Πατριαρχεία

Μήνυμα με νόημα Πατριάρχη Αντιοχείας σε Παυλόπουλο για την ενότητα της Ορθοδοξίας και τον ρόλο της Ελλάδος

Ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στον Λίβανο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετέβη στο Μπαλαμάντ (Balamand), όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι', ο οποίος του απένειμε το «Παράσημο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου».

«Εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας και του ελληνικού λαού οφείλω να αναγνωρίσω, δημοσίως, στην υμετέρα μακαριότητα ότι ως δεινός οιακοστρόφος του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αντιοχείας υπερασπίζεσθε -επικουρώντας, ταυτοχρόνως, καθοριστικώς το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως- στο ακέραιο την ως άνω παράδοση. Υπό τα δεδομένα αυτά προστατεύετε επαξίως, με την Τίμια Ιεραρχία και τον Ιερό Κλήρο και εν μέσω αντιξοοτάτων συνθηκών, τα τεκμήρια της ιστορικότητας των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Αντιοχείας στην ομιλία του και αφού αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς, επεσήμανε πως “τα αδέλφια μας στην Ελλάδα συνέβαλαν πραγματικά στη διατήρηση της λαμπρότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και στην αυθεντικότητα της μαρτυρίας αλλά και της αποστολής της στον κόσμο”.

Στην συνέχεια έστειλε ένα σαφές μήνυμα ιδίως σε τέτοια περίοδο που η Ορθοδοξία εμφανίζεται διχασμένη με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ελληνικό κράτος και η ευλογημένη Εκκλησία της Ελλάδος μπορούν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην επανένωση και την ανοικοδόμηση της ορθόδοξης οικογένειας σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Οι χώρες μας συμμερίστηκαν πάντα τον πόνο και τον αγώνα των λαών χάριν της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ανεξαρτησία έχει βαρύ τίμημα θυσιών που πρέπει να πληρώσει. Αυτό έχει βιώσει ο ελληνικός λαός και το έθνος σας στην Ελλάδα, το ίδιο βίωσαν οι συμπολίτες μας και ο λαός μας μέσα από την δύσκολη ιστορία της περιοχής μας.

Για την κατάσταση στην περιοχή τόνισε πως “τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά μας γνωρίζουν τη λεηλασία του πολέμου, την απώλεια της μετανάστευσης, την τραγωδία του εμφυλίου, την καταστροφή, την αλλοτρίωση και τον εκφοβισμό. Αλλά έχουμε παραμείνει, ως λαός χριστοφόρος, σταθεροί σε μια πατρίδα όπου ο Θεός μας έχει καταστήσει μάρτυρες του ζωοποιού φωτός Του, που μπορεί να διαλύσει οποιοδήποτε σκοτάδι στην ιστορία”.

Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στους απαχθέντες Επισκόπους.

“Εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια, αναμένουμε με πολλή ελπίδα την επιστροφή των Μητροπολιτών Χαλεπίου, Παύλου και Ιωάννη, και όλων των απαχθέντων και αγνοουμένων. Παρά τη δυσκολία της διαποίμανσης της Εκκλησίας υπό τέτοιες συνθήκες, σας διαβεβαιώνουμε ότι παραμένουμε σταθερά χριστιανοί στη Μέση Ανατολή και ότι το πρόσωπο του Χριστού δεν θα χαθεί από την γενέτειρα του Χριστιανισμού, τη χώρα μας”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...