Μέση Ανατολή

Κλιμακώνεται η ένταση στη Λιβύη - Στρατεύματα του Χαλίφα Χάφταρ κινούνται προς την Τρίπολη

Ο Χαλίφα Χάφταρ, ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, διέταξε σήμερα τα στρατεύματά του να οδεύσουν προς την Τρίπολη.

Η διαταγή μεταδόθηκε από ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.

«Σήμανε η ώρα», δηλώνει ο Χάφταρ σε αυτό το βίντεο που μεταδόθηκε μέσω της σελίδας που διατηρεί στο Facebook το «γραφείο Τύπου» του ΛΕΣ.

Η Τρίπολη ελέγχεται από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, την οποία αναγνωρίζει ως νόμιμη η διεθνής κοινότητα. Το βίντεο έφερε τον τίτλο «Επιχείρηση για την απελευθέρωση της Τρίπολης».

Λίγο νωρίτερα, οι δυνάμεις του Χάφταρ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Γαριάν, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας.

«Προς τον στρατό μας που σταθμεύει στα περίχωρα της Τρίπολης. Σήμερα ολοκληρώνουμε την πορεία μας... Θα ξεκινήσουμε σύντομα (...) Σήμερα θα σείσουμε τη γη κάτω από τα πόδια των καταπιεστών», δηλώνει ο στρατάρχης στο βίντεο αυτό.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες βρίσκεται από χθες στη Λιβύη, σε μια προσπάθεια να προωθήσει μια ειρηνευτική συμφωνία και ήδη ζήτησε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Η κατάληψη του Γαριάν, μετά τις αψιμαχίες της Τετάρτης με τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον αναγνωρισμένο πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σέρατζ, ήρθε μετά την αιφνιδιαστική προέλαση του ΛΕΣ προς τα δυτικά, από το προπύργιό του στη Βεγγάζη.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια δραματική κλιμάκωση της διαμάχης για την εξουσία που συνεχίζεται από το 2011, μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης