Υγεία

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Με ποια χρόνια ασθένεια συνδέεται

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι μία ασθένεια που επειδή μεταδίδεται κυρίως με το φιλί, ονομάζεται και "ασθένεια του φιλιού". Προκαλείται συνήθως από έναν ιό που μοιάζει με αυτόν του ιού του έρπητα.

Πρόκειται για ασθένεια που προτιμά κυρίως τους εφήβους. Eκδηλώνεται και σε μικρά παιδιά, αλλά τα συμπτώματα σε αυτά είναι συνήθως λιγότερο σοβαρά σε σχέση με αυτά που παρατηρούνται στους νέους.

Τις περισσότερες φορές η λοιμώδης μονοπυρήνωση προκαλεί αρχικά κόπωση, εξάντληση, ανορεξία, αδιαθεσία. Στη συνέχεια εκδηλώνεται πυρετός, πονόλαιμος (φαρυγγίτιδα) και διόγκωση των αδένων. Tο συκώτι και ο σπλήνας επίσης διογκώνονται και επανέρχονται στο φυσιολογικό τους μέγεθος περίπου ένα μήνα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τα περισσότερα συμπτώματα που συνδέονται με τη λοιμώδη μονοπυρήνωση καθιστούν δύσκολη τη διάγνωση επειδή μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος και συχνά αποπροσανατολίζουν τον ασθενή.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, 1 στους 10 ασθενείς με λοιμώδη μονοπυρήνωση, θα αναπτύξει σύνδρομο χρόνιας κόπωσης σε έξι μήνες.

Για να προβλέψουν ποιοι άνθρωποι θα αναπτύξουν το εξουθενωτικό σύνδρομο, οι ερευνητές στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Lurie στο Σικάγο ανέπτυξαν μια νέα κλίμακα αξιολόγησης της σοβαρότητας της μόλυνσης. Στη συνέχεια την εφάρμοσαν σε 126 φοιτητές που είχαν διαγνωστεί με μονοπυρήνωση.

Οι πάσχοντες από πιο σοβαρή μορφή λοιμώδους μονοπυρήνωσης σύμφωνα με τη νέα κλίμακα, είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τρεις ήταν οι παράγοντες που καθόριζαν τη σοβαρότητα της ασθένειας:

- Το άτομο δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονταν

- Αναπνευστική δυσκολία

- Συμπτώματα στο πεπτικό, όπως ναυτία και εμετός

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μια κατάσταση γνωστή και ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, προκαλεί ακραία κόπωση, προβλήματα ύπνου, προβλήματα σκέψης και μνήμης, ζάλη και πόνο. Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν μετά την άσκηση. Τα αίτια είναι άγνωστα και η διάγνωση είναι συχνά αρκετά δύσκολη.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν οριστικές θεραπείες ούτε για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, ούτε για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, παρά μόνο υποστηρικτικές θεραπείες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για τη μονοπυρήνωση, για την πρόληψή της οι ειδικοί συστήνουν να μην μοιράζεστε ποτά και τρόφιμα με άλλα άτομα, καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, οδοντόβουρτσες κλπ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Pediatrics.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...