Αθλητισμός

Λίβερπουλ ή Μάντσεστερ Σίτι; Τα στοιχεία που κρίνουν τον τίτλο

Λίβερπουλ ή Μάντσεστερ Σίτι; Αυτή τη σεζόν η κούρσα του τίτλου στην Premier League δεν είχε καμία σχέση με τις περασμένες. Η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να ήταν εξίσου κυρίαρχη, αλλά απέναντί της έχει μια ομάδα στα κυβικά της, που διακατέχεται από μια ασύγκριτη δίψα για το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της μετά από 29 χρόνια. Με πέντε αγωνιστικές να απομένουν, τα ψέματα τελειώνουν και οι λεπτομέρειες που κρίνουν τον πρωταθλητή θα κάνουν τη διαφορά μεταξύ τους.

Ποιες είναι αυτές όμως; Τόσο οι «ρεντς», όσο και οι «πολίτες» είναι ομάδες που δείχνουν άξιες πρωταθλήτριες. Έχουν ένα αξιοζήλευτο γκρουπ παικτών-κλειδιά, έχουν βγει από κρίσιμες καταστάσεις με γκολ τελευταίας στιγμής, διαθέτουν τις καλύτερες άμυνες και άμα λάχει παίρνουν και τα… σφυριγματάκια τους. Αναλύοντας ένα – ένα το πού υπερτερεί η κάθε μία, προσπαθούμε να απαντήσουμε στην ερώτηση του εκατομμυρίου: Ποια ομάδα έχει τα περισσότερα παραδοσιακά γνωρίσματα πρωταθλήτριας σύμφωνα με τα όσα έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια;

1) Αξιόπιστος βασικός κορμός παικτών
Στις τρεις από τις πέντε τελευταίες σεζόν ο πρωταθλητής είχε τους περισσότερους παίκτες με 25+ συμμετοχές. Στην εποχή που η πίεση και οι υποχρεώσεις είναι τόσες που οι προπονητές χρειάζονται όλο και περισσότερες επιλογές στα χέρια τους, μοιάζει οξύμωρο όμως έχει τη λογική του. Ο κλασικός κανόνας της «ομάδας που κερδίζει δεν αλλάζει» βρήκε την απόλυτη εκπροσώπηση του στην Τσέλσι του Κόντε. Οι «μπλε» είχαν 11 παίκτες με 25+ συμμετοχές τη σεζόν 2016/17, ενώ έξι είχαν τουλάχιστον 35 ματς στα πόδια τους! Ομοίως και η Λέστερ ένα χρόνο πριν, με 10 παίκτες να πιάνουν το όριο των 25 συμμετοχών.

Η πρωταθλήτρια Τσέλσι του Κόντε ήταν ο ορισμός του κλειστού rotation

Φέτος κερδίζει… η Λίβερπουλ. Μπορεί για μια ομάδα που έχει πάγκο αξίας… 200 εκατομμυρίων ευρώ, όπως η Σίτι να είναι περίεργο, αλλά οι τραυματισμοί δεν έχουν επιτρέψει στον Γκουαρντιόλα να επιμείνει σε ένα μόνιμο σχήμα. Αντιθέτως οι «ρεντς» έχουν τις σταθερές τους πιο ευδιάκριτες. Με πρωτεργάτες την επιθετική τριάδα των Μανέ, Σαλάχ, Φιρμίνο και τους αναντικατάστατους Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, η ομάδα του Κλοπ μετρά αισίως επτά παίκτες με τουλάχιστον 28 συμμετοχές ήδη.

2) Γκολ σε κρίσιμα σημεία

Ο Στέρλινγκ λυτρώνει στο φινάλε τη Σίτι κόντρα στη Σαουθάμπτον. Ένα από τα πολλά κρίσιμα γκολ του στο φινάλε τη σεζόν 2017/18

Αποφασιστικότητα, πίστη, αντοχή. Πράγματα που μπορούν να κρίνουν τον νικητή όταν η μπάλα ζυγίζει «τόνους», στα κρίσιμα τελευταία λεπτά των αγώνων. Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι στις 10 τελευταίες σεζόν ο πρωταθλητής συμπεριλαμβανόταν στην πρώτη τριάδα όσον αφορά τα γκολ που σημειώθηκαν σε τελευταία 15’ των αγώνων. Μάλιστα το καλύτερο παράδειγμα είναι η περσινή Σίτι, η οποία πέτυχε 25 γκολ σε αυτό το διάστημα, δεχόμενη παράλληλα μόλις τέσσερα γκολ στο ίδιο διάστημα.

Φέτος κερδίζει… η Λίβερπουλ. Με 21 γκολ έναντι 12 των «πολιτών» στο διάστημα 76 με 90, οι «κόκκινοι» κερδίζουν πιο αγχωτικά τους αγώνες τους αλλά ίσως αυτό κάνει τη διαφορά στο φινάλε. Στιγμές όπως το απίθανο γκολ του Ορίγκι στο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ, το αυτογκόλ του Αλντερβάιρελντ με την Τότεναμ ή την κούρσα μισού γηπέδου του Σαλάχ στο Σαουθάμπτον. Είναι κλασικά σημάδια πρωταθλήτριας. Τύχη; Μάλλον νοοτροπία νικητή.

3) Διαιτητική «συμπάθεια»
Στην Αγγλία η αγαπημένη μας εν ελλάδι συνήθεια της διαιτητολογίας, μπορεί να μην υφίσταται (ή να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα), αλλά αυτό δε σημαίνει πως ο διαιτητής δεν επηρεάζει ένα παιχνίδι. Όχι απαραίτητα υπέρ της μίας ομάδας ή της άλλης, αλλά αποφάσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν μπορούν να κρίνουν την εύθραυστη βαθμολογική διαφορά στο φινάλε.

Οι πρωταθλητές συνήθως έχουν μια ευνοϊκή αντιμετώπιση, από την άποψη ότι έξι από τις 10 τελευταίες πρωταθλήτριες είχαν είτε τα περισσότερα υπέρ τους πέναλτι, είτε τα λιγότερα κατά τους. Επιπλέον γλιτώνουν τις αποβολές. Όσο στην Premier League δεν υπάρχει το VAR, ο ανθρώπινος παράγοντας της διαιτησίας παίζει το ρόλο του.

Φέτος κερδίζει… ακόμα κανείς! Αμφότερες έχουν κερδίσει πάνω – κάτω τον ίδιο αριθμό πέναλτι, χωρίς κανένα αυτά εξόφθαλμα να αλλοιώνει αποτέλεσμα. Η Λίβερπουλ έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ από τη βούλα, η Σίτι τέσσερα, ενώ οι «κόκκινοι» έχουν μια αποβολή περισσότερη (2-1). Μικροπαράπονα για αποφάσεις, υπέρ της μίας ή της άλλης αλληλοεξουδετερώνονται ως επιχειρήματα. Ίσως βέβαια στο τέλος της σεζόν πούμε πως ένα πέναλτι στοίχισε το πρωτάθλημα στη Σίτι. Το χαμένο του Μαχρέζ στο “Ανφιλντ”!

Το κρισιμότερο πέναλτι της Σίτι, είναι ένα χαμένο δικό της

4) Σουτ στην εστία τους
Η άμυνα κερδίζει πρωταθλήματα λένε και κάτι ξέρουν. Κόντρα στην κοινή αντίληψη, ο πρωταθλητής σπάνια είναι η ομάδα που έχει τα πραγματοποιήσει τα περισσότερα σουτ. Η αποτελεσματικότητα κάνει τη διαφορά στην επίθεση. Αντιθέτως το πως χειρίζεται η κάθε ομάδα τις επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά στην δική της εστία κάνει τη διαφορά στην τελική της συγκομιδή.

Αυτό φυσικά συνεπάγεται πως σπάνια οι τερματοφύλακες των πρωταθλητριών συγκαταλέγονται ανάμεσα στους κορυφαίους σε αποκρούσεις.

Φέτος κερδίζει… η Σίτι. Όταν ο αντίπαλος δεν έχει την μπάλα, δεν μπορεί να σε απειλήσει, είναι μια βασική αρχή του ποδοσφαίρου που πρεσβεύει ο Γκουαρντιόλα και αυτό σημαίνει πως η ομάδα του έχει επιτρέψει μόλις 71 σουτ στην εστία της. Με ένα ματς περισσότερο η Λίβερπουλ έχει επιστρέψει 11 πιο πολλά σουτ, αν και έχει δεχθεί ένα τέρμα λιγότερο. Επιπλέον ο Αλισον έχει χρειαστεί πολύ περισσότερο από τον Εντερσον, μετρώντας 64 αποκρούσεις, έναντι 48 του συμπατριώτη του. Το ό,τι έχει κρατήσει πάντως μια φορά παραπάνω ανέπαφη την εστία του δείχνει πόσο έχει βελτιώσει συνολικά την άμυνα των «ρεντς».

Πρωταθλητής στο σύνολο, όχι στις ατομικές διακρίσεις
Θεωρητικά το μεγαλύτερο όπλο μιας ομάδας που κατακτά τον τίτλο είναι ο αρχισκόρερ της. Κι όμως! Για να βρούμε την τελευταία φορά που ο τίτλος του πρώτου σκόρερ της Premier League πήγε σε παίκτη με μετάλλιο πρωταθλητή, πρέπει να πάμε πίσω στο 2013 και τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Σαλάχ, Κέιν, Αγουέρο, Σουάρες και Φαν Πέρσι ως παίκτης της Άρσεναλ, έχουν όλοι τους αναδειχτεί πρώτοι σκόρερ χωρίς να παίζουν στην πρωταθλήτρια. Το πιθανότερο είναι φέτος η ατομική αυτή η διάκριση να καταλήξει σε έναν από τους Αγουέρο (19), Σαλάχ (18) ή Ομπαμεγιάνγκ (17).

Κάνοντας το ταμείο η Λίβερπουλ είναι η ομάδα που μοιάζει στα σημεία περισσότερο τυπική πρωταθλήτρια της Premier League σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων ετών. Χρειάζεται βέβαια ένα στραβοπάτημα της Σίτι ώστε να φτάσει στον πολυπόθητο τίτλο και εκείνη να συνεχίσει να παίζει ως τέτοια. Η αναμονή τελειώνει. Σε ένα μήνα θα έχουμε (οριστικά) νικητή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ