Αθλητισμός

«Μάχη γιγάντων» στο βόλεϊ: Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μονομαχούν για τον τίτλο

Για μία ακόμα χρονιά ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ θα είναι το ζευγάρι των τελικών της Volleyleague των ανδρών. Οι ερυθρόλευκοι δυσκολεύτηκαν, αλλά έκαμψαν την αντίσταση του μαχητικού Φοίνικα Σύρου, ενώ οι ασπρόμαυροι "σκούπισαν" την Κηφισιά.

Το Sport24.gr καταγράφει αυτά που περιμένουμε να δούμε στις νέες μονομαχίες των δύο ομάδων σύμφωνα πάντα με όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, αλλά και με τη βοήθεια των επίσημων στατιστικών της Λίγκας.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΩΝ

Δίχως αμφιβολία οι δύο ομάδες περιμένουν πολλά από τους δύο διαγώνιους τους. Σμιτ και Κλάπβαϊκ αποτελούν τα βαριά χαρτιά των δύο ομάδων στην επίθεση, ενώ προσφέρουν στις ομάδες τους και σε άλλους τομείς όπως είναι το σερβίς και το μπλοκ.

Ας ξεκινήσουμε από τον Καναδό διαγώνιο του Ολυμπιακού. Ο Σμιτ όπως είναι φυσιολογικό βρίσκεται στην κορυφή των σκόρερ του Ολυμπιακού. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Λίγκας τελειώνει περίπου το 54% των επιθέσεων που αναλαμβάνει, ενώ βρίσκεται μέσα στην καλύτερη τριάδα της ομάδας του τόσο στους κερδισμένους πόντους από μπλοκ (0.5 ανά σετ), όσο και στους άσους (0.4 ανά σετ).

Στην αντίπερα όχθη ο Νιλς Κλάπβαϊκ ήρθε στη θέση του Δημήτρη Τζούριτς και ήδη έχει βοηθήσεις σημαντικά την ομάδα του. Παίζοντας σταθερά κι αυτός περίπου στο 50% στην επίθεση αποτελεί μία σημαντική σταθερά στο επιθετικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Στο μπλοκ προσφέρει τους ίδιους πόντους με τον Σμιτ στους ασπρόμαυρους (0.4 ανά σετ) και υπερέχει ελάχιστα στο σερβίς με 0.6 ανά σετ.

Το εντυπωσιακό και με τους δύο είναι πως δύσκολα κάνουν λάθος κι ακόμα πιο δύσκολα κάποιος τους σταματά στο μπλοκ. Από τη μία ο Σμιτ έχει αστοχήσει μόλις στις 35 από τις 551 επιθέσεις του, ενώ έχει δεχτεί μπλοκ στις 46 εξ αυτών. Στις αντίπερα όχθη ο Ολλανδός διαγώνιος του ΠΑΟΚ έχει κάνει 45 λάθη και εχει δεχτεί μπλοκ σε 24 επιθέσεις. Αν το δούμε με την ψυχρή γλώσσα των αριθμών ο Κλάπβαϊκ κάνει αναλογικά περισσότερα λάθη, αλλά τον σταματά το αντίπαλο μπλοκ πιο δύσκολα.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΨΗΛΕΣ ΜΠΑΛΕΣ

Ένα κρίσιμο κομμάτι στη σειρά των τελικών θα είναι η υποδοχή. Όποια ομάδα καταφέρει να κρατήσει και να δώσει στον πασαδόρο της την ικανότητα να παίξει πιο γρήγορα το παιχνίδι του θα έχει και το προβάδισμα. Στον Ολυμπιακό έχουμε τα ερωτηματικά της σύνθεσης των ακραίων του και την κατάσταση στην οποία θα βρεθούν αυτοί.

Σε αντίθεση με τον ημιτελικό της Ιεράπετρας ο Αλεξίεφ και ο Κουμεντάκης αναμένεται να είναι ετοιμοπόλεμοι. Ο δεύτερος άλλωστε έπαιξε και ως αλλαγή στον ημιτελικό με τον Φοίνικα Σύρου. Το ερώτημα είναι σε τι κατάσταση θα βρεθούν αφού δεδομένα δεν θα έχουν αγωνιστικό ρυθμό μέχρι την Παρασκευή (03/05). Αμφότεροι έχουν τα θέματα τους στην υποδοχή (άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο) με τους Ραουβέρντινκ και Στεφάνου να αναμένεται να πάρουν περισσότερα μέτρα στην πίσω ζώνη. Μην αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο της αλλαγής χάντμπολ με τον Χριστοφιδέλη. Άλλωστε, ο Έλληνας ακραίος δεν ήταν το πρόβλημα στην ήττα από τον ΠΑΟΚ στον ημιτελικό του Κυπέλλου.

Στην αντίπερα όχθη ο ΠΑΟΚ έχει θεωρητικά καλύτερη υποδοχή κάτι που θα πρέπει να το αποδείξει και στον αγωνιστικό χώρο. Κλειδί σε αυτό το κομμάτι αναμένεται να είναι και φέτος ο Σαφράνοβιτς ο οποίος πολλές φορές παίρνει παραπάνω μέτρα στην πίσω ζώνη. Βέβαια, θα πρέπει να δούμε και την στρατηγική που θα επιλέξει ο Ολυμπιακός στο σερβίς του και ποιους παίκτες θα σημαδέψει στην υποδοχή. Αν ο Μουαγκουτουτία πιάσει τα επίπεδα της απόδοσης που είχε στην Ιεράπετρα θα είναι ένα μεγάλο συν για τον ΠΑΟΚ.

Πάμε και στο κομμάτι της επίθεσης για το οποίο έγινε αρκετός λόγος. Στο Κύπελλο η απουσία του Αλεξίεφ στο συγκεκριμένο κομμάτι ήταν αισθητή. Όχι, γιατί ο Χριστοφιδέλης δεν τα πήγε καλά (7/15 επιθέσεις), αλλά επειδή ο Τερβαπόρτι στις χαλασμένες μπάλες δεν είχε άλλη επιλογή πέρα του Σμιτ. Ο Καναδός πήρε πολλές τέτοιες επιθέσεις με το μπλοκ του ΠΑΟΚ να τον περιμένει κι έτσι ολοκλήρωσε τον ημιτελικό με 17/45 επιθέσεις και το χαμηλό για εκείνον 37,8% στην επίθεση. Με τον Αλεξίεφ στο γήπεδο ο Φινλανδός πασαδόρος θα έχει ένα ακόμα σημείο αναφοράς στις επιθέσεις με ψηλές μπάλες κάτι που θα κάνει λιγότερο προβλέψιμο τον Ολυμπιακό σε αυτό το κομμάτι.

Από την άλλη ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί τους Μουαγκουτουτία και Σαφράνοβιτς να κάνουν καλό παιχνίδι, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και τη χρησιμοποίηση του Γκόρτσιανουκ σε σημεία που οι ασπρόμαυροι θα κολλήσουν στην επίθεση.

ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ

Λένε πως οι κεντρικοί δύσκολα μπορούν να κρίνουν έναν αγώνα βόλεϊ, ωστόσο τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στον ΠΑΟΚ είναι σημαντική η συμβολή τους. Δεν είναι μόνο τα κομμάτια της επίθεσης και του μπλοκ, αλλά και το σερβίς.

Ειδικά ο Πετρέας από την μία και ο Όκολιτς από την άλλη μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας. Από τη μία ο Έλληνας κεντρικός με το σερβίς του παίρνει συχνά άσους και δημιουργεί προβλήματα στην αντίπαλη υποδοχή. Από την άλλη ο Όκολιτς, ειδικά αν παίξει ο Αλεξιεφ, αναμένεται κι εκείνος να δημιουργήσει θέματα στην υποδοχή των ερυθρολεύκων με το φλοτ σέρβις του. Κάτι άλλωστε που έκανε και στην Ιεράπετρα όπου πήρε τέσσερις άσους!

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στον ημιτελικό του Κυπέλλου οι κεντρικοί του ΠΑΟΚ είχαν 17/28 επιθέσεις, 4 άσους και έξι μπλοκ, ενώ εκείνοι του Ολυμπιακού είχαν 16/22 επιθέσεις, κανέναν άσο και πέντε μπλοκ. Σε εκείνο το ματς ο παίκτης που έκανε τη διαφορά ήταν ο Όκολιτς αφού κυριάρχησε πάνω στο φιλέ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ