτα δείγματα φάνηκαν και χθες. Ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος επεσήμανε ότι “και σήμερα με όλα όσα τεκταίνονται, ιδίως στην πατρίδα μας, ο Κύριος είναι απαθής. Όσο και να πολεμούν το μυστικό Του Σώμα, η Αγία μας Εκκλησία έχει αποδείξει στο διάβα δύο χιλιετιών ότι βγαίνει μέσα από τους διωγμούς, πάντοτε νικώσα, γιατί έχει ως κεφαλή και απαντοχή Της, τον Νικητή του θανάτου”.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων από την πλευρά του σχολίασε: “Ἐάν ρίξουμε τό βλέμμα μας γύρω μας καί ἐάν ἐξετάσουμε τόν ἑαυτό μας μέ εἰλικρίνεια, θά δια­πι­στώ­σουμε πόση ὑποκρισία ὑπάρ­χει καί σήμερα στόν κόσμο, ἀλλά καί πό­σο εὔκολα πέφτουμε καί ἐμεῖς στήν παγίδα της. Γιατί ὑπάρ­χουν καί σήμερα ὑποκριτές πού σάν τόν Ἰούδα καί σάν τούς γραμ­ματεῖς καί τούς φαρισαίους κατα­κρίνουν τήν Ἐκκλησία καί τούς κληρικούς γιά τίς ἐπιλογές καί τή δράση της, προσποιούμενοι τούς εὐσεβεῖς καί ὑποκρινόμενοι τούς ὑπε­ρασπιστές τῶν πτωχῶν καί τῶν ἀδυνάτων, στήν πραγματικότητα ὅμως καλύ­πτουν μέ τόν τρόπο αὐτό τά δικά τους πάθη καί τά δικά τους συμ­πλέγ­ματα”.

O Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλως Άνθιμος είπε πως είμαστε ένας έντονα θρησκευόμενος λαός και σε αυτό οφείλεται το έλεος που δείχνει ο Θεός στο γένος μας.

Στον αντίποδα ο υπουργός Παιδείας άφησε νέες αιχμές.

Σε συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών και τόνισε χαρακτηριστικά:

“Προσπαθήσαμε με εντυπωσιακά συναινετικό τρόπο να ορθολογικοποιήσουμε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία. Και υπήρξε μια ιστορικού χαρακτήρα συμφωνία μεταξύ Αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού την οποία όμως απορρίπτει η Ιεραρχία. Εμείς συνεχίζουμε τις συζητήσεις καταθέσαμε ένα αναλυτικότατο σχέδιο μισθοδοσίας που λύνει άπειρα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα. Και η Ιεραρχία τι κάνει; Δεν το απορρίπτει αλλά αρνείται να το συζητήσει. Μας κάνει εντύπωση το 2019 ο οποιοσδήποτε να αρνείται να συζητήσει κάτι που είναι αποτέλεσμα διεργασιών μέσα σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Πιστεύω πάντως να το ξαναδούν πολύ πιο ψύχραιμα το ζήτημα”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ